Av Gustav Johansson

Shakshuka med vegansk äggröra

Av Gustav Johansson

(1)

Vad tycker du?

Shakshuka med vegansk äggröra

Gör en vegansk variant på shakshuka med en röra på tofu som får smak av ägg från svavel i det svarta saltet. Tillsammans med tomater, zucchini, paprika och kryddor är detta förvånansvärt gott och väldigt enkelt.

Recept ur boken ”Klassiska rätter på veganskt vis” av Gustav Johansson.

Shakshuka med vegansk äggröra är snyggt att servera direkt i stekpannan.

Ingredienser

1 röd paprika
1 zucchini, medelstor
1 Gul lök
5 färska tomater
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, färsk, kan uteslutas
2 mskTomatpuré
1 mskHarissa, kan ersättas med sambal oelek
2 tskspiskummin
Salt och peppar
Olivolja, till stekning

Vegansk äggröra

1 Gul lök, liten
1 vitlöksklyfta
200 gfast tofu, naturell
1 krmGurkmeja
1,5 krmsvart salt, kala namak
1 dlhavregrädde
Salt och svartpeppar
Olivolja, till stekning

Till servering

Persilja , eller koriander
Olivolja
gott bröd

Gör så här

1
Skala lök och vitlök. Hacka lök, paprika, zucchini och tomat i cirka 1 x 1 cm stora tärningar. Finhacka vitlök och chili.
2
Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek lök, vitlök, paprika, zucchini och chilin tills de mjuknat och börjar få lite färg.
3
Vänd ner tomater, tomatpuré, harissa, spiskummin, salt och peppar och stek tills tomatköttet börjar falla isär och allt blir bli såsigt. Täck stekpannan med ett lock och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 10 minuter.
4
Gör äggröran under tiden. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken tills den blir mjuk, utan att den tar färg.
5
Smula ner tofun med händerna i kastrullen och blanda ordentligt. Krydda med gurkmeja, svart salt, salt och peppar. Rör slutligen ner lite havregrädde tills du får en fin och krämig konsistens. Koka upp och smaka av.
6
Smaka av tomatsåsen och tillsätt mer salt eller socker för ev. mildra syran. Gör fem gropar i såsen med en slev och fyll dem med tofuröra.
7
Låt koka lugnt i 1 minut så att tofuröran flyter ut lite lätt i tomatsåsen. Ringla över olivolja och toppa med finhackad persilja eller koriander. Servera med ett gott bröd!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Blomkålsbiff med paprikahummus

  2. (40)

    Bolognese på gula ärtor

  3. (1)

    Indisk grönsakssoppa

  1. Ämnen

    1. Artiklar
    2. Veganska recept
    3. Lunch

Veganska recept

Visa alla
(2)

Röd linscurry med kokos

(0)

Schnitzel på formbar vegofärs

(1)

Krämig blomkålspanna med smak av lime

(0)

Krämig vegansk viltpanna