6 matprofiler: Det här är mina 3 måsten i matkassen

Tareq Taylor: ”Havregryn är svingott till nattamat”

Publisert:
Jessica Frej, Mauri Hermundsson, Tareq Taylor och Daniel Paris.
Jessica Frej, Mauri Hermundsson, Tareq Taylor och Daniel Paris.

En matkasse kommer lastad …med vadå? Här väljer sex matprofiler sina absoluta favoriter.

Daniel Paris.
Daniel Paris.

Daniel Paris, programledare:

”Jag har en glad kyl. Innehållet ska vara bra för både kropp och själ.”

1. Choklad. Jag förvarar den i kylskåpet även om jag vet att det är en het potatis. Det ska vara ljus choklad, absolut inte mörk. Ibland med grejer i, men absolut inte frukt. Kanske nötter. Å, nu blev jag sugen.

2. Laktosfri crème fraîche. Med den kan man göra såser, tonfiskröra och ha som bas till väldigt mycket trevligt. Jag använder också crème fraîchen till att dryga ut chilisås, så att den ska bli mildare och snällare mot magen.

3. Gröna äpplen, de håller oroväckande länge. Absolut ingen annan färg på äpplen duger. Jag har alltid med mig ett äpple som mellanmål i min väska, jag blir cranky om jag inte äter mellanmål. Jag brukar köpa hem påsar med tio stycken i och blir glad av den glada starka gröna färgen. Jag är mycket selektiv med mina frukter, inte med mina människor.

Mauri Hermundsson
Mauri Hermundsson

Mauri Hermundsson, Youtube-profil med programmet ”Uppdrag mat”:

”Jag har nästan aldrig lagat mat hemma. Köper bara från restauranger. Detta är en djupt osexig egenskap har jag fått höra, som jag inte alls borde skryta om, men vad vore jag för liten människa om jag ljög. Av de få saker jag faktiskt handlar i affären är nog dessa mina favoriter:

1. Tonfisk på burk. Kalorisnåla proteinbomber.

2. Ciabattabröd. Såna där färska som man plockar själv. Det är så sinnessjukt gott med vitt bröd.

3. Toalettpapper. Då och då slår det mig vilken otrolig lyx det är. Ett måste att ha hemma, för mig.

Jessica Frej
Jessica Frej

Jessica Frej, tv-kock och kokboksförfattare:

”Ingredienser jag använder i princip varje dag, de godaste smaksättarna i nästan alla maträtter.”

  1. Citron
  2. Vitlök
  3. Grädde

Sigrid Barany
Sigrid Barany

Sigrid Barany, Sveriges mästerkock 2012, kokboksförfattare:

”Någon baljväxt som svarta bönor eller belugalinser, citron och gul lök (eller vilken lök som helst, faktiskt!) måste alltid finnas hemma hos mig. Baljväxterna för att de är så enormt användbara och lätta att variera och det går alltid att få ihop en rätt som de flesta kan äta. De känns också sköna för min kropp. Lök för att det är en så viktig grundton i min matlagning. Utan lök blir livet lite tunt, som musik där man redigerat bort basen. Citron för att kunna reglera syran i maten och för att jag använder någon form av citruszest mest hela tiden. Citruszest är diskanten som ger glitter åt maträtten.”

Tareq Taylor.
Tareq Taylor.

Tareq Taylor, krögare, kock och kokboksförfattare:

  1. Ägg, det är världens bästa snabbmat.
  2. Havregryn, det är svingott till nattamat eller om jag ska baka en kaka.
  3. Olivolja, det är en av de bästa oljorna och de finns i så många olika varianter. De går att laga mat med och funkar i dressingar.

Sandra Mastio.
Sandra Mastio.

Sandra Mastio, matkreatör och kokboksförfattare:

  1. Olivolja. Jag gör av med litervis olivolja i veckan. Steker, har i mat, på mat, friterat i, har i salladen. Till eller i typ allt.
  2. Ost, typ mozzarella eller svensk halloumi. Jag kan göra macka, middag, sallad på råvaror jag har runt mig, i odlingen eller frysen. Men med ost blir all mat lite mer komplett. Otroligt gott, mättande och håller mycket längre än vad det står på förpackningen.
  3. Salt. Grundläggande, salt förhöjer smaken på vad du än lagar. En gnutta i degen när du bakar, en nypa i morgongröten, en matsked per liter vatten när man kokar pasta. Så det går ju åt en del!