Häng med på näringsjakt med Food pharmacy

Publisert:
Tacos, mazarinrutor och wok.
Tacos, mazarinrutor och wok.

Att äta klimatsmart är inte bara ett modeord. Ska både vi och klotet vi bor på må bra måste vi välja rätt mat att stoppa i oss.

I nya kokboken Näringsjägaren tipsar Lina Nertby och Mia Clase om hur du väljer smartast i matdjungeln.

5 klimatsmarta recept ur Näringsjägaren av Lina Nerby och Mia Clase

Tacos med goda och snabba tillbehör.
Tacos med goda och snabba tillbehör.

Tacofredag med Food pharmacys goda plock Tacos har nog aldrig gått så snabbt som i det här receptet. Låt linser och vår hemgjorda tacokrydda bli din nya favoritbas och servera med dina bästa tillbehör. Vi föredrar taco i salladsblad men barnen håller fast vid sina majsskal. Kom ihåg – som näringsjägare finns det inga rätt eller fel!

Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka-
Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka-

Wok med brysselkål, svamp och jordärtskocka Den här värmande woken går sannerligen inte av för hackor. Med brysselkål, svamp och jordärtskocka får vi kryssa i många spännande kryss i Näringsjägarkompassen.

Saftiga och goda mazarinrutor.
Saftiga och goda mazarinrutor.

Mazarinrutor Saftiga och söta kakor med en hemlig ingrediens (låt ingen skeptiker läsa detta): vita bönor! En hel kaka släpper ut 0,34 kg CO₂e.

Mandlar med smak av lakrits.
Mandlar med smak av lakrits.

Lakritsmandlar Jo då, det går till och med att jaga näring samtidigt som du äter lakrits.

Läckra små pinnglassar doppade i choklad.
Läckra små pinnglassar doppade i choklad.

Food pharmacys mangmums Okej, håll i dig nu för det här … det här … är kanske tidernas godaste glassrecept. Doppa i mörk choklad och gå bananas när du ska dekorera. Vi använder små glassformar i sillikon när vi fryser in våra glassar.

Lina Nertby och Mia Clase driver Food Pharmacy som är en plattform (blogg, podd och böcker) som skapats för att nå ut med livsviktig fakta om kopplingen mellan vad vi äter och hur vi mår. Deras mission är att förbättra folkhälsan. Nu är de aktuella med nya kokboken Näringsjägaren.

 • Varför skrev ni boken Näringsjägaren?

– Enligt svenska myndigheter riskerar 25 procent av svenskarna att dö för tidigt på grund av dåliga matvanor och tyvärr ser det likadant ut på många håll i världen idag. Det är dags att ta tag i den globala ohälsan. Vi vill visa hur enkelt det är att med små justeringar få i sig mer näring och fibrer oavsett om du äter pizza varje dag, om du är vegan, om du äter ”som vanligt” eller om du är en hängiven lchf:are. Näringsjägaren är en bok för alla!

 • Vad är en näringsjägare?

– Det är en person som äter för att må bra och inte för att se ut på ett visst sätt. En näringsjägare jagar näring i alla måltider och jakten utövas med stor respekt för naturen.

 • Ok, viljan finns men hur gör man?

– Ta hjälp av vår kompass, Näringsjägarkompassen, och sätt ditt mål för veckan. Fokusera på vilka livsmedel i kompassen som du kan lägga till för att höja näringen några snäpp i dina måltider. Utmana dig själv och höj ribban när du nått ditt mål.

 • Har ni stött på något som gett er en riktig aha-upplevelse?

– Vi har haft många aha-upplevelser under vår resa mot ett hälsosammare liv. En av de första var när vi skulle göra slut med socker och upptäckte raw-food köket. På en sekund försvann alla moln från vår himmel. 

 • Eller något ni trodde var nyttigt och bra för miljön men inte alls var det?

– Som födda och uppvuxna på västkusten är fisk och skaldjur en given favorit i vårt kök. Sorgligt nog har överfiske och förorenade hav lett till att många fiskar både rödlistats och visat sig innehålla mycket gifter.

 • Vad är det som gjort att det gått så fel? Att mat har blivit mer ångest än njutning och näring för så många?

– För första gången i historien är tillgången på mat ett större problem än avsaknaden av mat. Den dåliga maten är billig, lättillgänglig och beroendeframkallande.

 • Hur ska man orka peppa sig att ta tag i det?

– Det kanske låter klyschigt men var snäll mot dig själv och framförallt, sätt realistiska mål. Det är bättre att ta baby steps än att försöka förändra allt över en natt. Forskning visar dessutom att det ger mer långsiktiga resultat att göra små förändringar som man klarar av. 

 • Men allvarligt, kan vi verkligen göra så stor skillnad bara genom valet av vad vi stoppar i oss?

– Det enkla svaret är ja! Det spelar större roll än vad vi tidigare förstått. Inte bara för vår hälsa utan också för vår planets välmående.

 • Finns det några enkla grundregler man kan ha med sig i mataffären?

Matindustrin är komplex och som konsument är det omöjligt att hålla koll på allt. Försök att handla så rena råvaror som möjligt och håll dig borta från de mest processade och besprutade livsmedlen  

 • Om jag bara orkar eller känner att jag hinner göra en enda sak, vad gör jag då?

– Försök att lägga till grönsaker till varje måltid!

Annons

Fynda köksredskapen

Lina Nertby och Mia Clase med sin kokbok Näringsjägaren
Lina Nertby och Mia Clase med sin kokbok Näringsjägaren
 • Recept ur Food pharmacys kokbok Näringsjägaren (Bonnier fakta) av Lina Nertby och Mia Clase.