Khadija Mohamud släpper ny kokbok

Sveriges första kokbok om östafrikansk mat

Publisert:
Khadija Mohamud vill att fler ska inspireras av de östafrikanska smakerna.
Khadija Mohamud vill att fler ska inspireras av de östafrikanska smakerna.

Sudanesisk lammgryta. Grillat kött från Tanzania. Och frasiga bröd från Somalia. Khadija Mohamud är först i Sveriges med att släppa en hel bok med smaker från Östafrika.

– Jag hoppas att folk vågar testa, säger hon.

För bara drygt ett år sedan hade hon ungefär 3000 följare på Instagram och blev då nominerad till det populära Matbloggspriset.

I dag har Khadija Mohamud 62 000 följare, hon är en av Sveriges största matbloggare – och är nu aktuell med sin första kokbok.

– Jag kan inte beskriva känslan, det är helt sjukt. Jag trodde aldrig att jag skulle få släppa en alldeles egen kokbok. Det har varit en dröm i över tio år, säger hon.

Boken heter ”Khadijas kök: recept från Östafrika” och innehåller färgsprakande och smakrika rätter från åtta olika länder, bland andra Uganda, Tanzania, Somalia, Etiopien, Eritrea och Kenya.

– Jag ville verkligen ge ut den här boken och visa min afrikanska sida. Det är ett kök som saknas i Sverige idag så jag hoppas att folk blir inspirerade och öppnar upp ögonen för afrikanska smaker.

På Instagramkontot Khadijaskitchen samlar Khadija Mohamud mat från hela världen, men när hon nu ger ut sin första kokbok är fokus på afrikansk mat.
På Instagramkontot Khadijaskitchen samlar Khadija Mohamud mat från hela världen, men när hon nu ger ut sin första kokbok är fokus på afrikansk mat.

Vanliga kryddor i det östafrikanska köket

I alla dessa länder är bröd och ris vanligt och det finns likheter i tillagningssätt, till exempel gör man ofta grytor. Kött och kyckling dominerar men det är också vanligt att blanda i potatis och sötpotatis. Majs är en stapelvara och ångkokta gröna matbananer förkommer i många rätter.

I Uganda och Tanzania är smakerna ofta milda och lena med jordnötskräm som bas. I Somalia, Eritrea och Etiopien är det gärna mer hetta och kryddighet i rätterna.

– Den vanligaste kryddblandningen heter xawaash och liknar indisk garam masala. Den finns inte att köpa hos så många stora matkedjor, men hittas ofta i mindre butiker som importerar mat och kryddor från andra länder.

Vill du göra kryddblandningen själv så är det här Khadijas recept:

 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk korianderpulver
 • 1 tsk svartpeppar
 • 0,5 tsk kardemumma
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 nejlika
 • 1 tsk gurkmeja

– Varje familj har sitt eget recept på den här blandningen men oftast innehåller den de här kryddorna, säger hon.

ARTIKLAR

Så blir du bra på att laga somalisk mat

”Khadijas kök : recept från Östafrika”
”Khadijas kök : recept från Östafrika”

Somalisk husmanskost

Inspirationen till kokboken har Khadija hämtat från sin egen barndom i Somalia. Flera av hennes nära vänner från andra afrikanska länder har också bidragit med recept och smaker.

– Favoritrecept i boken är sugo suqaar. Det är en mustig somalisk gryta som får puttra med härliga kryddor i tomatsås. Somalisk husmanskost som går hem hos alla, både vuxna och barn.

(2)

Sugo suqaar – somalisk köttgryta

En annan favorit är receptet på somalisk falafel. Det är street food som säljs i varje gatuhörn i Somalia, enligt Khadija.

– Det är också vanligt att servera falafel till fest som en del av ett buffébord. Eller som mellanmål med lite dippsås. Jag har ätit det så länge jag kan minnas så det var viktigt att ha med det receptet i boken.

Nu har du släppt din första bok – vad har du mer på gång?

– Jag har ganska mycket på gång men tyvärr inget jag kan berätta om just nu. Det kanske blir en till kokbok, men det kan jag inte helt avslöja än.

Khadija Mohamud

 • Ålder: 39
 • Bor: I Stockholm med man och tre barn.
 • Drömmer om: Att svenska folket ska upptäcka mer afrikansk mat.
 • Har alltid i kylskåpet: Färsk koriander, det är ett måste.
 • Instagram: @Khadijaskitchen
 • Aktuell: Med boken ”Khadijas kök : recept från Östafrika”
(2)

Grillat kött från Tanzania

De här grillspetten får härlig smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind och går bra att tillaga antingen i ugnen eller på grillen. Som tillbehör serveras en fräsch koriander- och limesås.

Grillat kött från Tanzania
Grillat kött från Tanzania
(3)

Majs i kokosmjölk från Tanzania

Kadijas familj älskar när hon lagar den här rätten. Majs i kokosmjölk är perfekt till picknick och lika god att äta varm som kall.

– Köp nybakad baguette på vägen till stranden och doppa den sedan i såsen och njut.

Majs i kokosmjölk från Tanzania
Majs i kokosmjölk från Tanzania
(1)

Somalisk falafel

Somalisk falafel, eller Bajiye, är populär street food som du hittar överallt i Somalia. En rätt som du aldrig tröttnar på och som passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten. Bönorna ska blötläggas i förväg, och ligga över natten.

Somalisk falafel
Somalisk falafel
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.