Vegansk matlåda prisas för sitt Instagramkonto

Instagramkontot Vegansk matlåda tilldelas Elna Tenow-priset 2019

Publisert:
Vinnarna av Elna Tenow-priset 2019, Emma och Amelia Oller Westerberg, tillsammans med Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Bergvall.
Vinnarna av Elna Tenow-priset 2019, Emma och Amelia Oller Westerberg, tillsammans med Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Bergvall.

Vegansk matlåda – systrarna Emma och Amelia Oller Westerberg prisas för sitt Instagramkonto där de med glimten i ögat delar med sig av goda veganska recept.
– Vi är supertacksamma och smickrade över utmärkelsen, säger Amelia Oller Westerberg.

Elna Tenow-priset delades ut i samband med mässan Vegovision i Stockholm och ersätter Djurens Rätts tidigare pris Guldråttan, som funnits sedan 1987. I år är det Instagramkontot Vegansk matlåda som tilldelas priset.

Systrarna Emma och Amelia Oller Westerberg startade Instagramkontot Vegansk matlåda i slutet av 2017 där de blandar de veganska recept med frågor runt klimat och djurätt.

– Vi hade absolut ingen tanke på att det skulle bli vad det är i dag, berättar Amelia Oller Westerberg. Vi pluggar båda på universitetet till civilingenjörer och där finns en stark matlådekultur. När våra studiekompisar insåg att vi är veganer blev de nyfikna på våra matlådor. De ville gärna sätta dit oss och kunde säga; de där köttbullarna med gräddsås ser ju inte så veganska ut. Det slutade ofta med att de ville ha receptet. Vi mejlade ut recept men kom på att det är lättare att lägga ut dem på instagram så våra kompisar kunde se dem. Och nu några år senare har vi 30 000 kompisar!

Juryns motivering: Instagram-kontot ”Vegansk Matlåda” har på två år gått från noll till att idag engagera närmare 30 000 följare. De tar sig an vegopeppandet med ett pragmatiskt, positivt synsätt, med välkomponerade recept och ett vaket öga för hur den tekniska plattformen kan användas till fullo

Grattis! Klassisk fråga. Hur känns det?

– Tack så mycket, vi är supertacksamma och smickrade över utmärkelsen, säger Amelia Oller Westerberg

Vad betyder priset för er?

– Som veganer har vi vetat om att det här priset finns och det känns ärofyllt att få det. Det ger oss inspiration och energi att fortsätta med det vi gör.

Har ni märkt av någon ökning av följare på Instagram sedan ni fick utmärkelsen?

– Jo men det har vi, det är fler som kommit in till kontot.

Berätta om erat budskap: Nu räddar vi världen - en vegansk matlåda i taget!

– Vi delar relativt lättlagade växtbaserade recept. Maten är ett så bra verktyg att kunna prata om andra viktiga frågor som i vårt fall är djurrätt och klimatfrågor. Alla måste äta och då är det ett ypperligt tillfälle att göra något bra samtidigt.

Vad är erat framgångsrecept?

– Vi vill slå hål på myten att det är komplicerat och tråkigt med veganmat. Vi blandar allvar med humor och delar recept med glimten i ögat. Vi vill lätta upp stämningen lite.

Vilken är den vanligaste frågan ni får om vegansk mat?

– Vi har många följare och de befinner sig på olika nivåer på veganskalan. Oftast så undrar folk hur de ska börja. Ibland är det någon som frågar vad de ska laga eftersom de fått en svärdotter som är vegan. Många upplever att de kan vara dyrt med veganmat och vill ha budgettips.

Och hur börjar man då?

– Om man vill göra en livsstilsförändring som att börja äta veganskt till exempel så kan det vara bra att byta ut så få saker som möjligt så det blir görbart och hållbart för sig själv, säger Amelia Oller Westerberg. Man ska fortsätta att äta ungefär som man redan gör men byta ut det som inte är växtbaserat till varianter som är det. Vi gillar ordet veganisera, gillar du spagetti och köttfärssås så fortsätt äta det men byt ut köttet mot ett växtbaserat alternativ. Det kan lätt bli lite överväldigande att ge sig in i ett helt nytt kök med helt nya rätter.

Instagramkonto: @veganskmatlada

Bakgrund Elna Tenow

Elna Tenow ledde Djurens Rätt (dåvarande Nordiska samfundet mot vetenskapliga djurförsök) tillsammans med maken Christian L. Tenow från början av 1900-talet. 1902 startade hon tidningen "Medlemsbladet", som 1909 bytte namn till Djurens Rätt. Elna Tenow var en tidig förespråkare av vegetarisk kost för djurens och hälsans skull.

Agave sticky fries
Agave sticky fries

Här bjuder systrarna Emma och Amelia Oller Westerberg på härliga veganska recept:

Annons

Veckans rabatter inom Hem & Hushåll

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina har läst Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.