Stjärnbagaren: Matsystemet är trasigt

Sébastien Boudet: Välj bort veganskt som inte är ekologiskt

Publisert:
Sebastien Boudet förfasas över samtiden, men är också hoppfull: Det är inte kört, det finns massa saker som vi kan göra.
Sebastien Boudet förfasas över samtiden, men är också hoppfull: Det är inte kört, det finns massa saker som vi kan göra.

Vi tror att vi gör rätt, när vi egentligen ur ett klimatperspektiv gör fel.
Det menar kände bagaren Sébastien Boudet.

– Matsystemet är trasigt, säger han och slår mot de veganer som skippar honung och samtidigt spetsar exotiska smoothie med mandelmjölk.

Inget som inte är ekologiskt kommer på hans tallrik. Det hävdar bagaren Sébastien Boudet som flyttade från Frankrike till Sverige 2001.

– Jag har kämpat för bra bröd sedan dess, säger han. 

I dag är Sébastien Boudet en förebild för många som vill förstå hur saker och ting påverkar miljö och klimat. För honom är det viktigaste att se helheten – att tänka på att en konventionell höna matas med odlad lax från Norge och att norsk lax matas med höna. 

– Du kan alltså äta en höna som ätit en lax som ätit en höna som ätit en lax och så vidare.

”Välj bort veganskt som inte är ekologiskt”

Själv är han mitt emellan produktion och konsumtion. 

– Jag jobbar direkt med 27 bönder och använder mig bara av ekologiska råvaror. 

Stora matvarukedjor kommer till honom och frågar om råd om vad konsumenterna ska göra med överblivet bröd. Enligt honom slänger till exempel en av de stora kedjorna en miljon limpor om året. Galenskap, enligt Sebastien.

– Jag brukar säga att det bästa de kan göra är att inte producera en miljon limpor som blir över, då skulle de spara in på påsar, transporter, konstgödslade åkrar, besprutat spannmål och transporter.

För honom är det ofattbart att det finns så mycket olika bröd när kunden kommer in i butiken.

–  Och allt är skräp. Alla skyller på konsumenterna och säger att kunderna vill ha brett utbud, men det stämmer inte. Kunderna vill ha det som finns och problemet är just att det finns 325 olika bröd. Det är då det blir svinn.

För honom är det självklart att välja bort snabbmat, vegansk mat som inte är ekologisk och importerade råvaror.

För även om maten är vegetarisk eller vegansk så har den fortfarande ofta orsakat stora utsläpp i form av besprutade råvaror och konstgödsel i jordar.

– Ja, det kostar lite mer med ekologiskt, men det betalar sig i längden. Att inte köpa ekologiskt är lite som en sån reklam: Köp nu och betala efter påsk. Men det som är billigt nu kommer att kosta oss i framtiden.

Sébastien Boudet är ofta med som kock och bagare i TV4:s nyhetsmorgon och som en av programledarna för Dessertmästarna i Kanal 5.
Sébastien Boudet är ofta med som kock och bagare i TV4:s nyhetsmorgon och som en av programledarna för Dessertmästarna i Kanal 5.

Grödor som choklad- och kaffebönor odlas ofta i fattiga länder och då måste man välja ekologiskt enligt Sébastien Boudet.

– Choklad kommer inte från Belgien. Det finns hur mycket forskning och data som helst som visar att ju närmare odlingen man bor, desto fler blir sjuka av besprutade grödor.

– Varje kakaoböna som jag köper som inte är ekologisk är näring till ett dåligt matsystem. 

”Det är inte kört, finns massor vi kan göra”

Själv äter han bara kött som är integrerat i ett kretslopp. Alltså aldrig gris som fötts upp på importerad soja.  Men gris som bökat jord på svenska gårdar, absolut. Han menar att det inte är köttet i sig som är problemet. 

– Veganer äter inte honung för att bina har jobbat för den, men de äter smoothie med papaya, mango, kokos och avokado och så spetsar de den med mandelmjölk. Regnskogen skövlas och djur dör, säger Sebastian Boudet och berättar om mandelproduktionen.

Mandeln odlas på fält i Kalifornien vilket gör att man kör dit stora långtradare fulla med bin, importerade från Ukraina eller Litauen till USA, som få pollinera mandelblommorna. Lägg där till vattenresurserna som krävs för att odla mandel, något som torkar ut stora delar av ett redan utsatt Kalifornien.

Sébastien Boudet gestikulerar kraftigt när han förfasas över samtiden, men han är också hoppfull.

– Man vill förklara för folk hur det ligger till, men då tror alla att det är kört. Men det är inte kört, det finns massa saker som man kan göra.

Stjärnbagaren: Matsystemet är trasigt
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?