Påskmat – 11 goda rätter

Publisert:
Snabbgravad lax.
Snabbgravad lax.

Påskmaten är skönt befriad från måsten. Välj det du gillar bäst som lamm, kyckling eller lax. Några smårätter med ägg, sill eller minipajer piggar alltid upp. Till dessert eller fikat bjuder vi gärna på en maffig påsktårta. Vill du ha något lättare är en fräsch fruktsallad ett gott avslut.

(14)

Djävulsägg med gräslök och chilisås

Servera heta djävulsägg med smak av dijonsenap, chilisås, rödlök och gräslök. Ett perfekt tillbehör på smörgåsbordet eller buffén. Lika goda som vackra!

(5)

Gräddfilssill med löjrom

Gräddfilssill är ett krämigt och lyxigt inslag på sillbordet. Med mild gräddfilssås, salt rom och salladslök är den här sillen lätt att gilla och lätt att göra! En riktig stämningshöjare!

(12)

Minipajer med ägg och bacon

Bjud på frasiga smördegspajer fyllda med ägg, bacon, salladslök och ost. Receptet ger tio små pajer.

(11)

Snabbgravad lax

Köp lax av högsta kvalitet och gör en snabb och enkel variant på gravad lax, kryddad med ett litet stänk lakrits. Toppa med dill och servera med en fräsch avokadokräm med lime.

(22)

Citronkycklin­g i ugn

Drick något gott och låt kycklingen sköta sig själv i ugnen tillsammans med vitlöksklyftor, citron, paprikapulver och färska örter. Servera med ugnsrostad klyftpotatis och en god sallad.

(3)

Lammstek med vitlök och persilja

En saftig lammstek som får det att vattnas i munnen på dina gäster passar fint till påsk. Vill du ha en sås till lammet är det gott med rödvinssås, eller stekskyn från lammet smaksatt med dijonsenap, vitlök och örter som rosmarin eller timjan.

(12)

Gräddgratiner­ad mandelpotatis

Gräddgratinerad mandelpotatis är en riktigt god variant av den klassiska potatisgratängen. Självklart toppad med ost. Perfekt tillbehör till exempelvis helstekt kött med vitlök och rosmarin.

(43)

Ugnsbakade rotfrukter med citron och honung

Ett gott tillbehör med rotfrukter är enkelt, billigt och otroligt gott. De ugnsbakade rotfrukterna får extra god smak med pressad vitlök och timjan och toppade med citronsaft och honung.

(5)

Påsktårta med apelsin

Bjud på en saftig och imponerande chokladtårta med apelsin. Den här kombon av mörk choklad och apelsinmarmelad är oslagbar. Receptet är för två kakformar på 20 centimeter i diameter.

(2)

Fruktsallad med citronmeliss och mango

Det här är en underbart god fruktsallad med smak av citronmeliss, passionsfrukt och mango. Den passar perfekt som dessert efter en maffig middag.

(12)

Påsktårta med choklad och tryffelkräm

Chokladtårta med tryffelkräm är tårtan du ska göra om du vill imponera. Det här är en supersaftig chokladtryffelkaka, som är dekorerad med chokladtäckta mandlar, små chokladkulor och kanderade rosor. Tårtan håller sig bra under hela påsken, och den är väldigt mäktig.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.