Vegetarisk gryta – sex smakrika recept

Laga mat med bönor, kikärter och halloumi

Publisert:
Vegetariska grytor är ofta snabba att laga och fyllda med goda smaker. Här en indisk Aloo gobi med senapsfrön.
Vegetariska grytor är ofta snabba att laga och fyllda med goda smaker. Här en indisk Aloo gobi med senapsfrön.

Bönor, blomkål, kikärter, grönsaker och halloumi. Det finns mycket gott att stoppa i grytan för den som är sugen på något vegetariskt.
Här är sex av våra favoriter bland vegogrytorna.

Chili sin carne – Tareqs kryddiga böngryta
(9)

Chili sin carne – Tareqs kryddiga böngryta

En läckert kryddig böngryta är ett smart alternativ till tacoköttfärsen eller servera den med ris och en sallad som söndagsmiddag. Dessutom passar den extra bra i matlådan. Recept ur Tareq Taylors kokbok ”Middag i en gryta”.

Chili sin carne
Chili sin carne
Blomkålsgryta Aloo gobi
(5)

Blomkålsgryta Aloo gobi

Potatis och blomkål gör sig bra tillsammans med de indiska kryddor. Ett nybakat naanbröd ger lite extra lyxig känsla.

Blomkålsgryta Aloo gobi.
Blomkålsgryta Aloo gobi.
Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker
(61)

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Kaeng phet är en thailändsk gryta med massor av grönsaker. Basen med kokosmjölk ger en härlig smak och matchar den heta röda curryn.

En thailändsk gryta med mycket grönsaker från  Zeina Mourtadas kokbok.
En thailändsk gryta med mycket grönsaker från Zeina Mourtadas kokbok.
Vegetarisk Stroganoff med halloumi
(141)

Vegetarisk Stroganoff med halloumi

Den klassiska korv Stroganoffen blir enkelt vegetarisk när du byter ut falukorven mot halloumi. Lätt att laga och omtyckt av de flesta.

Halloumi stroganoff – recept på vegetarisk stroganoff
Halloumi stroganoff – recept på vegetarisk stroganoff
Kikärtsgryta – chana masala
(36)

Kikärtsgryta – chana masala

Chana masala är en indisk kikärtsgryta. Ingefära, chili och vitlök sätter sprätt på smaklökarna. En billig gryta som är perfekt att göra storkok av.

Indisk kikärtsgryta.
Indisk kikärtsgryta.

Vegofärsgryta med vita bönor

Färs gör sig bra i grytor. Bönor gör den extra matig. Använd stora vita bönor eller byt till om du har andra favroiter.

Färsgryta med vita bönor
Färsgryta med vita bönor

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.