Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Publisert:
Vem älskar inte riktigt frasiga våfflor med hjärtan som man kan bryta isär? Emma Brink Rask vet hur du lyckas.
Vem älskar inte riktigt frasiga våfflor med hjärtan som man kan bryta isär? Emma Brink Rask vet hur du lyckas.

Mojitovåfflor, chokladvåffeltårta eller våfflor med brynt smör. Matkreatören Emma Brink Rask har många recept att välja mellan. Men på själva våffeldagen, den 25 mars, blir det frasvåfflor med vispad grädde och sylt till lunch.

– De är gjorde efter konstens alla regler och blir perfekt frasiga, säger Emma.

Här är Emma Brink Rasks bästa tips och recept för härliga våffelkalas.

När matkreatören Emma Brink Rask tänker på våfflor så minns hon hur hennes mormor satt vid köksbordet med sitt dubbelvåffeljärn och gräddade våfflor i parti och minut.

– Vi ungar satt runt bordet och väntade. Hon gräddade och gräddade och langade ut våfflor till oss, men jag är osäker på om hon någonsin fick någon själv. Men för oss barn var det en riktig höjdpunkt när vi fick äta så många vi ville. Det var fest, säger Emma.

 • Min erfarenhet av våfflor är att ju färre ingredienser, desto godare och frasigare resultat. Stämmer det?

– Hmmm. Har du sett mina recept? skrattar Emma.

Frasvåfflor – klassiskt frasiga och så goda.
Frasvåfflor – klassiskt frasiga och så goda.

Frasvåfflor – så blir helt perfekta

– De här är gjorda efter konstens alla regler med vispad grädde och kolsyrat vatten i smeten så de blir perfekt frasiga, säger Emma Brink Rask.

Mojitovåfflor!
Mojitovåfflor!

Mojitovåfflor med lime och mynta

Lime, mynta och socker är en så god smakkombination som passar perfekt till våfflor som lätt kan bli lite mäktiga. 

 • Min svärmors recept, till exempel, hade fyra ingredienser: smör, mjöl, bakpulver och iskallt vatten. Och de var fantastiskt frasiga.

– Faktiskt så pratade jag och Camilla Hamid om varför våffelrecept ser så olika ut i går i vår nya podd, ”Tillåt kakor”. Pannkaksrecept innehåller alltid ägg, mjölk, mjöl och salt men våffelsmeten kan vara med eller utan ägg, med bakpulver eller utan, en del har till och med jäst i. Det debatteras om kolsyrat vatten eller inte, förr i tiden när man inte hade bakpulver vände man ner vispad grädde i smeten. Det finns många fler varianter men jag har inte hört något om att ju färre ingredienser desto bättre. Det vore ju inte så bra för oss receptmakare.

 • Det kanske bara handlar om att få dem frasiga?

– Jag gör nästan alltid våfflor utan ägg för jag inbillar mig att de blir frasigare då. Jag och Camilla Hamid försökte hitta någon som kunde knäcka myten om det kolsyrade vattnet men lyckades inte. Och våfflor med kolsyrat vatten blir verkligen frasiga och håller sig bra så länge man inte lägger dem på hög.

 • Hur är det egentligen, får man verkligen äta våfflor till lunch eller middag? När jag var barn skulle man först äta en matvåffla och sedan en efterrättsvåffla. Hur gör du?

– Jag har nog aldrig ätit matvåfflor men när jag ser våfflor som är lite mer brunchiga med lax, pocherat ägg eller löjrom så ser det ju väldigt gott ut. De enda matvåfflor jag ätit var i USA och Sydafrika där man kan få chicken waffle, men så långt har vi inte kommit i Sverige än. Våfflor har nog varit mer av ett mellanmål för mig.

 • Ska våffeljärnet smörjas eller ska det vara smält smör i smeten?

– Jag brukar bara hälla smält smör i smeten men jag tror det har att göra med vilken typ av våffeljärn du har. Det är skillnad på ett nytt med ”non-stick-yta” eller ett riktigt gammalt i gjutjärn, då kanske man måste smörja i alla fall den första laggen.

 • Vilken är årets favoritvåffla?

– Oh, det är nog den där med brynt smör! Med klassiska tillbehör som sylt och grädde så har man ändå höjt upp våfflan en nivå. Men chokladvåfflorna som jag gjorde till våffeltårtan var också väldigt goda.

 • Våffeldagen är 25 mars, hur ska du fira?

– Då får jag nog unna mig våfflor med grädde och sylt till lunch.

Frossa i härliga våfflor!
Frossa i härliga våfflor!

Tips för härliga våfflor!

Så blir våfflorna extra frasiga

 • Med kolsyrat vatten och vispad grädde får du extra frasiga våfflor.
 • Lägg inte våfflorna på varandra utan bredvid varandra på ett galler så mjuknar de inte lika snabbt. Sätt gallret i mitten av ugnen på 75 grader om du behöver hålla dem varma.

Piffa upp grädden

 • Grädde och sylt i all ära, men det finns många sätt att enkelt piffa upp grädden.
 • Blanda ner 2 msk Oboypulver i grädden innan du vipsar den för en krämig och god chokladmoussegrädde
 • För en mer vuxen smak, ett par matskedar av din favoritlikör kommer att ta grädden till våfflorna till en helt ny nivå.
 • Smält 50 g geléhallon i grädden och låt den stå kallt över natten. Vispa sedan upp den till en geléhallonfluff till våfflorna nästa dag.
Brynt smöt i våfflorna.
Brynt smöt i våfflorna.

Våfflor med brynt smör 

Den härliga smaken av brynt smör passar sagolikt bra som smaksättare på våfflor.

Smakrik och vacker: Våffeltårtan!
Smakrik och vacker: Våffeltårtan!

Våffeltårta med chokladvåfflor

I receptet använder Emma både kakao och riktig choklad för att få fram en rik chokladsmak.

Våfflor med citron och vallmo.
Våfflor med citron och vallmo.

Citron- och vallmovåfflor med lemoncurdgrädde

– Jag älskar lemoncurdgrädde, det blir som en mousse men är en sådan enkel grej, säger Emma.

Emma Brink Rask

 • Bor: Enskede, Stockholm.
 • Yrke: Bak- och dessertinspiratör, kokboksförfattare.
 • Instagram: @brinkenbakar
 • Blogg: brinkenbakar.se
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.