Fettisdagen 2023 - våra godaste semlor

Publisert:

Snart är den älskade fettisdagen här! Enligt en undersökning från Sveriges bagare och konditorer äter svenskarna omkring 5 miljoner semlor på fettisdagen – inte illa!

Men varför firar vi fettisdagen, hur bakar man egna och var hittar man landets bästa semla?

När är semmeldagen 2023?

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, är en kristen tradition som inträffar sju veckor före påsk. Dagen är den sista i fastlagen före fastan. Historiskt sett skulle man denna dag passa på att äta riktigt ordentligt för att vara rejält rustad inför den kommande påskfastan. I år firas fettisdagen även kallad semmeldagen den 21 februari.

Semlor på fettisdagen
Semlor på fettisdagen

Varför heter det fettisdagen?

Namnet fettisdagen har funnits sedan 1594. Ordet är en sammanslagning av ”fet” och ”tisdag” och syftar till all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Namnet semla kommer däremot från tyskans ”semel” och latinets ”simila” vilket betyder fint vetemjöl.

Anledningen till att semlan tidigare ansågs som så lyxig var att det under bondesamhället var väldigt ovanligt med vitt mjöl, socker och att äta vispad grädde.

En klassisk semla – med pudrat lock och grädde
En klassisk semla – med pudrat lock och grädde

3 roliga saker om semlor

  1. Så som semlan ser ut i dag har den sett ut sedan början av 1900-talet. Det är en moderniserad variant av hetväggen – ett bakverk från 1700-talet som var en bakad bulle fylld med mandelmassa som ofta kryddades med kummin och åts i en skål med varm mjölk.
  2. Mjöl, socker och grädde var ransonerat under andra världskrigen och avskaffades i början på 1950-talet och ätandet av semlor ökade.
  3. Fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på kaféer och konditorier.

Semlan ser lite olika ut beroende på var man äter den

I Skåne och andra delar av Sverige säger man fastlagsbulle och i Finland äter man den vanligen med hallonsylt istället för mandelmassa. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller antingen sylt, choklad eller vaniljkräm.

Semlor dukas fram under dagen
Semlor dukas fram under dagen

En klassisk semla är som ett bakverkens kinderägg, tre saker på en gång – en luftig vetebulle, fluffigt vispad grädde och en skönt len fyllning av mandel. Och allra godast blir de kanske hemmagjorda.

Här har vi samlat våra 9 bästa recept på semlor.

Lyxa till semlan med choklad- och kolasås.
Lyxa till semlan med choklad- och kolasås.

Olika semlor - trender

Det har kommit och gått en del annorlunda ”semlor” genom åren - vissa mer populära än andra.

Minns ni exempelvis korv med bröd-semlan? Här är några andra spexiga och minnesvärda varianter:

  • Semmelwrappen som Tössebageriet i Stockholm började med 2015 blev snabbt en succé. Den innehåller lika mycket grädde, bröd och mandelmassa som vanligt men brödet är tunt utkavlat. Godare har receptet på den berömda wrapen.
  • Croissant-semlan. Det här är precis som det låter, mandelmassa och grädde i en klassisk croissant.
  • Semoothien. En semla mixad med varm mjölk till en smoothie.
  • Semmelkladdkakan. Lika god och lättbakat som kladdkaka - men lite kladdigare och härligare. Det enkla receptet finns här.
  • Nachossemla. Det här är stjärnkonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungbers specialitet. Vetedegen med kardemumma kavlas tunt och gräddas knaprig och de söta nachochipsen dippas sedan i grädde och mandelmassa.
  • Semlos med friterad deg. En blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppas med en havrevisp.