Så vet du om köttet är rare, medium eller well done

Kocken Tareq Taylors smarta ansiktstermometer

Publisert:

Visste du att du en smart termometer inom räckhåll när du står där vid grillen och undrar om köttet är lagom grillat.

– Det här funkar förvånansvärt bra, säger Tareq. Jag har stått många gånger och känt på köttet och jämfört med mitt ansikte och ta mig tusan har det stämt varje gång.

När är en köttbiten på grillen rare, medium eller well done? Kocken Tareq Taylor har ett smart och enkelt sätt för att ta reda på om nötköttet är färdiggrillat. Han känner på köttet genom att trycka på det med ett finger. Har det samma konsistens som din egen underläpp är det rare, känns det mer som din haka är det medium rare och känns det som nästippen är det well done.

Ett säkrare sätt för att kontrollera innertemperaturen är naturligtvis att använda en stektermometer. Här är temperaturerna som gäller för nötkött.
Rare: 48–50 grader
Medium rare : 52–55 grader
Medium : 56–58 grader
Medium well : 60–65 grader
Well done: 70 grader
Långgrillat: 75–90 grader

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.