Svensk seger i whisky-VM – ”en otrolig ära”

Publisert:
VM-generalen Henrik Aflodal i mitten med de biträdande VM-konfrenciererna, programledaren och spritexperten Steffo Törnquist och sommelieren Björnstierne Antonsson.
VM-generalen Henrik Aflodal i mitten med de biträdande VM-konfrenciererna, programledaren och spritexperten Steffo Törnquist och sommelieren Björnstierne Antonsson.

Whisky-VM avgjordes i Stockholm i helgen – och för första gången blev det en svensk segrare. Destilleriet High Coast från Sörviken vid Ångermanälven tog hem en av de tre klasserna.

– Det är en otrolig ära att High Coast Berg som första svenska whisky i VM-final även vinner klassen sherried. En milstolpe i svensk och nordisk whiskys framfart i whiskyvärlden, säger destillerichefen Roger Melander.

117 whiskysorter från hela världen stod på startlinjen när det sjätte Whisky-VM drog igång tidigare i år. Under 21 delprovningar och fem semifinaler sållades finalfältet fram. Till skillnad från andra sprittävlingar är det inte några få experter i en panel som fäller avgörandet utan whiskyentusiaster från hela landet. I finalen blindprovade dryga hundratalet jurymedlemmar de tolv finalisterna och röstade sedan fram vinnarna.

Tävlingen är uppdelad i tre klasser:

Sherried, där whiskyn fått sin huvudsakliga karaktär av lagring på sherryfat eller andra vinfat.

Peated, där whiskyn fått sin rökiga karaktär av att malten torkats över brinnande torv.

Malty, den största klassen där whiskyn fått sin huvudsakliga karaktär av den mältade säden.

Om tidigare finaler varit mer av landskamper mellan många skottar och några japaner var den geografiska spridningen betydligt större denna gång med deltagare från Sverige, Indien, Japan, Irland och Skottland – och vinnarna kom från tre olika länder. Så namnet Whisky-VM har kanske fog för sig även om arrangemanget är svenskt.

– Det här är faktiskt världens största dryckestävling. Över 2 000 provare har varit med och tagit fram vinnarna, säger VM-generalen och whiskyexperten Henrik Aflodal.

Första VM:et arrangerades 2005 – har startfältet förändrats sedan dess?

– Alla skottarna är ju kvar men whiskyvärlden har vuxit. Asiatiska länder som Indien är med i toppen och vi fick en svensk vinnare. Jättekul. En annan tydlig trend är att bristen på lagrad whisky gör att betydligt fler yngre destillat kommer ut på marknaden. Hela åtta av tolv finalister i år var så kallad NAS-whisky, No Age Statement. 

Då står det alltså inte på flaskan hur gammal whiskyn är och ofta betyder det att den är sex, sju år i stället för tidigare vanliga 10–16 år.

År den whiskyn sämre?

– Nej, destillerierna har blivit bättre på att göra ung whisky. Kvalitén i startfältet var väldigt hög och stilvariationen var stor även inom klasserna, vilket gör det mer intressant, säger Henrik Aflodal.

Tävlingen är bara öppen för whiskies yngre än 16 år, de ska vara hyfsat typiska för destilleriet och alkoholhalten får inte vara högre än 50 procent.

Betyder det att en massa fantastiska sorter inte är med här?

– Visst, det kan vara häftigt att prova en 30-årig whisky för tvåtusen kronor men jag tycker att du lätt tröttnar på ekigheten som ökar med åldern. Om du vill ha något som är rakt av gott att dricka så funkar de här yngre mycket bättre, säger Henrik Aflodal.

Vinnarna i whisky-VM

Sherried

1. High Coast Berg (82375), Sverige, 50 procent, 50 cl, 499 kr.

Henrik Aflodal: Utgåvan har funnits sedan 2019 och bara blivit bättre. Norrlänningarna har finslipat smakerna och till slut landat i en välbalanserad och högklassig whisky.

Peated

2. Kilchoman Sanaig (11202), Skottland, Islay, 46 procent, 70 cl, 599 kr. (Tog titeln även 2018.)

Henrik Aflodal: Frustande torvrökig men med en enastående balans i smakerna.

3. Malty

Redbreast 15 years Single pot still (85856), Irland, 46 procent, 70 cl, 884 kr.

Henrik Aflodal: Djupa estrar uppbackat av myckna ektoner. Balans och tyngd på samma gång.

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.