”Jag dog nästan under finalen”

Såsdrottningen om rysaren i ”Kockarnas kamp”

Publisert:

Drottningen av sås, Louise Johansson, kammade till sist hem vinsten i ”Kockarnas kamp” 2022. Nu är hon Godares helgprofil och delar med sig av hemligheten bakom en riktig vinnarsås.

– Om såsen inte har rätt konsistens så är jag hellre utan, säger hon.

Vinnaren av ”Kockarnas kamp 2022” är Louise Johansson, 36.
Vinnaren av ”Kockarnas kamp 2022” är Louise Johansson, 36.

2009 vann hon den första säsongen av ”Sveriges mästerkock” i TV4. I år blev Louise Johansson, 36, den första deltagaren från amatörkocksprogrammet att delta i ”Kockarnas kamp”.

– Jag dog nästan under finalen, jag var helt chockad. Jag tror fortfarande inte att jag fattat vad som hänt. Jag var helt överrumplad, herregud jag vann. Nu blir det firande för hela slanten!

Hur ska du fira i helgen?

– Jag ska dricka champagne och äta något riktigt gott, njuta och skåla med vänner och familj. Det blir någon storslagen fiskrätt och framför allt med en sjukt god sås till.

Så klart du ska fira med sås! Du vann ju en del sås-tävlingar i programmet..

– Ja, det har till och med kommit fram folk till mig på stan och sagt ”men du är ju sås-drottningen”, det är väldigt kul! Jag tror att jag blivit så bra på sås för att jag lagat så otroligt mycket sås i mitt liv, och jag är inte rädd at trycka på i smak från alla håll och kanter.

Vad är nyckeln till en vinnande sås?

– Det ska vara salt, syra och rätt konsistens. Jag satsar gärna på lite tjockare såser som ligger kvar i munnen. Bra buljonger, smör... bara goda grejer.

Vilken är världens bästa sås?

– En riktigt bra smörsås är svårslagen och passar till allt. Så här gör jag min favoritsmörsås till fisk:

  • Koka upp vitt vin, mjölk, vitlök och schalottenlök.
  • I med blåmusslor och sila av buljongen.
  • Klicka i smör och mixa med stavmixer. Ju mer smör desto tjockare sås.
  • Smaka av med salt och citron, klart!

Har du någon hat-sås?

– Hat-sås vet jag inte, men om den inte har rätt konsistens så är jag hellre utan. Jag vill kunna ha i en sked i såsen, vända på skeden, blåsa och se att det blir ringar på skeden. Rödvinssås är inte heller någon favorit.

Alla deltagare i ”Kockarnas kamp” 2022
Alla deltagare i ”Kockarnas kamp” 2022

Vilket är det mest minnesvärda ögonblicket från ”Kockarnas kamp”?

– Det är ett minne som fastnat extra mycket. Det var när vi skulle steka oxfilé till rätt temperatur. Det var maxat, intensivt och tävlingen var så otroligt tight. Det hade aldrig varit så tight i den tävlingen innan.

Och det konstigaste du fick uppleva?

– Det var den tudelad känslan man hade mot sina vänner och motståndare i tävlingen. Att glädjas när det går bra för ens motståndare och hur hjärtskärande det är när någon åker ut, är lite konstigt.

Vad händer härnäst i livet?

– Jag vet inte riktigt om jag är redo för ”Årets kock” men det lockar alltid. I vår släpper jag en ny kokbok med recept på Sveriges mest hållbara varor.

Louise Johansson

  • Ålder: 36 år
  • Bor: Göteborg
  • Yrke: Kock, matstylist och driver företaget ”Taste by Louise”
  • Aktuell: Vinnare av ”Kockarnas kamp” 2022, samt släpper ny kokbok i vår.
”Jag dog nästan under finalen”
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.