Matpriser på rekordnivåer – Emilia lagar billig helgmat

Godares helgprofil: ”Uppskattas av både plånboken och mina följare”

Publisert:
Emilia Milosavljevic tipsar om billig helgmat.
Emilia Milosavljevic tipsar om billig helgmat.

Godares helgprofil Emilia Milosavljevic vet hur man håller matbudgeten – utan att spara in på smakerna.

– Alla märker av prisökningen. Men matlagningen får inte bli tråkig för det, säger hon.

I veckan kom nya inflationssiffror som visar att priserna på livsmedel stigit med över 20 procent det senaste året, enligt SCB. Inte sedan 1950-talet har en liknande utveckling synts i statistiken.

Någon som märkt av att matpriserna stigit är Godares helgprofil Emilia Milosavljevic.

Hon driver sajten ”Matinspo” och har 115 000 följare på Instagram, där efterfrågan på billiga recept har ökat rejält.

– Jag jobbar jättemycket med att göra maten så billig som möjligt. Det uppskattas både av min plånbok och mina följare.

I sommar släpper hon sin första kokbok med temat ”billiga veckan”. Där kommer det att finnas massor med tips och recept för att få ner matkostnaderna.

– Det billigaste är att göra ett storkok linsgryta för två veckor, men hur kul är det? Allt är dyrt nu så man får också försöka tänka om lite. Bestäm en veckobudget som du kan förhålla dig till och planera rätterna utifrån den.

Ett av de budgetrecepten som gått allra bäst på hennes sociala medier är en pasta med broccoli och bacon. Snittpriset för fyra portioner är 60-70 kronor.

– Det är en otroligt god och lättlagad pasta. Köper du fryst broccoli kommer du ner ännu mer i pris.

(38)

Pasta med broccoli och bacon

Nu är du Godares helgprofil – har du tips på någon billig fredagsmat?

– Ja, langos är perfekt fredagsmat, eller bakad potatis med någon god röra. Själv ska jag göra falafelrulle, med extra stora tortillabröd. Jag ska fuska lite med färdigköpt falafel, persiljesallad, vitlökssås, något picklat och lite hummus om jag orkar.

På söndag blir det ett recept hon aldrig tidigare testat – orange chicken, alltså en panerad kyckling som man vänder i en glace med apelsin.

– Men min paradrätt är chicken chow mein, en kinesisk kycklingwok med nudlar. Den är så smidig då alla ingredienser går att variera med det man har hemma, eller det som finns på extrapris i affären.

(26)

Chicken chow mein – kycklingwok med nudlar

Emilia Milosavljevic
Emilia Milosavljevic

Vad lagar du om du vill festa till det en lördag?

– Pulled chicken tacos är en favorit. Om jag ska bjuda många på middag blir det ofta bao buns, det är smidig bjudmat som man enkelt kan göra både vegetarisk och med kött.

Hur har du blivit så bra på mat?

– Jag är självlärd, bara genom att öva. Jag har testat mig fram, kollat mycket på Youtube och vågat testa. Ju mer man testar desto vassare blir man.

Emilias matintresse startade redan när hon var liten och fick vara med sin pappa i köket och testa nya rätter.

– Jag älskar den glädjen som mat skapar. Det är mitt kärleksspråk för att visa att jag bryr mig.

ARTIKLAR

8 rätter du kan laga i ditt våffeljärn

Nu till något helt annat – det närmar sig våffeldagen.

– Jag vet! Jag har verkligen laddat upp inför det och investerat i ett riktigt bra våffeljärn. Det gör faktiskt jättestor skillnad när man har ett bättre våffeljärn, de blir mer jämnt gräddade och med bättre fras.

Det låter som att du är dedikerad när det kommer till våfflor. Hur gör du dem?

– Jag har några knep faktiskt. Lite kolsyrat vatten i smeten gör dem extra frasiga. Och så förbereder jag våffelsmeten några timmar i förväg så att bakpulvret aktiveras, vilket också ska göra våfflorna extra frasiga.

Vad toppar du med då?

– Jag föredrar klassiskt med grädde och jordgubbsylt.

Sista frågan, har du något annat kul på gång?

– Jag är gravid så det kommer en bebis ungefär samtidigt som boken släpps. Det blir en händelserik sommar!

Emilias tips för att få ner matkostnaderna:

  • Laga efter säsong.
  • Gör storkok.
  • Köp storpack.
  • Leta efter kampanjer och erbjudanden i matbutiker.
  • Planera matveckan i förväg.
  • Laga vegetariskt, det är nästan alltid billigare.

Fakta: Emilia Milosavljevic

  • Ålder: 29.
  • Instagram: @emiliasmatinspo
  • Yrke: Kokboksförfattare, matkreatör, och sociala medieransvarig på en byrå.
  • Paradrätt: Kycklingwok och pasta med chorizo.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.