Eliot och Las lagar och säljer mat hemifrån

Publisert:
 Las och Eliot
Las och Eliot

Bara sex kvadratmeter räcker för att göra succé med autentisk thailändsk mat. Las och Eliot steker, wokar och planerar menyer i sitt kök i Hammarbyhöjden – och säljer via Instagram.

– Ryktet spred sig blixtsnabbt, säger Eliot.

I oktober 2019 bestämde sig Las Lunla, 30, och Eliot Banks, 30, för att de behövde en förändring: Lämna London, börja om på nytt – och flytta till en helt ny plats.

– Eliot ville egentligen till Färöarna, men jag kände att Stockholm blev en bra kompromiss, skrattar Las.

Sagt och gjort, utan att känna någon i landet hamnade paret i Sverige. Las sökte jobb som arkitekt och Eliot skolade om sig från IT- konsult till kock. Samtidigt hamnade världen i pandemi-läge och jobbsökandet blev en utmaning.

– När jag ringde min mamma och beklagade mig sa hon bara: ”varför lagar du inte lite kyckling och börjar sälja till dina kompisar?”

En strålande idé, insåg Las och Eliot som älskar att laga mat. Dessutom perfekt under pandemin när restaurangerna gick på sparlåga.

– Ryktet spred sig och plötsligt hade vi närmare 2 000 följare på Instagram.

 Las och Eliot hemma i köket i Hammarbyhöjden.
Las och Eliot hemma i köket i Hammarbyhöjden.
 Las och Eliot
Las och Eliot

I dag har Eliot fått jobb som kock på restaurang Surfers i Stockholm, och Las jobbar som arkitekt. Men matlagningen och succén med Instagramkontot ”Ping Söder” fortsätter.

När Godare besöker paret i lägenheten där ”the magic happens”, som Eliot uttrycker det, möts vi av lådor med olika rissorter, smaksättare, riskokare och kokböcker på thailändska. Väggarna pryds av affischer från parets gästspel på olika restauranger som Stockholms Bränneri, Lådan och Tong.

– Här lagar vi allt, den här veckan blir det bland annat fläsksoppa med tofu, wokad kinakål med krispig fläskmage och wokad zucchini med räkor och ägg, säger Eliot.

Trendig att hitta nya restauranglösningar

Enligt trendspanarna på matkommunikationsbyrån Food & friends så ligger Eliot och Las initiativ helt rätt i tiden.

I sin årliga rapport om kommande internationella mattrender var ”den nya restaurangupplevelsen” ett återkommande tema.

”För 15 år sedan var det få som hoppade in i bilar med okända förare eller hyrde ut sina hem till främlingar. Men med starten av delningsföretagen Airbnb och Uber så ändrades våra värderingar. Nu är vi redo för mat att göra samma förvandling”, skriver de i rapporten.

Eliot och Las instämmer:

– Vi tror absolut att det kan bli vanligare för privatpersoner att laga och sälja mat. Stockholm är också en så bra stad att testa nya initiativ i. Många är öppna för nya grejer, och ryktet kan sprida sig snabbt, säger Eliot.

 Las och Eliot
Las och Eliot
Eliot och Las lagar och säljer mat hemifrån

Hur exakt går det till?

– Söndagar är vår planeringsdag, då ska menyerna komponeras, alltid i temat hemlagad thaimat. På måndagar postar vi på Instagram där kunderna kan lägga sina beställningar.

Sedan är det bara att sätta igång med matlagningen. Las ansvarar för att packa ihop maten och skriva tydliga instruktioner hur maten ska ätas, och sedan är det bara för kunderna att komma och hämta.

– En gång råkade jag acceptera 50 ordrar på en och samma gång. När Eliot kom hem och insåg vad jag hade gjort fick han panik. För ”hur ska vi kunna laga ris för 50 personer utan en riskokare?”

Efter några stressfyllda timmar lyckades de ändå få ihop matlådorna. Men i dag har de satt sin gräns på 20 personer, beroende på hur avancerad menyn är.

Påsarna
Påsarna

Hur bestämmer ni vad som ska finnas på menyn?

– Eftersom det här är vår hobby så handlar det oftast bara om vad vi är sugna på att äta den här veckan. Men vi pratar också med Las släktingar i Thailand som kommer med massor av idéer.

Hur blev du så bra på att laga thaimat, Eliot?

– Under gymnasietiden i North Wales så åt jag ofta Las mammas mat. Sedan när vi gick på universitetet i en annan stad så började jag laga thaimat åt henne så fort hon fick hemlängtan. Det var nog där passionen började.

Vad är det godaste ni lagat?

– Det finns en nudelsoppa från norra Thailand som heter khao soi med kokosmjölk, kyckling och picklade grönsaker på toppen. Alla älskar den, det är storfavoriten.

Och det konstigaste?

– Att laga mat med blod i känns alltid lite speciellt. Till exempel gör vi en annan curry från norra Thailand där man har i två matskedar blod medan den kokar, för en extra rik och köttig smak.

Khao soi med kokosmjölk, kyckling och picklade grönsaker
Khao soi med kokosmjölk, kyckling och picklade grönsaker
Thailändska kryddor sätter smaken.
Thailändska kryddor sätter smaken.

Laga och sälj mat hemifrån – så funkar det

Är du som läsare själv sugen på att laga mat hemma och sälja? Eliot och Las tipsar då om att börja med att höra av sig till kommunen och förklara sin idé.

– Vi är registrerade som ett företag med F-skatt. Men det beror på hur mycket man lagar och säljer, säger Eliot.

Enligt Livsmedelsverket är det tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning.

– Rådet är att alltid kontakta din kommun, innan du börjar så att de hjälpa dig att avgöra om din verksamhet måste registreras för kontroll eller inte, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Har du något tips om man själv vill börja sälja mat hemifrån?

– Mitt tips är att inte laga mer mat än vad köket förmår. Man måste anpassa det man gör efter vad man har för förutsättningar, säger Alexander.

På Livsmedelsverkets webbplats finns mer information om regler om lokaler och hygien.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.