Smaklösheten är genomgående i politiker-maten

Men några gör succé – gissa vilka

Publisert:
Smaklösheten är genomgående i de flesta politker-recepten, berättar Laura.
Smaklösheten är genomgående i de flesta politker-recepten, berättar Laura.

Enkla råvaror, jolmighet och nolltolerans mot kryddor.

Politiker har simpla smakpreferenser, enligt initiativtagarna bakom instagramkontot ”Politikermat”.

– De slutade nog utvecklas i sitt ungdomsförbund och avstannade både mentalt och kulinariskt, säger Laura Ingemarsson.

Det står ett glas med en grön-brun smoothie på bordet.

Den luktar rå vitlök och den mjöliga konsistensen framkallar direkta kväljningar hos både Clara Popenoe Thor och Laura Ingemarsson. Tillsammans med Klara-Lovisa Lundström driver de Instagramkontot ”Politikermat”.

– Vi ber om ursäkt att ni måste testa det här, men ni ville veta hur politiker äter, and this is it, säger Clara.

Den näringsrika bön- och banansåsen kommer från ett recept som Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, delade i ”Aktuellt i politiken” 2018. Den innehåller bland annat blandade bönor, rå vitlök, banan, kanel, chili, citron och broccoli.

En ”måltid” Wanngård dricker till lunch.

– Det är helt sjukt. Jag kommer tvinga dig att dricka vatten innan vi fortsätter, skrattar Laura.

Karin Wanngårds lunch-smoothie
Karin Wanngårds lunch-smoothie

Smoothien är bara en av över femtio rätter som de provlagat efter våra folkvaldas recept. En del plockas från kokböcker som partiernas kommunikationsavdelningar släppt under valår. Andra från inlägg i sociala medier och vissa från politikerna själva.

– Några verkar ha övertolkat offentlighetsprincipen och svarar utförligt när vi ber om recepten. Nu har vi testat bisarra mängder, vi måste börja laga annan mat snart om vi vill få i oss några näringsämnen, säger Clara.

Laura Ingemarsson och Clara Popenoe Thor fotograferar maten till Instagram.
Laura Ingemarsson och Clara Popenoe Thor fotograferar maten till Instagram.

Allt började med att moderate statsministern Ulf Kristerssons recept på den kända kinesiska rätten gong bao florerade på Twitter i februari.

– Det såg väldigt gott ut, så vi testade. Sedan blev vi sugna på partikollegan Fredrik Reinfeldts korvgryta dagen därpå, och sedan tog det liksom aldrig stopp.

Hur var Kristerssons gong bao?

– Den smakar som att den kommer från en tid då man inte lagade så mycket asiatiskt i Sverige. Den innehåller inga komplicerade kryddor över huvud taget, det är enbart soja i den.

Det är en torskgryta med perverst mycket mjölk i

Smaklösheten är genomgående i de flesta politker-recepten, berättar Laura. Det är enkla råvaror, jolmighet och nolltolerans mot kryddor.

Som Gustav Fridolins (MP) recept på hjort där man enligt receptet ska ”salta och peppra, använd inga andra kryddor”. Eller som liberale Lars Leijonborgs mjölkfisksoppa.

– Det är bara en torskgryta med perverst mycket mjölk i, så att det skär sig något otroligt. Inga kryddor förutom lite fiskbuljong. Men det finns undantag, som Lorentz Tovatts ofolkliga baobröd med tofu. Men han är ju också en miljöpartist som bor på Södermalm.

Ett annat undantag är Johan Pehrsons (L) tex mex chili con carne med en grillad majskolv. Här är hemligheten att guacamolen är lite extra spicy.

Clara och Laura ställer fram en tallrik med rätten när Godare är på besök.

– Visst är den fin? Jag gjorde den sent igår och tyckte den var delikat. Men för transparensens skull vill jag säga att jag inte hade ätit något annat under dagen och konsumerat fyra enheter, vilket kan ha bidragit till min entusiasm, säger Laura.

Johan Pehrsons (L) tex mex chili con carne med en grillad majskolv.
Johan Pehrsons (L) tex mex chili con carne med en grillad majskolv.
Nooshi Dadgostars (V) gazpacho med chili.
Nooshi Dadgostars (V) gazpacho med chili.

Därefter bjuds vi på vänsterpartisten Nooshi Dadgostars gazpacho med chili.

– Vi fick tjata i flera månader innan hon skickade det här receptet. Men det är faktiskt riktigt gott, hon motiverade det med att det är sommarsäsong och att hon älskar det mesta som är spanskt.

Som Le grand final blir det Gustav Fridolins crêpes – som är precis som alla andra människors crêpes – och till avslut två cigg och en kopp kaffe, efter tidigare finansminister Anne Wibbles (L) recept.

– Politiker äter väldigt dåligt och det har vi olika teorier kring. Först, att de nog slutade utvecklas när de gick med i sitt ungdomsförbund. De avstannade både mentalt och kulinariskt, säger Laura Ingemarsson.

Fridolins crêpes är precis som alla andra människors crêpes.
Fridolins crêpes är precis som alla andra människors crêpes.
Två cigg och en kopp kaffe, efter tidigare finansminister Anne Wibbles (L) recept.
Två cigg och en kopp kaffe, efter tidigare finansminister Anne Wibbles (L) recept.
Varenda politiker har en relation till korven.

En annan teori är att politiker försöker för mycket att vara folkliga, en ansträngning som inte helt lyckas, enligt Clara och Laura.

– Jag tror att de flesta svenskar äter bättre än så här. När vi pratar folklighet måste vi också nämna korv med bröd. Det finns väl ingen mer politisk maträtt i Sverige?

Palme, Bildt, Reinfeldt, Kristersson, Lööf och Andersson har alla poserat med en korv i högsta hugg. Stefan Löfven gick steget längre och centrerade hela sin valkampanj 2018 kring en kokt med bröd.

– Symboliken kring varmkorv är väl den vanligaste uppsatsen man kan skriva i statsvetenskap. Varenda politiker har en relation till korven.

Men det är sällan man ser politiker bli fotade när de äter?

– Nej, förutom när de äter korv då. Men annars vill de sällan bli fotade med mat för att det kan bli så laddat, så fel, säger Clara.

Löfven, Palme, Bildt, Reinfeldt, Kristersson, Lööf och Andersson har alla poserat med en korv i högsta hugg.
Löfven, Palme, Bildt, Reinfeldt, Kristersson, Lööf och Andersson har alla poserat med en korv i högsta hugg.
Smaklösheten är genomgående i politiker-maten

Har någon politiker blivit arg över att ni delar recepten?

– Ja, igår kväll blev jag faktiskt konfronterad av riksdagsledamoten Oliver Rosengren (M). Han äter en geggamoja två gånger om dagen, bestående av havregryn, chokladdryck och kvarg. Jag testade receptet och roastade det på Instagram. Tydligen skulle man ha kvargen geggamojan, inte i geggamojan. Han sa att det skulle smaka som chokladbollar om man gjorde det på hans sätt, men jag är tveksam.

En annan politiker som blivit upprörd är moderaternas Louise Meijer som delat sitt recept på färdiga köttbullar och makaroner.

– Hon blev sur för att jag skrev att hon åt som ett barn, och menade att ”hon har ju barn, därför äter hon som ett barn”.

Vilken politikers recept får fullpoäng?

– Jonas Sjöstedts (V) salsicciapasta var riktigt god. Det är en sån klassisk ”Benjamin Ingrosso-pasta” med körsbärstomater och parmesan. Den var classy.

– Jag ger faktiskt Jimmie Åkessons chipsskål 5/5. Den är känd från SD:s uppesittarkväll och gjorde succé på min egen födelsedagsfest. Men smaken är som riksdagen. Delad, alltså.

Jättemycket snacks i en jättestor skål – ett succérecept.
Jättemycket snacks i en jättestor skål – ett succérecept.

Wanngårds recept – smoothie, för 2 pers:

  • 1 banan (alt 1 äpple, gärna syrligt)
  • Stor näve mörkgröna grönsaker (broccoli, ruccola, grönkål, brysselkål) variation är bäst.
  • 1 paket bönor (kikärtor, blandade bönor mm).
  • 2 msk chia frö (alt nötter, linfrö, havregryn).
  • 1 pressad citron (alt apelsin/lime).
  • 2 cm färsk ingefära (mindre bitar annars upplevs smoothien som trådig).
  • Torkad frukt – gärna 3 fikon (i mindre bitar).
  • Krydda (kanel, gurkmeja, chili, vitlök) efter tycke o smak. Ej salt.

Fyll upp med vatten – mixa. Blir det för tjockt fyll på med vatten allt eftersom.

Glöm inte tillsätta vitamin B12 när du är fullt ut vegan.

Källa: Artikel i Aktuellt i politiken

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.