”Jag är tokig i tomater”

Julia Tuvesson om passionen som fyllt en hel kokbok

Publisert:
Julia Tuvesson är tomattokig.
Julia Tuvesson är tomattokig.

Mormors tomatodling, ketchupen på danmarksfärjan och det klassiska kom-ketchup-så-går-vi-skämtet. Tomater har präglat Julia Tuvesson i hela livet.

Nu har hon fyllt en hel bok med allt hon vet om tomater och lite till.

– Det är så otroligt gott och jag tröttnar aldrig, säger Julia.

I Julia Tuvessons kokbok ”Tomat tomat” hittar du mängder av recept med tomater men också tomathistoria, smakkompisar och inte minst tomatens betydelse i populärkulturen.

– Jag vill alltid göra något nytt så jag började skriva ner vilka rätter som skapat mig på olika sätt, som ketchupen på danmarksfärjan eller mormors tomatodling. Efter hand såg jag en röd tråd och det var tomaterna som fanns med i nästan varenda rätt. Tomater finns inte bara i maten utan också i litteratur, film, musik och konst. Den har en helt egen ställning, säger Julia.

När Julia var liten tillbringade hon somrarna på morföräldraras gård på Österlen. Där skapades många matminnen tillsammans med mormor Elisabet.

– Men också av maten som pappa lagade till oss när vi växte upp. De rätterna har jag tagit vidare till mina egna barn. När det är tuffa tider dras man gärna till barndomens trygga rätter.

Du skriver att du är uppväxt på konserver, är det de du tagit vidare till dina barn?

– Jag älskar konserver, det är oerhört bra mat. På sommaren äter vi färska tomater, när de är i säsong. På vintern äter vi mycket konserverade tomater och jag vill tipsa om att välja bra kvalitet, de är så fantastiskt goda. De billigaste smakar ofta syrligt och metalliskt.

Har du någon favoritkonserv?

– Min favorit är skalade, hela san marzano-tomater, den är köttig och ger en tjock soppa. Jag använder gärna passerade tomater också, det går så fort.

Jag köper backar med färska tomater

Vad betyder tomater för dig?

– Jag har deklarerat min kärlek till tomater så länge så ingen blev förvånad när jag presenterade min bokidé. Det är den råvaran jag är tokig i, jag köper backar med färska tomater på sommaren. Det är så otroligt gott och jag tröttnar aldrig.

Hur mycket tomater kan man äta?

– Hur mycket som helst så länge man varierar sig. På sommaren gör jag alltid en tomatsallad med lök och vinäger och har som sidosallad istället för en grönsallad. Tomaten behöver inte vara huvudingrediensen, den kan bidra med lite syra. Jag tror alla har några burkar tomatkross eller hela tomater hemma.

Är tomaten världens mest populära grönsak?

– Det kan säkert skilja från land till land men det är det nog. En person som lägger näsan i allt kallas i Italien för ”Don pomodoro”, den typen av skämt säger en del om tomatens betydelse.

Men när tomaten började sprida sig över världen var många misstänksamma skriver du i boken.

– Hela Europa var jätterädda för den och hade den bara som dekoration. Färgen gjorde att man förknippade den med gift och fara. Nu är det svårt att till exempel föreställa sig italiensk mat utan tomater, England utan vita bönor i tomatsås och USA utan ketchup. Den har fått en särställning i varje kultur.

Tomaten är som en musa för många konstnärer

Vi har nog alla dragit skämtet om de två tomaterna som var ute och gick och den ena blev överkörd varvid hans kompis säger: Kom ketchup så går vi. Hur ser det mer ut med tomaten i populärkulturen?

– Först tänkte jag nej, varför skulle en tomat ha påverkat mig på det sättet. Men när jag började fundera på min barndom så lyssnade jag på Las ketchup, första konstutställningen jag gick på var med David Shrigley som skapat konstverk om tomater. Tomaten är som en musa för många konstnärer.

Har du upptäckt några oväntade smakkompisar till tomaten?

– Tomat och tahini är väldigt gott tillsammans, för mig var det oväntat med tomater och sesam. Tomaten lyfter många andra smaker men det är också tvärtom, att andra smaker lyfter tomatsmaken. De samarbetar med varandra. Alla tänker att tomat och olivolja passar bäst men tomat och brynt smör är sanslöst gott ihop.

Kan man göra efterrätt på tomater?

– Ja, de kan man faktiskt. Jag har sett en del som gör tomatsorbet men det är inget jag äter. Jag hittade ett gammalt recept på kryddig tomatkaka som bakades under kristider när man inte fick tag på ägg och smör, den är bakad med tomatsoppa. Jag var bara tvungen att ha med ett sånt recept men sedan hade jag i smör och ägg ändå.

Har du något favoritrecept i boken?

– Tomater fyllda med ris och kronärtskockor. Jag förenklade receptet så mycket det gick och nu längtar jag tills de färska tomaterna kommer så jag kan göra en hel plåt. Det är så somrigt med kronärtskocka och dill.

Julia med sin kokbok Tomat tomat.
Julia med sin kokbok Tomat tomat.

Julia Tuvesson

Bor: Malmö,
Ålder: 33 år.
Utbildning: Etnolog.
Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare.
Aktuell med: Kokboken ”Tomat tomat”. Och jag har precis startat en samtalsklubb i Malmö om mat, folkbildning med en twist.
Instagram: @tuvessonskan.

(2)

Örtig fattoush med yoghurtbollar

En sallad med både härligt krisp och lenaste yoghurtbollar.

(3)

Frukosttostad­as med smörig bönröra, ägg och rostad tomatsalsa

En helgfrukost som heter duga var det här! Perfekt att laga på fredagens eventuella tacorester.

(7)

Friterad fetaost med grillade grönsaker och romescosås

Frasigt utanpå och salt och krämigt inuti. friterad fetaost kan vara bland det bästa som finns.

Akademibokhandeln
Köp boken Tomat Tomat hos Akademibokhandeln!
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.