3D-printat "kött” serveras på restaurang
”En gamechanger”
Besökare på ett antal restauranger i Europa kan nu hitta 3D-printade köttbitar, burgare, korv, lammkebab och nötfärs på menyn.
– För mig är det här en gamechanger, säger stjärnkrögaren Ron Blaauw som ska servera köttet, i ett uttalande.
Nu kommer de växtbaserade 3D-printade ”kött-produkterna” till Europa, enligt nyhetsbyrån Reuters.
”Köttet” finns redan på menyn i ungefär 150 restauranger i Israel, men ska nu även lanseras på utvalda restauranger i London, Amsterdam och Berlin.
– Det snurrar fortfarande i mitt huvud över de möjligheter det här köttet skapar för vår meny, säger en av kockarna som kommer att servera köttet på sin restaurang, den nederländska kocken och tv-personligheten Ron Blaauw, i ett uttalande enligt webbsidan RS Fastfood.
Vill nå tusentals restauranger
Målet för det israeliska start up-företaget Redefine Meat som står bakom 3D-köttet är att kunna nå tusentals restauranger i slutet av nästa år. Företaget planerar också att inom de närmaste åren bygga fem fabriker utspridda i Israel, Europa, USA och Asien.
- Vad består 3D-printat kött av?
Det 3D-printade ”köttet” består av en blandning av soja- och ärtprotein, kikärter, rödbetor, näringsjäst och kokosfett, enligt Reuters.
För att skapa muskeltexturen innehåller det också fett från växterna och naturliga färger som ska efterlikna blod.
Restaurangerna som serverar 3D-printat kött
Är du sugen på att testa 3D-köttet? Då kan du ta tig till Marco Pierre White’s steak house i Storbritannien. Det serveras också på kändiskocken Ron Blaauws Michelin-restaurang Ron gastrobar i Nederländerna, och på Michelin-restaurangen Facil i Berlin.
– För mig är det här en gamechanger. Nu kan vi servera våra gäster en variation av högkvalitativt kött som råkar vara gjort av plantbaserade ingredienser, säger Ron Blaauws.
Även kocken Joachim Gerner som jobbar vid Facil i Berlin, instämmer.
– Vi är mitt i en storm, en revolution av köttindustrin. Och revolutionen börjar nu, säger han.
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
- Snabblagat
Stekt färskpotatis med ramslök och rökt lax
Sojamarinerade ägg
Gratinerade nachos
- Snabblagat
Smörstekt svamp med vitlök
Smörrebröd med ägg och räkröra
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
Makaronigratäng
Svamplasagne med frasig salvia
- Snabblagat
Krämig succélax – fixa på bara 30 minuter
Key lime pie med en twist