Godiset från förr som vi älskar och saknar

Rigi, tefat och Knasens gräddkola – så minns vi dem

Publisert:
Vilket godis från förr saknar du i butikerna i dag?
Vilket godis från förr saknar du i butikerna i dag?

Trots fulla godishyllor i butikerna finns det många favoriter vi minns, saknar och som vi önskar att de inte blivit modifierade.

Rigi-choklad, tefat och Nickel – Godare listar godis från förr.

Godis kommer och godis går och det är inte alltid favoriterna som består. Genom tiderna är det många favoriter i våra godishyllor som har bytts ut eller mot mångas förfäran: modifierats – ofta till det sämre.

Godare listar några favoriter som vi vill rikta strålkastarljuset emot och minnas tider som, i godis-mått mätt, var bättre.

1. Rigi-choklad

En chokladkaka som för många tillbaka till minnen från barndomen. Kanske fick du denna av din mormor, eller köpte du kanske den som lördagsgodis. Oavsett så är mjölkchokladkakan en sann nostalgitripp – som finns att köpa i butik i dag, dock menar vissa att den tyvärr modifierats och inte smakar som den en gång gjort.

Rigi-chokladen må vara tillbaka, men smaken sägs inte vara densamma.
Rigi-chokladen må vara tillbaka, men smaken sägs inte vara densamma.

2. Trillingnöt

Sällan har nötter täckta av choklad kunnat orsaka så pass mycket uppståndelse som år 2014 när trillingnöten försvann ur Aladdin-asken. Vissa kallade det för pr-kupp, men gemensamt för många var att det kändes som en tragedi.

Som ett resultat av saknaden har det uppkommit många recept på hur man kan göra egna trillingnötter, kanske ger receptet inte riktigt lika mycket julkänsla – men gott är det. Hur du gör egna trillingnötter hittar du här.

En hel del praliner har bytts ut under åren i Aladdin-asken, exempelvis den populära trillingnöten.
En hel del praliner har bytts ut under åren i Aladdin-asken, exempelvis den populära trillingnöten.

3. Ako-kola

En riktig kola-klassiker med smak av choklad som tyvärr försvann ur godissortimentet år 2006. Precis som med trillingnöten så uppstod det rabalder när de inte längre fanns att köpa i butikerna, vilket resulterade i en upprörd Facebook-grupp som ville ha tillbaka kolan.

Sagt och gjort, Ako-kolan återuppstod – ordningen återställdes.

En upprörd Facebook-grupp resulterade i att Ako-kolan kunde återuppstå.
En upprörd Facebook-grupp resulterade i att Ako-kolan kunde återuppstå.

4. Tefat

Tefaten finns kvar i bland godissortimentet, vi vet. Men det är också en långlivad klassiker som många minns ända sedan barnsben. Den där märkligt, pappriga känslan som sedan blev söt och syrlig. Tefaten ser kanske inte mycket ut för världen, men de var en dröm att köpa i kioskerna och sedan förtära.

Tefaten var en riktig klassiker att köpa i kiosken som barn.
Tefaten var en riktig klassiker att köpa i kiosken som barn.

5. Knasen gräddkola

Ännu en go’ bit som upprört i de svenska hemmen, eller online, efter att de försvunnit från butikernas sortiment. Enligt en kommentar från deras Facebookkonto var efterfrågan på Knasens gräddkola för liten.

Gräddkolan har även en egen tråd på Flashback forum, där det diskuteras om det finns någon annan gräddkola som kan leva upp till Knasens gräddkola.

Självklart finns det inte. Knasen är Knasen.

Knasens gräddkola är än i dag efterlängtad.
Knasens gräddkola är än i dag efterlängtad.

6. Lakritstuggummit Riff

Redan 1953 började lakritstuggummit Riff att produceras i en liten fabrik utanför Alstad i Skåne. På fabriken gjordes mer godis än bara Riff, men det verkar som att det var just lakritstuggummit som vann svenskarnas hjärtan.

Till mångas stora sorg så har tyvärr detta tuggummi inte kommit tillbaka – trots dedikerade Facebook-grupper.

7. Nickel

Karamellen Nickel finns än i dag, men den har fått sig en ny dress – i form av en tablettask. Tidigare kom de förpackade på längden i aluminiumfolie och papper. Smakerna på denna karamell var gammeldags och fruktblandning.

Så om ni vill uppleva smaken av barndom kan ni faktiskt köpa dem i dag. Även om de kanske inte riktigt smakar som de gjorde förr. Men man kan ju låtsas lite.

8. Kungen av Danmarks (bröst)karameller

Karamellerna hette tidigare Kungen av Danmarks bröstkarameller, ett namn som kom av historien om att Kung Christian V fick sockermassa blandat med rödbetssaft och anisolja mot halsont.

I dag heter de endast Kungen av Danmark och kan användas som en lindrande karamell mot halsont, eller som godis om du gillar lite anissmak. Den sägs också se likadan ut som den gjorde redan på 1600-talet.

Karamellen är nostalgiskt vacker och vem vet, kanske kastar smaken av den dig tillbaka till barndomens lindrande halsont.

Kungen av Danmarks karameller med smak av anis historia går långt bak i tiden.
Kungen av Danmarks karameller med smak av anis historia går långt bak i tiden.

9. Basset’s wine gums

Receptet på denna godis blev på senare år modifierat, något som inte bara rört upp känslor i Sverige utan även utomlands. En Facebookgrupp krävde tillbaka de gamla vingummi-godisarna och det var många besvikna fantaster som fick svaret från Mondelez international, som gör godiset, att receptet var nytt och att det var tråkigt att konsumenterna inte uppskattade det.

Några år senare är godisarna tyvärr de samma, till mångas stora besvikelse. Men låt oss minnas de något flottiga – men ack så goda – gummigodisarnas tid.

Vingummin som vi en gång kände till dem.
Vingummin som vi en gång kände till dem.

10. Hockeypulver

Här har vi kanske ett godis som i alla fall inte blivit förändrat. Hockeypulvret. Den magiska lilla dosan som man doppade tungspetsen i. Eller att man till sin förskräckelse råkade andas in pulvret för häftigt som slutade upp i en fruktansvärd halsbränna och hostattack.

Trots det – en succé i små barns händer!

En god blandning av lördagsgodis, bland annat barndomsfavoriten Hockeypulver
En god blandning av lördagsgodis, bland annat barndomsfavoriten Hockeypulver

Annons

Veckans rabatter inom Hem & Hushåll

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!