Så bakar du superfika på 30 minuter

Publisert:
 Vill du servera något lite extra, så gör en rulltårta (tar typ fem minuter i ugnen), skär upp den i skivor. Vispa grädde som du spritsar ut över kakbitarna och toppa med bär. Snyggt och smarrigt, tipsar receptkreatören Nina Hermansen.
Vill du servera något lite extra, så gör en rulltårta (tar typ fem minuter i ugnen), skär upp den i skivor. Vispa grädde som du spritsar ut över kakbitarna och toppa med bär. Snyggt och smarrigt, tipsar receptkreatören Nina Hermansen.

Ont om tid, men fikasugen? Eller är det spontangäster på ingång? Inga problem, innan de har hunnit sladda in på uppfarten har du både satt på kaffe och svängt ihop en kaka – och kan välkomna gästerna till doften av nybakat. Här är roliga recept och smarta tips på hur du lyckas med snabbaket.

Det ska inte vara krångligt att njuta av hembakat – det är receptkreatören Nina Hermansens ingångsvärde när hon tar fram mjöl och bunkar till bak. 

– Jag älskar den enkla bakningen. Dels för att jag inte har världens bästa tålamod, utan är en person som vill att saker ska hända snabbt och lätt, så jag tar gärna genvägar. Ja, enkelt, snyggt och gott är min melodi. 

Nej, att baka med 128 ingredienser och många moment, där degar och smörkrämer ska stå i timmar i kylen innan de är redo att rullas ut är inte Ninas grej.

– Jag gillar saker som är klara på en kvart, som går att baka på ingredienser jag har hemma. Ja, det ska vara jobbigare att åka till Ica och handla än att fixa kakan själv. Jag vill hellre lägga tiden på att fika, skrattar Nina, som nu ger ut boken ”Baka på 30 minuter.” 

Men det innebär inte att hon tummar på smaken. 

– Aldrig någonsin! 

 • Men vad är risken när man bakar i all hast? 

– Att man slarvar och inte följer receptet. Trots allt är det en kemisk process som ska till när du bakar, så om du vill ha en fluffig kaka och glömmer bakpulver så blir den inte fluffig. En genväg kan på så sätt bli en senväg. 

Kolasnittar med salt kola.
Kolasnittar med salt kola.
Snabba hallonbullar.
Snabba hallonbullar.

Bakningen har varit en hobby sedan Nina var ung, just för att hon insåg att det som erbjöds på konditoriet eller hemma hos mormor, kunde hon baka själv.

– Det kändes nästan magiskt att jag kunde göra så goda saker.  

Inte för att allt alltid blivit så bra… 

– Herregud så många missar jag gjort. Jag minns när jag som ung skulle gör en tårtbotten och tog två deciliter bakpulver istället för två teskedar. Jag hann knappt tänka att egen tårtbotten verkar vara lättgjort innan smeten började bubbla. Jag hade gjort en ”smetbomb.” Min mamma skrattade ihjäl sig. 

Men bakningen fyller många funktioner, för Nina har den i perioder varit viktig på riktigt. 

– Jag har tampats med psykisk ohälsa, hypokondri. Det började ganska tidigt, men när jag kom upp i 35-årsåldern eskalerade det ordentligt. Då var bakningen en fantastisk tillflyktsort, för den krävde min fulla koncentration, samtidigt som slutresultatet var njutbart. Idag mår jag bra, men bakningen var en viktig del av min terapi.  

Sedan ett antal år tillbaka är bakningen en livsstil, där Nina bloggar och skapar recept. Och med tanke på att hon bakar kanske 5–6 gånger i veckan så finns det alltid gott fika i hemmet.  

– Betydligt mer än vi kan äta, så ofta kuskar jag runt och lämnar påsar med godsaker till släkten. Nu under pandemin har det varit uppskattat. 

Innan pandemin bjöd de ofta in släkt och vänner till söndagsfika. För ja, när vissa har söndagsmiddagar bjuder Nina på fika. 

– Många pratar om att samlas kring matbordet, men jag tycker om att samlas kring fikabordet. En middag kräver lång förberedelse och pågår hela kvällen. Att fika är ett enklare sätt att umgås. Folk har inte lika höga förväntningar, och man kan riva av fikan på en timme när man vill. Ibland behövs det bara en filt i gräset och lite fika för att livet ska kännas underbart, säger hon och tillägger: 

– Sedan älskar jag såklart långa middagar också. 

Din bok är full av vackra bilder på fantastiska kakor. Mina brukar inte se ut riktigt så… 

– Och det gör inget! Vem bryr sig om kakan är lite ojämn? Huvudsaken är den smakar gott.

 • Har du något tips på hur man kan rädda en ful kaka? 

– Absolut, du pudrar på lite florsocker och strör över en näve bär, och vips ser kakan lyxig och läcker ut.

Baka när andan faller på – skaffa ett startkit

Faller dina spontanbak ofta på att det alltid är något som fattas? Se till att ha detta baskoncept hemma, så kan du alltid sno ihop en kaka när fika suget drabbar eller du får oväntat besök. 

 • Måsten i skafferiet:
 • Mjöl
 • Strösocker
 • Smör
 • Bakpulver
 • Vaniljsocker
 • Ägg
 • Kakao
 • Choklad
 • Frysta bär
 • Jäst
 • Mjölk

Bonus-produkter: 

 • Pärlsocker
 • Florsocker
 • Farinsocker
 • Ljus sirap

Fyra tips till på hur du lyckas med baket när tiden är knapp

Nina Hermansen tipsar om hur du fixar fram fin-fika även när det är bråttom. 

 1. Läs noggrant igenom receptet. Missar du något moment kan kakan falla platt, och då tar det ännu längre tid. Så om tiden är knapp, börja med att läsa igenom alla instruktioner. 
 2. Långpanne-tricket. Att baka i långpanna går oftast rätt fort, och du får en kaka som räcker till många. Beroende på antal gäster kan du välja att skära stora eller små bitar. 
 3. Tänk tunt. Hur tjock kakan är har betydelse för gräddningstiden. Så rulltårta, kladdkaka, kaka i långpanna etcetera är att föredra när det är bråttom. 
 4. Nu blir det andra bullar. Bullar med jäst är bara att glömma när fikat ska fixas i ett huj. Däremot går det fint att baka bullar på bakpulver. Dessa bullar är godast nybakta (då förväxlas de lätt med vanliga kanelbullar), men svårare att spara i påse i flera dagar. /Se recept på hallonbullar här intill. 
 5. Supersnabba sommarbakelser. Vill du servera något lite extra, så gör en rulltårta (tar typ fem minuter i ugnen), skär upp den i skivor. Vispa grädde som du spritsar ut över kakbitarna och toppa med bär. Snyggt och smarrigt!
SNABBT OCH GOTT. – Jag gillar saker som är klara på en kvart, som går att baka på ingredienser jag har hemma. Ja, det ska vara jobbigare att åka till Ica och handla än att fixa kakan själv. Jag vill hellre lägga tiden på att fika, skrattar Nina.
SNABBT OCH GOTT. – Jag gillar saker som är klara på en kvart, som går att baka på ingredienser jag har hemma. Ja, det ska vara jobbigare att åka till Ica och handla än att fixa kakan själv. Jag vill hellre lägga tiden på att fika, skrattar Nina.

Nina Hermansen

 • Ålder: 48. 
 • Familj: Maken Tony, samt tre söner på 25, 22 och 12. 
 • Bor: Enköping. 
 • Gör: Receptkreatör. Har bloggen och instakontot niiinis.se
 • Aktuell med: Boken ”Baka på 30 minuter.”