13 härliga recept med potatis
Krämiga gratänger, frasiga pommes eller lyxiga fondanter. Med potatis hemma kan du alltid sno ihop något riktigt gott. Här har vi samlat våra bästa recept på den goda lilla knölen.
Gräddgratinerad potatis
Gräddgratinerad potatis är så gott att det nästan kan ätas som en separat måltid. Toppad med massor av läcker, smält ost passar den här potatisen som tillbehör till kött, fisk och vegetariska rätter.
Smashad potatis
Baka potatisen i ugnen, krossa den och toppa med ett läckert örtsmör som smälter ner i den och ger extra krispighet och smak. Perfekt tillbehör till kött, fisk eller kyckling.
Ekengrens rostade potatis
Förkokt och lätt tilltryckt potatis rostad till perfektion. Bara ett lätt tryck och på med olivolja, brynt smör och salt innan plåten skjutsas in i ugnen.
Recept ur boken ”Potatis” av Stefan Ekengren.
Potatisgratäng med parmesan
Potatis- och palsternacksgratäng med parmesan är det perfekta middagstillbehöret, och ett bra alternativ till den klassiska gräddgratinerade potatisen.
Bakad potatis med skagenröra
Fyll potatisarna till bredden med en härlig skagenröra med räkor, löjrom och lakritstoner från fänkål.
RECEPT
Lyxa till maten med smörslungad potatis
Kokt potatis i all ära. Men med bara några få enkla knep kan du göra smörslungad potatis i stället – så mycket lyxigare!
Fattigmacka med potatis och purjo
Vad kan man göra med kokta potatisar som blivit över från middagen? Jo, goda matiga fattigmackor. Perfekt för matlådan.
Potatisfocaccia från Puglia
Kocken Stefan Ekengren har bakat många olika sorters potatisbröd och är nu framme vid potatisfocaccian, hans absoluta favoritbröd på potatis.
Krämig potatissallad med bacon
Här ger knaperstekt bacon en magiskt god kontrast till potatisen som blandas med crème fraiche, majonnäs, dijonsenap, citron och honung.
Potatisfondant – läckert frasiga
Läckert frasiga potatisfondanter med smak av timjan och brynt smör blir ett lyxigt tillbehör till söndagssteken eller lördagsbiffen.
Rösti med potatisaioli, rökt öring och potatischips
Rösti är spröd på utsidan och mjuk inuti. Här toppas den med potatisaioli, rökt öring och hemlagade potatischips. 3 x potatis där alltså.
Saltkokt småpotatis med chilimajonnäs
Har du ätit tapas i Spanien är chansen stor att du har serverats saltkokt småpotatis. Toppar man de varma potatisarna med både chilimajonnäs och den spanska koriandersåsen mojo verde tar de slut i en rasande fart.
Gratinerade potatisskal med chorizo
Bjud på gratinerade potatisskal fyllda med en supergod blandning av potatis, kryddig chorizo och söt majs. Toppa med syrlig gräddfil och krispig salladslök.