Ölen som passar bäst till påskmaten: ”Ett säkert kort”
Experten väljer årets favoriter
Öl passar så mycket bättre än vin till påskmaten, tycker öl-experten Sanna Lindberg.
Här tipsar hon om årets godaste påsköl och hur du matchar rätt till sillen, lammet och påskägget.
Precis som mycket av vår högtidsmat så är påskbordet en härlig kombination av salta, söta och feta smaker. Det gör att det kan vara lite svårt att matcha vin till alla olika rätter.
Öl däremot – är lättare.
– Eftersom ölet inte bryr sig nämnvärt om varken sötma eller syra, och dessutom gillar sälta, så är det enkelt att matcha till påskmaten, säger Sanna Lindberg, aktuell med boken ”Den nya ölkulturen”.
Både ölets beska och kolsyra hjälper till att lätta upp maten samtidigt som ölet upplevs fruktigare.
Vad är påsköl?
Traditionellt är påsköl en mörkare lager eller ale. Det är ofta medelfylligt, har en lite söt maltkropp med tydlig rostning och en återhållsam beska.
Då påsken också tar med sig den efterlängtade solen och våren kan man även få in lite lättare och friskare öl.
– Det är inte längre ovanligt att vi ser varianter på veteöl, saison och andra ljusare ölstilar till påsk, säger Sanna.
Är påsköl och julöl samma sak?
– Ja, det är i princip samma sak – oftast en mörk lager eller ale. Det är egentligen inga egna ölstilar med särskilda kriterier, det är upp till varje bryggeri att tolka hur de tycker att jul- eller påsköl ska smaka.
Generellt är påskölen lite ljusare än julölen, eftersom att maten också är lite fräschare. Det har börjat komma lite gröna blad, någon rädisa och kanske lite sparris om man har tur, vilket gör att man kan möta upp med lite piggare öl.
Dessutom föredrar vi att dricka lättare drycker på våren.
Hur matchar man bäst öl med påskmaten?
– Trots att maten är fräschare än runt jul ska man tänka på är att inte välja ett för lätt öl, för då tar påskmaten över smaken helt. Sedan vill man gärna ha en lite rostad maltkropp som snyggt kontrasterar och möter salta och söta smakerna i maten.
Här är några generella riktlinjer:
- Till sillen och äggen passar mellanmörk lageröl.
- Till lammet kan du öka i smakintensitet och välja en mörkare ale.
- Till påskdesserten funkar faktiskt torr, inte allt för alkoholstark porter eller stout.
– Du kan också låta ölet vara själva desserten, i dag finns det gott om sötare, mörkare och fruktigare öl som blir ett perfekt litet påskägg i ölform.
Någon ölsort man bör undvika?
– De allra lättaste ljusa lagerölen, de kommer att försvinna bland den smakrika maten. Då kan man nästan lika gärna dricka vatten.
Tre bästa ölen till påskmaten
Sanna Lindberg ger sina tre bästa öl-tips till påskbordet.
Till sillen, laxen och äggen
Waxholm påsköl från Waxholms Bryggeri
En välgjord, medelfyllig lager med karamellknäckiga toner från malten och en läskande beska om balanserar. Ett säkert kort till sillen, laxen och äggen.
- Nr 37320 / 32:90 kr / 50 cl / 5,7%
Till påsklammet
Easter ale från Oppigårds Bryggeri
En maltkryddig och fyllig brown ale fylld med torkade frukter och mörkt bröd. Beskan är markerad vilket kommer väl till pass till påskbordets fylligare anrättningar.
- Nr 1374 / 29:90 kr / 50 cl / 5,3%
Till påskägget
Påsköl från Vreta Kloster
Karamellknäckigt så det förslår – en varm, mjuk och rund maltkropp med en tydlig sötma och en beska som försiktigt balanserar. Njut till nougatäggen, marsipankycklingarna eller den salta osten.
- Nr 38979 / 59:90 kr / 33 cl / 10,2%