Kikärter – mångsidigt och gott

Sex goda recept med kikärtor

Publisert:
Rostade kikärter.
Rostade kikärter.

Kikärter går att använda till många olika rätter, främst i hummus och falafel. De är också goda i grytor, till pastasåser, i soppor, rostade och kryddade eller varför inte prova frasiga kikärtsvåfflor.

Är det bra att äta kikärter?

Kikärtan är en baljväxt och de ger en bra mättnad. Baljväxter tillför vitaminer, mineraler, protein och långsamma kolhydrater som håller blodsockret på en jämn nivå.

Måste man tillaga kikärter?

Torkade bönor, ärtor och linser ska alltid blötläggas och kokas innan de kan ätas. Anledningen är att de naturligt innehåller lektiner som kan göra att du blir illamående och dålig i magen.

Hur länge ska torkade kikärter ligga i blöt?

Mellan 8 och 24 timmar. Häll av vattnet när de legat tillräckligt länge och skölj dem med kallt vatten.

Hur kan man äta kikärter?

Förutom de självklara rätterna hummus och falafel så passar kikärter också i grytor, pastasåser, soppor, rostade och kryddade eller varför inte prova kikärtsvåfflor.

Varför ska man använda bikarbonat till kikärter?

Om du tillsätter en tesked bokarbonat när du först blötlägger kikärterna och sedan när du kokar dem så kommer skalet att brytas ner och du kan enkelt göra en riktigt len hummus eller falafelsmet.

Är kikärter billigt?

Att koka själv är absolut billigast och om du jämför kilopriset med annat protein som kött så är det billigt.

Vilka rätter kan jag laga med kikärter?

Här har vi samlat sex recept med kikärtor.

(15)

Tareq Taylors hummus

Hummus är kanske det första man tänker på när det kommer till kikärter. Den krämiga röran kan både serveras som ett tillbehör och som en egen måltid i sig tillsammans med bröd och grönsaker.

(5)

Falafel i pitabröd med sval yoghurtdressi­ng

Hemgjord falafel i pitabröd blir snabbt en ny vegofavorit som passar både till middag och picknick. Servera falafeln i varma pitabröd med hummus, yoghurtdressing, gurka, rödlök, chili och färska örter.

(1)

Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino

Pappardelle med kikärtor, citron och pecorino. Håll utkik efter färska kikärtor i butiker som säljer italienska grönsaker eller produkter från Mellanöstern, då är lyckan gjord! Annars går det bra med de på burk.

(10)

Sötpotatisgry­ta med kikärtor

Sötpotatisgryta gjord på kikärtor, spenat och jordnötter. Full av goda smaker, och kokosmjölken som gör såsen härligt tjock och sammetslen. Kokt ris passar bra som tillbehör.

(8)

Rostade kikärter med gurkmeja

Rostade kikärter – enkelt, nyttigt och gott. Variera med dina favoritkryddor, här har vi använt gurkmeja. Gott tillbehör till sallader eller som snacks.

(60)

Falafelvåfflo­r – gott och enkelt

Falafelvåfflor – kul och enkel variant på våfflor. Gör en smet av bland annat kikärtor, lök, spiskummin och koriander och servera med tahinidressing och tomater.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.