Värmande grytor precis som i Korea

Publisert:
Koreanska grytor är comfort food när den är som bäst.
Koreanska grytor är comfort food när den är som bäst.

Koreanska grytor är comfort food när den är som bäst. Det bubblar och fräser, och är uppskruvat med mycket chili, vitlök och hetta.

Här ger kocken Gustav Kyhlberg sina bästa tips på hur du också lyckas med värmande och mustiga koreanska grytor.

I Korea serveras en form av gryta eller soppa till nästan alla måltider. Oftast ställs en stor gryta mitt på bordet för hela sällskapet att dela på. Sedan är det bara att duka fram ett gäng mindre skålar, kokt ris och lite olika sidorätter.

– Att äta på det sättet blir väldigt socialt och kul. De flesta rätterna funkar även toppen att äta bara som en snabb lunch eller middag för en eller två personer, säger Gustav Kyhlberg.

Han är kock och ägare till Madam, en koreansk restaurang på Södermalm i Stockholm. 2012 flyttade han till Seoul med sin familj och blev omedelbart fascinerad av och förälskad i det koreanska köket.

– Jag hade två år att äta mig igenom stan och ägna mig åt det koreanska köket på heltid. Jag blev fast direkt, säger han.

Gustav Kyhlberg  vill få fler människor i Sverige att börja äta på samma sätt och samlas runt soppor och grytor, säger han.
Gustav Kyhlberg vill få fler människor i Sverige att börja äta på samma sätt och samlas runt soppor och grytor, säger han.

Efter ett tag i Korea blev det naturliga steget att även börja laga de mustiga grytorna hemma. Han köpte kokböcker och letade upp bloggar om koreansk mat.

– Om jag åt en ny rätt en dag försökte jag laga den själv så fort jag bara kunde.

Mat med mycket umami

Nu är Gustav tillbaka i Sverige och har samlat all sin kunskap i den nya kokboken ”Koreanska grytor”.

– Koreansk mat har mycket djup umami och hetta från fermenterade sojabönor och buljonger. Men det är inte speciellt salt mat. Grytorna och sopporna innehåller ofta mycket kött och grönsaker.

Hans absoluta favoritgryta heter gamjatang, det är en potatis- och fläskbensgryta. Gamja betyder potatis, och visst är det potatis i men det är i huvudsak en gryta på fläsk.

– Och så har den en härligt stark och aromatisk buljong som avslutas med krossade perillafrön. Det är det absolut godaste jag vet i hela världen.

För den som är nyfiken på det koreanska köket föreslår Gustav att du börjar med att köpa hem fem koreanska smaksättare. Med dem hemma kan du enkelt få till många goda koreanska rätter.

Dessa fem smaksättare är:

  • Doenjang. En typ av miso, fermenterade sojabönor. Men det är mycket grövre och saltare.
  • Gochujang. Fermenterad chilipasta och är gott till nästan allt.
  • Koreansk soja. Det finns två olika, en vanlig ljus och soja för soppa. Soppsoja är en biprodukt från tillverkning av doenjang. Den går att ersätta med en något mindre mängd ljus soja.
  • Koreansk sesamolja. Det funkar med annan sesamolja men det viktigaste är att den innehåller hundra procent sesamolja. En del märken kan vara utspädda med raps- eller sojaolja.
  • Gochugaru. Soltorkad mald koreansk chili. Finns i olika malningsgrader och med varierande hetta.
Till nästan alla måltider i Korea serveras en form av gryta eller soppa, allt från matiga starka grytor fyllda med marinerat kött, skivade grönsaker och nudlar till lättare buljonger med tång och kokt oxbringa.
Till nästan alla måltider i Korea serveras en form av gryta eller soppa, allt från matiga starka grytor fyllda med marinerat kött, skivade grönsaker och nudlar till lättare buljonger med tång och kokt oxbringa.

Drycker till Koreanska rätter

När Gustav bodde i Korea blev han först förvånad över hur utbredd alkoholkulturen var i landet.

– Det dricks kopiöst mycket, mer eller mindre varje dag. Det är en stor del av det sociala livet. Det är inte ovanligt att hela jobbet går ut flera gånger i veckan och käkar och dricker tills chefen vill gå hem.

Vad dricker man då?

– Det som konsumeras mest är den inhemska alkoholen soju. Det är ett destillat traditionellt gjort på ris eller korn. Det är också den sprit som det dricks mest av i världen sett till volym.

Alkoholprocenten är oftast 16–25 procent och kostar runt 2000 koreanska won per flaska, alltså cirka 18 kronor.

– Soju passar också sjukt bra till den koreanska maten. Det är mild sprit med en liten sötma som gör att det passar perfekt till het mat.

Vill du testa kombinationen själv? Soju finns att beställa på Systembolaget, och här nedan hittar du några av Gustavs favoritrecept ur boken!

Boken ”Koreanska grytor” (Natur & kultur)
Boken ”Koreanska grytor” (Natur & kultur)
(8)

Koreansk kimchigryta

Kimchi jjigae är det koreanska namnet på den här smakrika och riktigt enkla grytan. Grytan har bra syra, hetta och fantastisk fläsksida. Perfekt en kall och ruggig dag.

– Jag gillar att fräsa fläsket tillsammans med kimchin, då smälter lite extra fett vilket gör buljongen lite tjockare och fylligare.

(4)

Koreansk nudelgryta med skaldjur

Jjampong är en nudelsoppa som härstammar från det tidiga 1900-talets Kina. Numera är det en vanlig rätt i Korea – en grymt god gryta att laga till många. Färska udonnudlar får du tag på i asiatiska butiker och du kan variera skaldjuren lite som du vill. Men försök få tag på råa skaldjur, det blir mycket godare.

(6)

Koreansk pannkaka med öl och ingefära

En underbart god koreansk pannkaka som får en spännande smak av salladslök, öl och ingefära.

– Jag gillar att skära upp den i ganska små bitar så att man kan dippa ordentligt. Dela dem som sides eller ät som huvudrätt med lite ris och lite kimchi.

(3)

Marinerad spenat

Marinerad spenat med sesam och vitlök är en god koreansk smårätt som passar extra bra till den klassiska grytan bibimbap.

– Det är otroligt viktigt att du lägger den tid som behövs på att krama ur spenaten. Den kan inte bli torr nog. Ju torrare spenat, desto bättre fastnar dressingen.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.