Enkla tricken som ger mer smak på salladen
Trött på isbergssallad, gurka och tomat? Här är tipsen för en godare sallad
Vad är väl en sallad till lunch? Den kan vara trist och tråkig och... och... alldeles, alldeles underbar!
Matkreatören Ylva Bergqvist delar med sig av smakrika recept och enkla tips som tar din sallad till en helt ny nivå.
Med rätt uppbyggnad och läckra smaksättare får matkreatören Ylva Bergqvist enkla rätter att nå nya höjder.
Nu har hon samlat sina bästa tips och recept i sin femte kokbok ”Mer smak på salladen”.
– Jag gillar att göra sallader men har ätit alldeles för många tråkiga varianter. Det vore kul att bidra till att förändra synen på sallad. Mina recept är ofta smakrika utan att vara så komplicerade, säger Ylva Bergqvist.
Ylva brukar alltid börja med att bygga sin sallad genom att välja kolhydrater.
Det finns ofta mycket kolhydrater i grönsakerna men för en mättande lunchsallad lägger hon till bulgur, matvete, nudlar eller bröd. Därefter fyller hon på med sådant som finns hemma, eller handlar det som är i säsong.
– Det ska alltid finnas något krispigt i en sallad. Det kan vara något som ger mer tuggmotstånd eller att man toppar med nötter eller fröer. Kontraster är viktigt, mjukt mot hårt som avokado mot kål. Det ska finnas en bra balans mellan dem.
Välj ett tema på salladen som tillbehör.
När Ylva i stället gör en enkel tillbehörssallad använder hon gärna ett tema. En asiatisk rätt får en Asieninspirerad sallad till exempel.
– En sådan sallad behöver inte innehålla protein eller kolhydrater utöver de som finns i grönsakerna.
Om man ofta fastnar i isbergssallad, gurka och tomat tipsar Ylva om att man kan börja med att blanda i finstrimlad kål i grönsalladen.
Det ger fler vitaminer, tuggmotstånd och kanske färg om man väljer rödkål. Även om tomater och gurka finns i affären året om kanske de inte är i säsong, då kan man i stället välja morötter. Eller kålrabbi i stället för gurka eller granatäpple i stället för tomater.
– Jag gillar verkligen kål. Det är billigt, nyttigt och gott. Kålrabbi är underskattat, brysselkål är jättegott att strimla rå. Rödbetor och morötter blir också gott att riva i. Vill man ha andra rotfrukter som till exempel potatis i kan man rosta dem först.
Smaksättare livar upp
Smaksättare är viktiga för Ylva eftersom de livar upp vilken sallad som helst.
– Man kan jobba med smaksättare på olika sätt. Enklast är kanske att ha den i dressingen.
Om man gör en basdressing av vinäger och olja så kan man tillsätta senap, chili, kimchi eller kanske harissa beroende på vilken smakriktning man vill ha, tipsar hon.
– Det är också gott att lägga till den femte smaken umami. Man kan använda lagrad parmesanost, kapris, fisksås eller sardeller. Då får du både sälta och umami. Fisksås har man så klart i dressingen men osten får man gärna ha i salladen.
Vilken dressing man ska välja är en smaksak. Tycker man om majonnäsiga dressingar så tar man det och är det vinägrett som är favoriten så tar man den.
– Men rent generellt så ska man inte ta en för tung dressing. Om man har mjuka och lite veka salladsblad passar en lätt vinägrett bättre så salladen inte kollapsar helt. Jobba in vinägretten i salladens alla ingredienser men dränk den inte med dressingen.
Har du en favoritsallad i boken?
– Jag kan faktiskt inte välja men jag gillar brynt smör väldigt mycket så alla recept med det är mina favoriter.
Fem smarta tips för en godare sallad
- Lägg salladsbladen i kallt vatten så de blir riktigt krispiga och goda.
- Smaksätt din dressing med till exempel citron, vitlök, chili eller miso.
- Väg upp det salta med något sött, äpple är gott till ost till exempel.
- Nötter och fröblandningar bidrar både med näringsvärde och konsistens men också med smak.
- Köp en chiliolja och en ljus tahini och gör en dukkah (nötströssel). Då har du två råvaror och ett strössel att göra härliga sallader av.
Misogrillad aubergine med kimchimajonnäs
Nasu dengaku är en underbar japansk auberginerätt som här har ”salladifierats” med mjukstekt spenat, krispig gurka och en het majjo som dressing. Har du ingen kimchi eller vill ta en genväg kan du köpa färdig srirachamajonnäs.
Potatissallad med majs och parmesan
Den här salladen är mättande och man kan med fördel lägga till något proteinrikt som till exempel mjukkokt ägg, tonfisk, varmrökt lax eller kikärter.
Koreansk chilimajs
– Det här är kanske bokens goffigaste recept – hett, sött och krämigt och sinnessjukt gott till grillade rätter, taco eller öl, säger Ylva Bergqvist.
Ylva Bergqvist
Ålder: 52.
Bor: Lissabon, Portugal sedan fem år.
Utbildning: Kock, civilekonom, journalist och konstskola.
Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare.
Aktuell med: Kokboken ”Sallader med smak”, Bonnier fakta.
Instagram: @tvagramsalt, @welldonesthlm.