Markus Aujalay bjuder på nyårsmeny
Kokt hummer, kryddstekt oxfilé och rårörda vaniljhallon på nyårsmenyn
När stjärnkocken Markus Aujalay komponerar en nyårsmeny blir det sällan konstlat. Framgångsreceptet är god planering. Här bjuder han på lättlagad lyx - en trerätters smakfest.
Här är Markus Aujalays nyårsmeny
- Förrätt: Kokt hummer med äppelkräm - hummer med äpple, pepparrot och fänkål.
- Huvudrätt: Kryddstekt oxfilé - en mör bit oxfilé är klassisk nyårsmat. Här i en ny variant med en härlig kryddblandning.
- Efterrätt: Rårörda vaniljhallon - enkelt och jättegott - ”desserten är viktig i en nyårsmeny – det ska vara lite fyrverkeri mot slutet”.
Recepten är tidigare publicerade i Aftonbladet Söndag.
Här är Markus Aujalays nyårstips:
- ”Välkomna gästerna med ett glas champagne. Vill man göra den mer som en drink kan man alltid toppa med en söt bärlikör som crème de cassis, eller med till exempel passionsfruktjuice.”
- ”Snacks är alltid trevligt till välkomstdrinken. Det kan vara superenkelt: Lite löjrom, lite crème fraiche och lite hackad rödlök på en tesked – man behöver inte krångla till det. Det viktigaste är att gästerna känner att man har tid för dem när de kommer. Då spelar det ingen roll om det är chips i en skål som tilltugg eller perfekta små räkpyramider.”