Middagstips för bästa dejten – garanterat gott

Publisert:

Vill du bjuda på förförande god mat?
I programserien ”Garanterat gott” får du tips av kockparet Mattias Larsson, fredagskocken och Cecilia H Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare.

Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel kärleksmeny som alltid gör succé.

  • Chips med löjromsdipp.
  • Pasta a la crema med räkor.
  • Jordgubbar med kardemummakräm.

Chips med löjromsdipp

Härligt snacks att börja med på dejten:  Chips med löjromsdipp.
Härligt snacks att börja med på dejten: Chips med löjromsdipp.
  • Antal: 2 personer
  • Tillagningstid: 8 minuter

Ingredienser:

  • 50 g salta goda chips

Löjromsdipp:

  • 50 g löjrom, alternativt annan rom
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk finstrimlad gräslök
  • salt

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
  2. Servera chipsen till dippen.
Pasta a la crema – förförande gott.
Pasta a la crema – förförande gott.

Pasta a la crema med räkor, fänkål, färsk vitkål och salladslök

  • Antal: 2 portioner 
  • Tid: 25 minuter

Ingredienser:

  • 350 g torkad pasta
  • 400 g skalade räkor
  • 150 g fänkål
  • 150 g färsk vitkål, alternativt spetskål
  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt, olivolja och dill

Gör så här:

  1. Koka pastan al dente, enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Finhacka vitlöken.
  3. Finstrimla fänkål och vitkål och skär salladslöken i 2-3 centimeters bitar. Fräs vitlök och fänkål i lite olivolja i en stor stekpanna. Häll på grädden och koka ca 5 minuter.
  4. Tillsätt pastan och låt det småkoka i ca 1 minut. Tillsätt kålen och salladslöken och koka i ytterligare 1 minut.
  5. Vänd sist ner räkorna och smaka av med salt.
  6. Servera pastan i stora djupa tallrikar och plocka över små dillkvistar.
Jordgubbsdessert
Jordgubbsdessert

Jordgubbar med kardemummakräm och vaniljsmulor

  • Antal: 2 portioner 
  • Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 300 g jordgubbar
  • 1 lime, zest
  • 0,5-1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Noppa jordgubbarna och skär dem i kvartar.
  2. Riv av limezesten i en skål och blanda med strösockret.

Vaniljssmulor

  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 50 g kallt smör
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  • Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.

Smetanakräm

  • 1 burk smetena (2 dl)
  • 0,5-1 dl florsocker efter smak
  • 1,5 tsk mortlad hel kardemumma

Gör så här:

  1. Vispa upp smetanan med alla ingredienserna till en fluffig kräm. Lägg i en spritspåse, förslagsvis med en rund tyll.
  2. Montering: Spritsa ner lite av krämen i bottnen på två glas. Smula över vaniljsmulor och bygg på med jordgubbarna. Strö över lite limesocker och upprepa varje lager en gång till.