Myllymäkis tips till alla hemmakockar: ”Bli inte receptslav”

Stjärnkrögaren Tommy Myllymäki är Godares helgprofil

Publisert:
Tommy Myllymäki är Godares helgprofil
Tommy Myllymäki är Godares helgprofil

I onsdags fick vi se stjärnkocken Tommy Myllymäki göra entré i Mästerkocksladan. Nu är han Godares helgprofil – och delar sina bästa tips inför helgens matlagning.

– Lita på ditt hjärta och magkänslan, det är viktigt att ha med själen i matlagningen, säger han.

Tillsammans med kollegorna Mischa Billing och Tom Sjöstedt bedömer Tommy Myllymäki deltagarnas mat i ”Sveriges mästerkock”.

– Det känns både spännande och roligt. Jag kollade ofta på programmet när det började för flera år sedan och tyckte att det lät som en spännande utmaning att haka på, säger han.

Vilken typ av domare är du?

– Min grundinställning är att ge konstruktiv feedback så att den som tävlar kan utvecklas och bli bättre. Men det var inte alltid lätt, allt sker under tidspress så vissa dagar har jag kanske inte fått fram det jag velat säga. Det hände att jag kom på konstruktiv kritik först i efterhand, när jag fått tänka efter lite.

Vad skiljer dig från Mischa och Tom?

– Den stora skillnaden är att de har en annan erfarenhet av tävlingen, Mischa har gjort det här i nio år och Tom i tre. Jag har tagit rygg på dem och lärt mig under säsongen.

Vad har varit roligast?

– Deltagarnas energi, nervositet, drömmar och passion smittar av sig, jag gick från inspelningsstudion full av ny energi varje dag. Känslorna är på ytan. Den energin är man inte så bortskämd med i vardagen.

Och svårast?

– Att hela tiden ge feedback och kunna sätta ord på saker. Dessutom är det ett underhållningsprogram som måste vara roligt, och det kanske inte är min starkaste sida. Jag är ingen humor-människa.

Du har inte heller tagit rollen som den arga kocken?

– Nej jag är verkligen inte arg. Jag upplever inte att det är någon av domarna som är ”the bad guy” men jag är kanske lite mer eftertänksam medan Tom är mer rakt på sak. Så kan man väl säga.

Tommy Myllymäki, Mischa Billing och Tom Sjöstedt.
Tommy Myllymäki, Mischa Billing och Tom Sjöstedt.

Tommy Myllymäki har själv tävlat i matlagning i tv-rutan när han tog hem ”Kockarnas kamp” 2012. Han utsågs även till årets kock 2007.

I fjol mottog hans krog Aira i Stockholm en prestigefylld stjärna i Guide Michelin. Han har tidigare även arbetat med bland annat Sturehof, Teatergrillen, Riche och Jönköpings matbolag.

Nu är du Godares helgprofil – vad ska du göra i helgen?

– Det blir en hektisk helg. Restaurangen är öppen igen efter julledigheten så det blir både jobb och bestyr med barnens matcher och träningar.

Någon tid för fredagsmiddag?

– Vi gör oftast något snabbt och enkelt, tacos är nice på fredagar, eller bara snacks med cruditéer, chark och olika ostar. Sedan blir det mer vällagad mat på lördag eller söndag. Det behöver inte vara en fin bit fisk eller kött, utan gärna rustik husmanskost som kålpudding.

Du är ju känd för dina goda såser, blir det sås i helgen?

– Det blir det alltid, absolut. Jag har bara inte bestämt än om det blir någon sky i panna, en gräddsås eller en bearnaise.

Till det dricker han allra helst champagne, men de kommande helgerna får han nöja sig med vatten.

– Jag tränar för att springa maraton och försöker tänka på vad jag äter och dricker. En stor nyckel till välmående är att äta en varierad kost och dricka vatten. Men annars är champagne alltid ett bra alternativ, det spelar ingen roll vilken dag det är i veckan.

Maraton alltså, har du något mer på gång?

– Jag är president för Bocuse d'Or Sverige, så jag ska åka ner till Lyon på torsdag tillsammans med Sveriges representant Jimmi Eriksson. Vi tävlar i VM den 22 januari. Så jag är mitt uppe i den uppladdningen också, varannan dag smakar jag på Jimmis mat.

Sista frågan – om du bara får ge ett råd om matlagning, vad skulle det vara?

– Är du helt ny på matlagnig så är bra recept ett bra alternativ. Men om du redan är lite kunnig så är mitt bästa råd att lita till din magkänslan och ditt hjärta, det är det allra viktigaste. Ha med själen i matlagningen så att du inte blir en slav under recept.

Fakta: Tommy Myllymäki

Yrke: Kock.

Ålder: 44 år.

Bakgrund: Utsågs till årets kock 2007 och vann matlagningstävlingen Bocuse d'Or Europe 2014. Driver bland annat Julita Wärdshus utanför Katrineholm och Aira i Stockholm. Vann ”Kockarnas kamp” i TV4 2012.

Myllymäkis tips till alla hemmakockar: ”Bli inte receptslav”
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.