Mischa Billing tipsar om vin till helgens mat

Den populära mästerkocksdomaren och sommelieren är Godares helgprofil

Publisert:

Vilket vin passar bäst till fredagstacosen eller asiatisk mat, sommelier Mischa Billing har svaret.

Själv ska hon fira sin födelsedag i helgen och det blir både rött och vitt vin och lite bubbel, direkt från hennes egen vinkällare. Men några tacos blir det inte.

– Jag ska göra en kycklinggryta och sedan blir det nog en bit ost efteråt, säger Mischa som är Godares helgprofil.

Mischa Billing är en av de tre domarna i Sveriges mästerkock och en populär sommelier. Vi på Godare.se vill så klart veta vad hon hittar på i helgen nu när alla inspelningar av senaste säsongen av ”Sveriges mästerkock” är färdiga.

Äntligen lön efter fattigjanuari, är det något du kommer att fira?

– Ja! Jag fyller på på måndag. Det ska bli så skönt med helg, jag har jobbat väldigt mycket och vi har spelat in 23 avsnitt sedan i oktober.

Åh, då får vi säga grattis i förskott!

– Ha ha, tack så mycket. Jag kommer att ha födelsedagsfika med de närmaste i familjen på söndag med tårta och kaffe. Men det speciella är inte tårtan utan vad jag serverar den på. Min mormor, som inte längre är i livet, var kalaskokerska och fick den lägsta pensionen man kan ha. Men hon köpte serviser till alla barnbarn via postorder och jag fick en med motiv från H C Andersens sagor. Det blir extra varmt i hjärtat när jag dukar med den.

Vilken av hans sagofigurer vill du helst ha på kaffekoppen?

– Jag är jätteförtjust i Tummelisa.

Du ska inte fira med bubbel?

– Jag fyller 57 så det blir bara ett litet firande men lite bubbel blir det. Jag är så ”hemsk” så jag har min egen vinkällare, jag handlar inte på Systembolaget. Jag hämtar upp något därifrån. Till middag blir nog en fransk kycklinggryta med rotfrukter, dragon och timjan. Bubbel blir det efter maten, det tycker jag är gott och så piggnar man till lite.

Vad dricker du till grytan?

Det blir både vitt och rött, några gamla favoriter. Jag har följt vissa vinhus hela min karriär så det kommer bli Frescobaldis Nipozzano som jag har en äldre årgång av, jag vet att det finns en yngre på Systembolaget. Det blir också en vit på druvan chenin blanc från Sydafrika. Chenin blanc från Sydafrika är verkligen grejen, det har jag alltid sagt. Så coolt och så gott. Men där har jag inte riktigt bestämt mig än för exakt vilken producent.

Blir det dessert?

– Nej, det blir nog ost.

En egen vinkällare, hur mycket tid tillbringar du i den?

– Inte mycket tid alls. Grejen är att jag har lite rörigt där, med flit. Jag gillar att bli överraskad. Jag har hållt på med vin i över 30 år men har inte byggt upp en vinkällare efter någon plan, den har bara blivit. De är som mina kompisar. Jag lever i nuet och ser inte så mycket framåt. Det är som mitt skafferi fast med viner.

Men om du har haft en del viner väldigt länge, blir det inte svårt att dricka upp dem?

– Nej.

Eller att man aldrig hittar rätt tillfälle?

– Det där måste man lägga av med. Det är inget bra beteende för då ligger vinet bara och blir gammalt. Det ingår i vänskapen att man ska ha respekten att dricka upp dem.

Mischa Billing
Mischa Billing

Många äter tacos på fredagar, vad passar bäst att dricka till det?

– Öl, tycker jag. Och det finns massa superbra alkoholfria öl också.

Om man absolut vill ha vin till, vad ska man välja då?

– Det beror på hur het du gör din tacos. Ju hetare den är desto bättre passar det med vitt vin.

Asiatisk mat är också väldigt populärt men vad dricker man till.

– Det är återigen hettan. Ett frisk vin med lite sötma. Rieslingdruvan är den som ofta funkar bäst till hetta och då också tacos.

Du jobbar väldigt mycket med näsan, har du någon favoritdoft?

– Det är när en doft utmanar mig. Att den väcker min nyfikenhet, kombinerar motsatser och är oväntad. Lite som en kompis, man gillar inte de som bara håller med hela tiden. Den måste ha en kraft och ett eget driv.

Du är aktuell som domare i ”Sveriges mästerkock” för nionde året i rad. Blir det en säsong 10?

– Ja, om de frågar mig. Då kommer jag tacka ja.

Vilken rätt minns du bäst av alla du smakat i tävlingen under åren?

– Vet du hur mycket god mat jag provat, det är omöjligt att välja? Men jag har fyra vinnare som jag tydligt kommer ihåg och det är Sandra Mastio med sin kraft och Catarina König som är så elegant och har en sådan precision. Gabriel Jonson, tryggheten själv, och hans mat smakar alltid tryggt och Adam Thulin som är sökaren. De fyra har så otroligt personliga stilar och är så olika och det kom alltid fram i deras matlagning.

Så personligheten finns i det folk lagar?

– Ja absolut. Och det är samma sak hos vinmakare. Det finns inget tråkigare än folk som ska kopiera. Då blir maten eller vinet helt själlöst. Det är mycket roligare med de som lagar mat efter vad de går igång på. Det är då magin händer.

Mischa Billing tipsar om vin till helgens mat

Mischa Billing

Ålder: 56 år
Yrke: Sommelière och lektor i måltidskunskap.
Bor: Stockholm.
Aktuell med: Jurymedlem i ”Sveriges Mästerkock”.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.