”Ett fat fyllt med kakor känns som en hel buffé”

  • Linda Newnham
Publisert:

Det är något festligt med att duka upp ett helt fat med småkakor. Det väcker nostalgi. Samtidigt är de snabba och lätta att baka, och du har alla ingredienser hemma – i alla fall om du följer ”fika-Fredriks” recept.

Småkakor är lätta och snabba att baka. Om en kompis ringer och säger att han svänger förbi snart, så är det inga problem att få ihop en småkaka på några minuter, säger Fredrik Nylén.

Om man växer upp med att cykla mellan gammelmormor och gammelmorfar, farmor och farfar och mormor och morfar, där alla bjuder på bullar och kakor. Ja, då kanske det inte är så konstigt att man blir ett fikaproffs.

– Jag gick inte på dagis, utan var hos mina äldre släktingar tills jag började på lekis. Så jag tycker om de äldre och deras traditioner, som fika med dopp. Hemma hos gammelmormor var det verkligen sju sorters kakor, i alla fall om man räknar in bullen. Och på sommaren serverade hon mjuk pepparkaka till saften, säger Fredrik Nylén.

Fredrik är kocken som blev showartist, som blev personalvetare, som hoppade på Hela Sverige bakar, kammade hem andraplatsen och blev bakboksförfattare. Ni fattar; här sitter det inte fast. Så för några år sedan bestämde sig Fredrik och hans sambo för att återvända till Gästrikland och hemorten Hofors.

– Vi köpte en gammal ombyggd kyrka på 250 kvm, halverade vår månadskostnad från hyresrätten på Lidingö, och fick skog, sjöar och natur på köpet.

Och här finns det gott om plats att baka loss och skapa nya fantastiska bakverk, vilket han också helhjärtat ägnar sig åt.

Nu släpper Fredrik boken Småkakor, fylld med recept på spröda mördegskakor och knäckiga snittar. Och han vill slå ett slag för småkakorna i all sin enkelhet.

Boken småkakor (Semic) av Fredrik Nylén.

– Småkakor är lätta och snabba att baka. Om en kompis ringer och säger att han svänger förbi snart, så är det inga problem att få ihop en småkaka på några minuter. Och de är inte bara goda att äta, utan en nybakad plåt med kakor får också hela hemmet att dofta ljuvligt.

Ja, generellt vill Fredrik förorda att bjuda folk på fika.

– Ett fat fyllt med kakor känns som en hel buffé, samtidigt som det är ett enkelt sätt att träffas, mer lättsamt än en middag. Men tänk på att baka just små kakor, inga jättecookies och jättemuffins. Man vill ju orka prova allt som bjuds.

Vad har du själv för favorit på kakfatet?

– Åh, jag har flera, men idag säger jag kardemummaskorpor. De är en perfekt kombination av tuggiga och krispiga och ger ingen sockerchock, man blir precis nöjd. Men du ska mala kardemumman själv, lite grovt. Den smaken och doften går inte ens att jämföra med den färdigmalda kryddans.

En annan favorit är kakan som i släkten kallas ”skit i kläm.” Det kanske inte låter så delikat, men det gängse namnet är skedkaka.

– Det är en mördegskaka med smörglasyr emellan. Knäckigt god och fantastiskt fin.

Skedkakor. Det här är Fredrik Nyléns gammelmormor Margit Bloms paradkaka! Brynt smör och rosa glasyr kan man ju bara bli glad av, eller hur?

Läs vidare

  1. (1)

    Browniekakor med flingsalt

  2. (1)

    Skedkakor med brynt smör

Linda Newnham är reporter och redaktör på Godare.