Här är de 12 deltagarna i ”Sveriges mästerkock 2023”

Publisert:
12 amatörkockar ska tävla i Sveriges mästerkock 2023.
12 amatörkockar ska tävla i Sveriges mästerkock 2023.

Nu är det klart vilka 12 amatörkockar som ska tävla om titeln ”Sveriges mästerkock 2023”. I kvalet kämpade de om platserna genom att bland annat laga schnitzel, tacos och emulsionssås. Här är de som lyckades imponera allra mest på juryn.

– Nu startar ett matäventyr som ni sent kommer att glömma, säger domaren och stjärnkocken Tom Sjöstedt.

Matlagningstävlingen ”Sveriges mästerkock 2023" är för trettonde säsongen i full gång på TV4. I ett sista försök fick amatörkockarna chansen att imponera på domarna, Tom Sjöstedt, Mischa Billing och Tommy Myllymäki med en emulsionssås med valfria tillbehör. Det sista kvalet till de tolv platserna i Mästerkocksköket startade med en masterclass med domaren och såskungen Tommy Myllymäki där han visade hur man slår en hollandaise. Utmaningen var att göra en varm emulsionssås med en egen prägel.

De tävlande som gick vidare till Mästerkocks-köket i Stockholm är:

Mica Eriksson Nyberg, 25, fysioterapeut från Umeå.
– Topp 12, det är sjukt. Det här betyder så mycket, jag kan inte beskriva det. Det känns helt ofattbart. Jag är så glad.

Camilla Wahlman, 52, sommeliére och vinlärare från Östersund.
– Hjälp, hjälp, hjälp. Helt galet, helt galet.

Stefanie Forsberg Gonzalez, 32, koordinator från Stockholm.
– Nu har jag kommit över första tröskeln. Nu är det bara att gå hela vägen.

Nazuk Turdieva, 29, svetsare från Boden.
– Det känns så skönt, nu kan man pusta ut. Nu är jag ett steg närmare min dröm. Jag gjorde det.

Zacharias Lindqvist Hansson, 28, brand manager från Enskede.
– Det coolaste som hänt i mitt liv, tror jag. Topp 12, jag har bevisat att jag vet vad jag håller på med i matlagningen. Det ska jag förädla nu hela vägen.

Fanny Andersson Werngren, 25, butiksmedarbetare från Västerås.
– Det här känns fantastiskt.

Caroline Freyschuss, 28, kategori- & Digital chef från Sundbyberg.
– Det betyder så sjukt mycket och är en bekräftelse på att jag är bra. Jag måste klappa mig själv på axeln.

Christian Palmén, 48, handlare från Trollhättan.
– Jag hade räknat ut mig själv. Det är så gott, nu är det Stockholm. Jag är sugen på att åka dit direkt.

Andreas Karlsson, 36, UX designer från Göteborg.
– Helt sjukt, jag är i topp 12. Det är helt fantastiskt.

Fredrik Britz, 31, Restaurangchef från Solna.
– Jag trodde inte det skulle betyda så här mycket som det gör.

Maryam Al- Hammadi, 32, tolk från Kristianstad.
– Jag är vidare, det är så roligt. Jag tror nästan inte på det. Okej, jag var inställd litegrann på att jag är vidare. Men det känns mäktigt.

Hugo Nilsson, 21, servitör/värd från Göteborg.
– Jag gjorde det! Gott är det.

Lax med hollandaise och gurksallad
(2)

Lax med hollandaise och gurksallad

Ugnsbakad lax med gurksallad och hollandaisesås är en klassiker som sätter lite guldkant på vardagen. Lämna gärna skinnet på under tillagningen för extra saftig fisk.

Fish tacos med asiatiska smaker
(83)

Fish tacos med asiatiska smaker

Fish tacos är krispiga, friterade bitar av fisk, kålsallad med asiatiska smaker och en riktigt bra chilimajo i tortillabröd.

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.