Middagstips för bästa dejten – garanterat gott
Vill du bjuda på förförande god mat?
I programserien ”Garanterat gott” får du tips av kockparet Mattias Larsson, fredagskocken och Cecilia H Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare.
Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel kärleksmeny som alltid gör succé.
- Chips med löjromsdipp.
- Pasta a la crema med räkor.
- Jordgubbar med kardemummakräm.
Chips med löjromsdipp
- Antal: 2 personer
- Tillagningstid: 8 minuter
Ingredienser:
- 50 g salta goda chips
Löjromsdipp:
- 50 g löjrom, alternativt annan rom
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk finstrimlad gräslök
- salt
Gör så här:
- Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
- Servera chipsen till dippen.
Pasta a la crema med räkor, fänkål, färsk vitkål och salladslök
- Antal: 2 portioner
- Tid: 25 minuter
Ingredienser:
- 350 g torkad pasta
- 400 g skalade räkor
- 150 g fänkål
- 150 g färsk vitkål, alternativt spetskål
- 4 salladslökar
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl vispgrädde
- Salt, olivolja och dill
Gör så här:
- Koka pastan al dente, enligt anvisningen på förpackningen.
- Finhacka vitlöken.
- Finstrimla fänkål och vitkål och skär salladslöken i 2-3 centimeters bitar. Fräs vitlök och fänkål i lite olivolja i en stor stekpanna. Häll på grädden och koka ca 5 minuter.
- Tillsätt pastan och låt det småkoka i ca 1 minut. Tillsätt kålen och salladslöken och koka i ytterligare 1 minut.
- Vänd sist ner räkorna och smaka av med salt.
- Servera pastan i stora djupa tallrikar och plocka över små dillkvistar.
Jordgubbar med kardemummakräm och vaniljsmulor
- Antal: 2 portioner
- Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
- 300 g jordgubbar
- 1 lime, zest
- 0,5-1 msk strösocker
Gör så här:
- Noppa jordgubbarna och skär dem i kvartar.
- Riv av limezesten i en skål och blanda med strösockret.
Vaniljssmulor
- 90 g vetemjöl (1,5 dl)
- 50 g kallt smör
- 45 g strösocker (0,5 dl)
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk kallt vatten
- 1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.
- Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.
Smetanakräm
- 1 burk smetena (2 dl)
- 0,5-1 dl florsocker efter smak
- 1,5 tsk mortlad hel kardemumma
Gör så här:
- Vispa upp smetanan med alla ingredienserna till en fluffig kräm. Lägg i en spritspåse, förslagsvis med en rund tyll.
- Montering: Spritsa ner lite av krämen i bottnen på två glas. Smula över vaniljsmulor och bygg på med jordgubbarna. Strö över lite limesocker och upprepa varje lager en gång till.