Gabriel, 21, fick smaka på guld – i Mack-SM

Segerreceptet som föll juryn i smaken: ”Ville återskapa känslan av falafelrulle”

  • Pär Jonasson
Publisert:

Sveriges bästa macka är korad.

Bagaren Gabriel Olsson hade falafelrullen som förebild.

– En perfekt lunch eller middagsmacka, säger han själv om sin skapelse.

Gabriel Olsson, 21, är frilansande bagare i Stockholm. Han tog hem segern i en rafflande final.. Men hans vinstmacka ”Södermalms hembrännare” är inget man slänger ihop i en hast.

På en rejäl skiva hembakat korno ch svedjerågbröd samsas linsfalafel på Gotlandslinser, hummus på rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök.

Mack-SM genomfördes för första gången helt digitalt, utan publik. Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer arrangerade.

Juryn, med bagaren och konditorn Moa Brink i spetsen, motiverade sitt val:

”Årets vinnare har skapat en macka med imponerande balans som innehåller allt från syra till mustighet. Juryn imponeras extra av vinnarens tanke på hållbarhet.”

  • Grattis till vinsten!

–Tack så jättemycket. Förra året kom jag trea så det här känns som en revansch. Jag har grubblat på den feedback jag fick av juryn då och gjort allt lite bättre.

  • Hur?

– Förra året fokuserade jag mer på tänket bakom mackan, att den skulle vara koldioxidneutral. I år satsade jag mer på smak och utseende, att göra ett konstverk som smakar fruktansvärt bra. Vad tror du det var som föll juryn på läppen?

– Helhetsupplevelsen, att mackan är mustig och innehåller olika smaker och texturer. Sött, salt, syrligt, krispigt, fluffigt och umami. Varifrån hämtade du inspirationen?

– Från en vanlig falafelrulle, jag älskar falafelrullar! Jag ville återskapa den känslan som macka.

Gabriel Olsson har tidigare kommit tvåa i SM för unga bagare och varit med i Svenska Juniorbagarlandslaget.

Segern i Mack-SM var hans första i en mattävling.

Vinnaren Gabriel Olsson tillsammans med Eva Stoltz Olsson och Veronica Vikström som kom på andra och tredje plats.
Här är Sveriges godaste macka.

Läs vidare

    Pär Jonasson är reporter och redaktör på Godare.

    decoration divider

    Mer på Godare

    1. Unika sommarkrogar i Stockholm

    2. Äppelkaka med smuldegstopp

    3. Så minskar du matsvinnet från frukosten

    4. Friterade äppelskivor med äppelkolasås

    5. Skaldjursrisotto

    6. Renskavsburgare med skogssvamp

    7. Helstekt kyckling med vitlök och timjan

    8. Biffwok med ingefära och sesam

    9. Foliegrillad öring med vitlökssmör

    10. Pulled pork i ugnen