Av Gustav Johansson

Spagetti med köttfärssås – utan kött

Av Gustav Johansson

(41)

Vad tycker du?

Spagetti med köttfärssås – utan kött

Köttfärssås är Sveriges populäraste maträtt.

– Jag tror det handlar om att rätten går att variera och den är också väldigt lätt att göra veganskt. Men det finns några tricks för att göra den riktigt, riktigt bra, säger Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson.

I det här avsnittet av ”Vegansk husmanskost” från tv-kanalen Godare visar Gustav hur du gör en perfekt växtbaserad ”Pasta bolognese” – häng med!

Ingredienser

300 gVegofärs Kfp
1 Lök, gul, stor
1 morot, stor
2 bladselleristjälkar
3 vitlöksklyftor
6 soltorkade tomater, + 1-2 msk olja från burken
2 mskTomatpuré
1 mskTimjan
1 mskOregano
4 lagerblad
Rött vin, gott
1 burkHela inlagda tomater
1 mskljus japansk soja
1,5 mlGrönsaksfond, gärna lökfond
2 mskKetchup, eller socker efter smak
2 dlVatten, eller mer
1 tskVitvinsvinäger, kan uteslutas
Salt och svartpeppar
0,5 krukafärsk basilika
Olivolja, till stekning och avsmakning

Till servering

500 gspaghetti
1 dlcashewnötsparmesan
0,5 krukafärsk basilika

Cashewnötsparmesan

200 gCashewnötter, naturella
1 dlNäringsjäst
1 tskSalt
Spagetti med köttfärssås – utan kött

Gör så här

1
Skala och finhacka lök, morot, selleri, vitlök och soltorkade tomater. Om du vill spara tid kan du riva moroten på den grova sidan av rivjärnet istället. Vitlöken ska vara riktigt fint hackad – inte pressad – då blir den lätt besk.
2
Hetta upp olivolja i en gryta eller stekpanna med höga kanter och fräs grönsakerna på medelvärme tills de blir genomskinliga, utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré, oljan från tomaterna, timjan, oregano och lagerblad och fräs tills tomatpurén har blandats runt rejält och inte längre är rå. Tillsätt vegofärsen och fräs i 1–2 minuter tills den brynts och blandats väl med övriga ingredienser.
3
Slå i vinet och låt puttra rejält så alkoholen kokar bort och såsen reduceras en aning. Tillsätt därefter hela tomater och tomatsåsen från burken, fond, sojasås, ketchup eller socker, vatten, salt och peppar. Hacka tomaterna i bitar med sleven.
4
Rör om och låt koka upp. Låt därefter grytan koka på låg till medelvärme i minst 20 minuter, men helst en timme så att tomatköttet bryts ner och blir sötare och grönsakerna blir mjuka och goda. Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite vitvinsvinäger och mer timjan eller oregano och låt koka i ytterligare 3–4 minuter.
5
Rör ner rikligt med grovhackad basilika de sista 30 sekunderna och ta av från värmen.
6
Koka upp rikligt saltat vatten (pastavatten ska vara lika salt som havet) och koka pastan 1 minut kortare än instruktionerna på paketet. Häll av vattnet, men skölj inte pastan – då sköljer du bort stärkelse som gör att såsen fastnar bättre på pastan.
7
Cashewnötsparmesan: Mixa alla ingredienserna till ett fint mjöl. Det blir cirka 3 dl.
8
Blanda ner hälften av köttfärssåsen i den nykokta pastan. Rör om noga och häll på resten av såsen. Avsluta med att toppa med rikligt med cashewparmesan och nyplockad basilika, antingen direkt i grytan eller på respektive tallrik.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (0)

    Veganska köttbullar med gräddsås

  1. Ämnen

    1. Artiklar
    2. Pasta
    3. Veganska recept
    4. Husmanskost

Pasta

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(1)

Makaronigratä­ng

(2)

Mac and cheese med fyra ostar

(1)

Rödbetspasta