Hon vann finalen med guldskimrande tårta

Sophie Dahlbäck vinnare i ”Hela Sverige bakar” 2022

Publisert:
Sophie Dahlbäck vann ”Hela Sverige bakar” 2022
Sophie Dahlbäck vann ”Hela Sverige bakar” 2022

Sophie Dahlbäck står som vinnare av ”Hela Sverige bakar 2022”. Med en modernt utformad guldglittrande tårta tog hon hem vinsten i finalen.

– Om några av Sveriges bästa bagare gillar mina kakor då är de ju goda på riktigt, säger Sophie.

Det var en omtumlad och rörd Sophie Dahlbäck som korades till segrare i årets omgång av ”Hela Sverige bakar”. Hon har under tävlingens gång levererat såväl knapriga godisarmband som en läcker leopardtårta på en genomgående hög teknisk nivå enligt juryn.

Med en guldglittrande och lyxig tårta tog hon hem vinsten i finalen. Pistagebotten, kola och havtornspannacotta blev ett vinnande koncept.

Guldtårtan bakas.
Guldtårtan bakas.

Men vägen till vinst var inte spikrak. Efter ett inte helt lyckat pizzabak som sista moment i tävlingen trodde Sophia att hon missat vinstchansen.

– Jag skulle vilja göra om det tekniska baket eftersom det inte gick bra, säger hon i programmet.

Nu drömmer Sophie om att ta sin bakning ett steg till och jobba med bakverk på heltid.

– ”Hela Sverige bakar” har gett mig ett helt nytt självförtroende, både som bagare och människa. Nu vågar jag tro på det jag gör och att jag klarar mycket mer än vad jag tror. Om några av Sveriges bästa bagare gillar mina kakor då är de ju goda på riktigt.

Första pris består av att ge ut en egen bakbok. ”Baka med Sophie” heter Sophies bok som hon fyllt med recept på dammsugare med hemliga gömmor, söta marängklubbor, olika mousser i glas, lila citronpajer, tårtor av olika slag och såklart en dröm i form av rulltårta.

Söta marängklubbor i regnbågens färger.
Söta marängklubbor i regnbågens färger.
Marängklubbor – Sophie Dahlbäcks söta recept
(2)

Marängklubbor – Sophie Dahlbäcks söta recept

De här godbitarna gjorde succé i tävlingen och är en dröm för marängälskaren. De färgglada klubborna är enklare att göra än man kan tro. Recept ur Sophie Dahlbäcks bakbok ”Baka med Sophie”.

Sophie Dahlbäck  – en glad vinnare
Sophie Dahlbäck – en glad vinnare

Sophie Dahlbäck

Ålder: 35 år.
Bor: Hjärup, Skåne.
Yrke: Studerande.
Aktuell: Vinnare av ”Hela Sverige bakar” 2022 och ny bakbok ”Baka med Sophie”.

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.