Svenskarnas mest ”svinndumma” varor

“Igenkänningsfaktorn är stor”: Tacosås toppar listan

Publisert:
Öppnad tacosås, brödkanter och salladsrester var varor som hamnade högt upp på topplistan över svinndumma varor.
Öppnad tacosås, brödkanter och salladsrester var varor som hamnade högt upp på topplistan över svinndumma varor.

Tre öppna tacosåsburkar, slatten grädde som blev över och bananerna som börjar bli bruna.

Svenska hushåll slänger enorma mängder mat - här är varorna som oftast hamnar i soptunnan.

Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. I Sverige slängs årligen runt 1,3 miljoner ton mat. Majoriteten – omkring 70 procent – slängs i hemmen. 

- Visst skär det i hjärtat när mat som odlas, produceras och transporteras sedan bara slängs. Matsvinn är ett stort globalt miljöproblem som det inte pratas tillräckligt mycket om, säger Johanna Eurén, Willys kommunikationschef.

Största svinnbovarna

Kantar Sifo har på uppdrag av matkedjan Willys tagit reda på vilka som är svenskarnas största svinnbovar. 

På förstaplatsen hittar vi något många förmodligen kan känna igen sig i: tacosåsen. Efter fredagsmyset verkar den lätt glömmas bort längst in i kylen.

ARTIKLAR

Allt du vill veta om tacos

Även salladsrester, brunfläckiga bananer och mejeriprodukter som passerat bäst före-datum åker ofta rätt ner i sopen, enligt undersökningen.

– Igenkänningsfaktorn är hög. Vissa varor är helt enkelt lite svårare att göra slut på. Jag själv har två öppna burkar syltlök i kylen, som jag inte ens vet när jag köpt, säger Johanna Eurén.

Resterna som oftast slängs

Här är några exempel från topplistan över de svinndumma varorna:

 1. Öppnad tacosås 11%
 2. Brödkant 10%
 3. Salladsrester 9%
 4. Brunfläckig banan 7%
 5. Mjölkslatt 7%
 6. Ost-skidbacke 6%
 7. Övermogen avocado 4%
 8. Slokande morot 4%
 9. Sista slatten i syltburken 4%
 10. Ledsen kryddväxt i kruka 1%

Klimatsmarta tips mot svinn

Mycket av det som slängs kan man faktiskt göra något gott av. Både till middag och för miljön. Karin Bohlin som skrivit kokboken ”Zero waste i köket” sina bästa tips på hur du lyckas.

 1. Planera. Tänk: Vad har jag som måste gå åt? Är det exempelvis mjölk? Då får det bli mjölkslukande rätter som lasagne eller pannkakor till middag.
 2. Köp inte för mycket. Det kan kännas bra att storhandla och bunkra mat, men risken finns att du inte hinner äta upp allt. 
 3. Dela upp det som ska in i frysen. Köttfärsen kan du lägga i hamburgerstora paket när du fryser in så blir det enklare att ta fram och tina rätt mängd.
 4. Gör soppor. Börjar broccolin gulna, mixa den till soppa i stället för att använda i hela bitar. Smaken är densamma även om utseendet börjar falna.
 5. Spara såsslattar. Gräddfilssåsen kan få nytt liv med lite färska örter, ett par skedar mangochutney eller bostongurka – perfekt till hamburgarna om det finns barn i familjen. 

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel januari 2021.Totalt svarade 1061 personer på frågan: Vilka tre matvaror känner du att du mest sällan lyckas använda upp hela av?

Svenskarnas mest ”svinndumma” varor
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.