Hemgjort nötsmör på bara en ingrediens

Publisert:

Toppa din frukostgröt, macka eller smoothie med ett krämig och nyttigt nötsmör eller frösmör. I klippet visar kocken Jessie Sommarström hur du snabbt gör nötsmör på bara en ingrediens.

– Ett tips är att smaksätta med lite choklad så blir det som nutella, säger hon.

Allt du behöver är 400 gram frön eller nötter. Och kanske lite salt. Rosta nötterna i ugnen på 150 grader. Sedan mixar du dem med hjälp av en matberedare tills det blir mjukt och får en smörig konsistens.

– Dra i en nypa salt och sedan är det bara att hälla i en burk. Perfekt till frukostgröten, på mackan eller varför inte lägga det i en fin burk och ge bort i present, säger hon.

I klippet visar kocken Jessie Sommarström exakt hur hon går till väga. Här använder hon hasselnötter – men det går lika bra att använda andra frön och nötter du föredrar, som cashewnötter eller solroskärnor.

Finalist i årets kock

Jessie Sommarström är en av finalisterna i Årets kock 2022. Hon bestämde sig för att bli kock redan som 14-åring när hon skulle börja gymnasiet.

– Min mamma var vegetarian och maten var inte en så stor del av livet. När jag blev äldre och var hemma hos kompisar och testade mat så förstod jag att det var en helt ny värld av råvaror och smaker som var väldigt spännande, säger hon.

I dag jobbar Jessie som kreativ ledare på restaurangen Urban deli i Stockholm och är en av åtta finalister i Årets kock 2022.

– Mina styrkor i köket är att jag är snabb och noggrann. Att vinna årets kock skulle öppna nya dörrar och ge mig en helt ny plattform där jag skulle kunna inspirera andra kvinnor att också tävla i Årets kock.

Finalen av Årets kock 2022 hålls på Annexet, Stockholm den 15 september.

Hemgjort nötsmör på bara en ingrediens,
Hemgjort nötsmör på bara en ingrediens,
Jessie Sommarström är en av finalisterna i Årets kock 2022.
Jessie Sommarström är en av finalisterna i Årets kock 2022.