Kockparet tipsar: Mat man blir kär av

Publisert:

Nu ligger hela sommaren framför oss. Vi drömmer om långa ljusa kvällar runt grillen och den ljuvliga smaken av solvarma jordgubbar. En som tycks drömma särskilt mycket är kocken Mattias Larsson.

– Allt är bra med sommaren, säger han och skrattar. Jag älskar att vara utomhus och få laga mat över öppen eld.

Tillsammans med sin fru Cecilia Hagerling Larsson har han satt ihop de här tre menyerna för sommarens bästa stunder.

Både Cecilia och Mattias uppskattar sommarens speciella råvaror med de första späda primörerna och senare alla färska, nyplockade grönsaker.

Särskilt lycklig blir Cecilia när hon kommer över färska bär och frukter, som hon gärna använder till desserter och bakverk.

– Hallon och jordgubbar är sommarsmaker för mig. Det första jag tänker på är mormors jordgubbstårta, säger hon.

Mattias minns att han som barn tyckte det var spännande att dra upp rädisorna och morötterna och se hur stora de var.

– Sedan åt man dom jordiga. Rädisor tyckte jag knappt om för de var så starka men det var ändå något gott med det, säger Mattias.

Paret, som nyligen fått barn och planerar för en sommar i bebisbubblan, har också matplaner på radarn.

Utöver många och långa stunder vid grillen blir Mattias stora projekt den här sommaren att bli en hejare på att göra pizza.

– Jag har en pizzatillsats till grillen och tänkte nörda ner mig i den perfekta degen och temperaturen, det kan alltid bli lite bättre.

  • Men det här med att förföra med mat? Gjorde du det när du dejtade Cecilia?

– Ja, och det blev min räddning, säger Mattias. I vår kompiskrets kallas vi skönheten och odjuret, men med lite god mat så lyckades jag ändå.

– Jag minns en pasta med skaldjur du gjorde som fick mig på fall, säger Cecilia.

– Precis och det är den som ingår i dejtmenyn här nedan. En pasta med lite färsk vitkål, salladslök och en massa goda räkor, det är så grymt gott, säger Mattias.

Mattias menar att det egentligen räcker med att laga mat över huvud taget.

– Lägger man bara ner tid och glädje i något så blir det bra. Mat är ju kärlek.

– Ja, det här blir man ju kär av, säger Cecilia och mumsar i sig mer av den krämiga pastan.

SOMMARGOTT. Både Cecilia och Mattias uppskattar sommarens speciella råvaror med de första späda primörerna och senare alla nyplockade grönsaker. Särskilt lycklig blir Cecilia när hon kommer över färska bär och frukter. – Hallon och jordgubbar är sommarsmaker för mig, säger hon.
SOMMARGOTT. Både Cecilia och Mattias uppskattar sommarens speciella råvaror med de första späda primörerna och senare alla nyplockade grönsaker. Särskilt lycklig blir Cecilia när hon kommer över färska bär och frukter. – Hallon och jordgubbar är sommarsmaker för mig, säger hon.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.