Felsägningen gav miljontals visningar

Helan Shabani är Godares helgprofil – tipsar om supersnabba lussebullar

Publisert:
 Helan Shabani
Helan Shabani

Hon har nästan en halv miljon följare på Tiktok. Nu är Helan Shabani Godares helgprofil – och delar med sig av sina mest virala recept.

– De här lussebullarna går sjukt snabbt att baka, 20 minuter och så är de klara, säger hon om ett av recepten.

Helan Shabani, 29, gör succé med sin snabba, enkla – och ibland lite annorlunda– matlagning på Tiktok. Rätter som spaghettipannkakor, miniatyrtårtor och hemgjord cookie dough har lockat fram nästan 15 miljoner gillamarkeringar på plattformen.

Den här helgen bjuds det däremot på pizza hemma hos Helan i Stockholm – men inte vilken pizza som helst.

– Jag gör en liten annorlunda variant med crème fraiche, vitlök, västerbottenost och riven mozzarella. Sedan kör jag på med champinjoner, vegofärs, grönkål och pinjenötter. Det blir så gott, jag lovar!

Vad dricker du till?

– Det blir en cola zero, det passar bra till pizza.

Vad blir det till brunch på söndag då?

– Jag ska nog göra en shakshuka. Jag steker lök, paprika, vitlök och tomat. Kryddar med lite olika, tomatpuré, vatten. Sedan är det bara att ha på ägg och persilja. Så gott!

Shakshuka – bjud på den goda brunchrätten
(20)

Shakshuka – bjud på den goda brunchrätten

Blir det någon helgbakning?

– Ja faktiskt! Jag ska göra mina snabba lussekatter med yoghurt som blir supersaftiga. De behöver inte heller jäsa, utan är klara på bara 20 minuter.

Snabba lussebullar utan jäst
(92)

Snabba lussebullar utan jäst

Snabba lussebullar utan jäst
Snabba lussebullar utan jäst

Du lagar mat på Tiktok flera gånger i veckan – hur kommer du på alla recept?

– Jag får inspiration från alla håll och kanter, mycket från sociala medier men också från min mamma. Hennes matintressse är så stort att det har spillt över på mig, hon är bäst.

Vad är det godaste du lagat den senaste tiden?

– Jag har blivit helt besatt av vitlöksbröd utan jäsning. Man knådar bara ihop vetemjöl, vatten, olivolja och salt i några minuter. Sedan fyller jag den med riven ost, steker brödet, och sist penslar på med vitlökssmör.

Vilket av alla dina recept har gått bäst?

– Det är nog mina churros som fått 2,8 miljoner visningar. Jag vet faktiskt inte varför de gick så bra, om jag ska vara helt ärlig så tror jag att det är för att jag råkade uttala churros fel i videon, det tyckte många var kul.

Vilket är det mest annorlunda receptet du testat?

– Det är en japansk regndroppskaka som bara innehåller vatten, agar-agar och socker. Den är jättegod, lite jelly-aktig. Den ska ätas kall och passar extra bra på sommaren ihop med en sirap och rostade sojabönor.

Raindrop cake
Raindrop cake

Vad är hemligheten till en populär matkanal?

– Det finns såklart många olika knep, om du är helt ny på Tiktok skulle jag föreslå att du går efter de här stegen.

  1. Lär dig klippa och redigera. Det spelar ingen roll hur fin och god mat du lagar, om det inte är snyggt klippt och i korta sekvenser kommer ingen kolla.
  2. Tänk på vinklar. Det ska se inbjudande ut, och klippet ska gärna börja med en bild på den färdiga maträtten, inte på ingredienserna.
  3. Gör enkla recept. Vi alla har fullt upp och ont om tid, maten måste därför vara enkel och gå snabbt. Krångla inte till det!

Till sist – vad händer i livet härnäst?

– Jag har lite grejer på gång, men det är inget jag kan avslöja just nu. Ni får hålla utkik!

Helan Shabani

Felsägningen gav miljontals visningar

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.