Så smakar den 3D-konstruerade köttbiten

Godares reporter: ”Hmmmm....”

Publisert:

En marmorerad, nystekt köttbit ligger framför oss på tallriken.

Det märkvärdiga? Den är 3D-konstruerad – och helt vegansk.

– Det här är framtiden, 100 procent, säger vegoprofilen Gustav Johansson.

Det har hänt mycket inom teknikutvecklingen de senaste åren. En produkt som har revolutionerat många branscher är 3D-skrivaren, nu har den även slagit sig in i matindustrin.

När Godare besöker restaurang Chouchou i Stockholm, där vegoprofilen Gustav Johansson är delägare, finns en omtalad växtbaserad filet mignon på menyn.

– Det är en helt ny produkt i Norden så många är nyfikna, de första veckorna var vi fullbokade, säger han.

Inne i restaurangköket står kökschefen Fabian Moraga redo att tillaga ”köttbiten”. Han tar den direkt ur frysen, och visst ser den ut som en vanlig fryst filé med insprängt fett och rödbrun färg.

Vi skär en tunn bit av den frysta produkten och smakar.

– Så här smakar den lite som sylta, så den är godare tillagad, skrattar kökschefen.

Nu ska han tillaga den, från fryst i ugn sju minuter och sedan i stekpanna och avsluta med örtsmör ovanpå och rödvinssås som bas på tallriken.

Du som köttätare, känner du någon skillnad?

– Det är smådetaljer och jag tycker inte att produkten i sig är en köttbit, men när den är tillagad så smakar den som kött, säger Fabian.

– Man måste komma ihåg att det här bara är den första versionen av en produkt som kommer utvecklas i rasande fart, tillägger Gustav.

Texturen på köttbiten är mer lik högrev, eller revbensspjäll.
Texturen på köttbiten är mer lik högrev, eller revbensspjäll.
Gustav Johansson driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott” och är delägare i den växtbaserade restaurangen Chouchou i Stockholm.
Gustav Johansson driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott” och är delägare i den växtbaserade restaurangen Chouchou i Stockholm.

Kommer från Slovenien

Det växtbaserade och 3D-konstruerade köttet kommer från det slovenska företaget Juicy marbles och är, precis som många andra köttsubstitut, gjort av bland annat soja, vete, solrosolja och rödbetspulver.

– De har gått ner på egenskapsnivå för att få fram textur och utseende som man har återskapat med hjälp av växtbaserade produkter, säger Gustav.

Det pågår en debatt om näringsinnehållet i vegomat – hur är det med de här produkterna?

– Vill du äta superhälsosamt så ska du laga mat från grunden med rena bönor och grönsaker. Men om du jämför den här med en köttbit så har den betydligt mindre mättat fett och här har man tillsatt både järn och B12.

Den exakta processen som används för att skapa den 3D-konstruerade köttbiten är fortfarande hemlig. När Godare hör av sig till företaget och ber att få se bilder från produktionen så svarar de:

”Vi kan för närvarande inte dela något material från produktionen eftersom det är patentskyddat och under patentgranskning.”

Men enligt Gustav så använder det slovenska företaget en maskin som lägger ingredienserna i ett mönster som gör att vegoköttet i praktiken får både fibrer och marmorering som efterliknar riktigt kött.

– Den kommer ut som en oxfilé ur maskinen och så skivar de den. Priset för privatpersoner ligger på 700 kronor kilot. Här på restaurangen kostar portionen 389 kronor.

”Om du bara äter den rätt upp och ner utan såser och kryddor så är den inte det mest fantastiska. Men så är det ju med riktigt kött också”, säger kökschefen.
”Om du bara äter den rätt upp och ner utan såser och kryddor så är den inte det mest fantastiska. Men så är det ju med riktigt kött också”, säger kökschefen.

Niklas Ekstedt kritisk

De veganska substituten har rört upp stark debatt de senaste veckorna. En som har ställt sig kritisk till det 3D-konstruerade köttet är stjärnkocken Niklas Ekstedt.

– Jag är skeptisk till det där. Det är klart att det kommer att finnas vissa gimmickar och det kommer att finnas vissa enstaka restauranger som kommer sälja de där köttbitarna, säger han i Aktuellt den 12 december.

– Men vi är så otroligt petiga, så jag har svårt att se att man kommer byta ut det riktiga köttet.

Gustav Johansson svarar på kritiken:

– Niklas har inte testat produkterna. De är till för de som inte kan sluta äta kött och börja äta bönor. Det är inte till för att vi ska rädda hela världen, utan för att vi ska kunna äta hållbarare utan att behöva förändra människors matvanor i grunden.

Reporter Elisa Amorelli testar köttet.
Reporter Elisa Amorelli testar köttet.
När kökschefen dukar fram den färdiga rätten är den ännu mer lik en köttbit.
När kökschefen dukar fram den färdiga rätten är den ännu mer lik en köttbit.

Dags att smaka

När kökschefen dukar fram den färdiga rätten är den ännu mer lik en köttbit. På tallriken ligger den där, produkten som skapar så mycket debatt och känslor, och som kanske kan ge en liten inblick i framtidens matvanor.

Godares reporter skär i steken, texturen är mycket riktigt lik högrev, eller revbensspjäll. Nu är tiden kommen – det är dags att smaka.

Och det är... kanske inte exakt som vi föreställt oss.

Kolla in klippet så ser du varför!

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.