Billigare mat – ”Snåljåpens” bästa tips

Publisert:
Jenny  Bäcklund är expert på att hålla nere matbudgeten.
Jenny Bäcklund är expert på att hålla nere matbudgeten.

När matpriserna skenar och en limpa kostar närmare 40 kronor är vi många som försöker dra ner på kostnaderna.

”Snåljåpen” Jenny Bäcklund är redan expert på att sänka sin matbudget. Här delar hon med sig av sina bästa tips från sitt Instagram-konto ”Mat för snåla och fattiglappar”.

På Instagram-kontot ”Mat för snåla och fattiglappar” tipsar Jenny Bäcklund om hur hon med enkla knep får ner sin matbudget till cirka 3 000–3 500 kronor i månaden för sin familj med två vuxna och ett barn. Enligt livsmedelsverket låg matkostnaderna runt 2 900 kronor i månaden för en vuxen person 2021.

Jennys Instagram-konto ligger helt rätt i tiden och antalet följare har växt rekordsnabbt från 12 000 till över 70 000 på bara några månader.

”Jag undrar vad de gör med all mat”

Jenny Bäcklund kallar sig själv snål men egentligen är hon nog snarare ekonomisk. Både hon och sambon Lars kommer från hem där det var självklart att halva trädgården var potatisland och att man plockade bär och svamp. Själv odlar hon mest för nöjes skull, gurka och tomater i ett litet växthus, potatis på friland och några buskar med hallon och blåbär.

– Jag har alltid vetat att vi har ett mycket mindre matkonto än alla andra, säger Jenny. När jag står bakom folk i kassakön och ser att de handlar för flera tusen undrar jag vad de gör med all mat.

När maken blev arbetslös 2017 och 4-åriga sonen insjuknade i leukemi några månader senare ställdes allt på sin spets. Plötsligt skulle båda föräldrarna vara hemma med en sjuk son i ett och ett halvt år.

– Vi halverade vår månadsinkomst över en natt och det var rätt tufft måste jag säga. Vi har alltid varit snåla men då fick vi verkligen börja snåla för att klara oss.

Äter som de flesta andra barnfamiljer

I Sverige slängs nästan 100 kilo per person av all mat vi handlar och bär hem enligt SCB.

– Vi slänger nästan ingenting och jag slänger aldrig kött. Vi har varmkompost för potatisskal och sådant så i soppåsen åker nästan bara räkskal, laxskinn och kycklingben.

Jenny tycker att de äter ungefär samma rätter som många andra barnfamiljer.

– Vi äter kanske inte så mycket lyxmat som entrecote eller oxfilé. Det blir mer kyckling, torskblock, korv och köttfärs. I somras grillade vi ryggbiff när jag hittade det för halva priset.

Jenny påpekar att det inte enbart är av ekonomiska skäl hon köper varor med kort datum.

– Det är minst lika mycket för hjälpa till att minska på matsvinnet.

Med Jennys smarta och enkla knep kan du också sänka kostnaderna för maten och minska ditt matsvinn.

Jenny Bäcklund
Jenny Bäcklund

Jennys fem bästa budgetknep

Sluta storhandla

Att storhandla kan passa för vissa men eftersom 25 procent av alla matkassar slängs är det nog många som köper på sig för mycket mat som hinner bli dålig och aldrig hamnar på tallriken. En tur i månaden för att bunkra torrvaror, toapapper och liknande kanske räcker?

Gör valen färre

Vi har nästan alltid ost som pålägg och då går den åt. Köper du skinka och annat så kanske inte allt går åt innan det blir dåligt. Köper du flera olika sorters bröd blir det garanterat kvar några bitar som ligger och möglar i skafferiet.

Byt ut de dyra varorna

Tränande tonårsbarn behöver inte äta två burkar kvarg varje dag. Det går precis lika bra med fil och müsli eller havregrynsgröt, det åt Gunde Svahn. Mjuka mackor kan lätt bytas mot knäckebröd några dagar i veckan. Islatte och olika juicer är också onödigt dyra att lägga pengar på tycker Jenny.

Fynda utgående varor

Ta reda på affärens rutiner för att sänka priserna på varor med t ex kort datum. En del gör det på morgonen och andra på kvällen beroende på när de har tid. Vissa rensar ut frukt på eftermiddagarna och säljer i påsar för tjugo kronor. Varor håller minst till sista förbrukningsdatum. Det är inte så att varan på timmen blir dåligt när datumet gått ut. Smaka på grädden så vet du om den är sur eller inte.

Titta på jämförpriset

Titta inte bara på priset för en vara, titta på jämförpriset. Idag är det många som köper t ex färdigstrimlad kyckling. Varje extra steg producenten gör får vi betala extra för och då blir kilopriset högre.

Jennys allt i en form

  • kryddiga korvar
  • bönor i tetra
  • lök
  • tomater
  • paprika
  • vitlök
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt och peppar
  • timjan eller annan krydda du har hemma
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela korv och lök i bitar, Tärna paprika och tomater. Pressa över vitlök.
  3. Lägg allt i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och balsamvinäger och strö på timjan.
  4. Salt och peppar och in i ugnen 15 minuter.

Jenny Bäcklund

Ålder: 48

Bor: Halmstad

Familj: Sambon Lars och sonen Leopold, 9.

Yrke: Skräddare

Instagram: @mat_for_snala_och_fattiglappar

Bästa sparfynd: När sonen och jag cyklade in till Lidl i somras och hittade två kassar för tjugo kronor styck proppfyllda med fynd.

Sämsta sparfynd: Jag köpte en kasse med färska kryddor som jag planterade i trädgården. Sedan åkte vi bort och det blev för varmt så alla dog.

Favoritfyndaffär: En liten Coop-butik där jag ofta hittar mejeriprodukter. På Citygross och Ica är de bra på att sänka priset på kött.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.