Cecilia H Larsson ”Det är så skönt att baka i långpanna”
Vaniljrutor, rågsiktsfrallor, moussetårta eller hallonremmar. Att baka i långpanna är kul och det går att göra mängder av olika bakverk i den. Bakbloggaren Cecilia H Larsson har samlat sina bästa recept i ”Baka i långpanna”.
– Jag har fått många nya favoriter, säger Cecilia.
Här tipsar hon om hur du lyckas bäst med din långpannebakning.
Baka i långpanna är praktiskt när många tar plats runt fikabordet eller om frysen behöver fyllas på med godsaker. Cecilia H Larsson har bakat sig igenom ett stort antal recept för att hitta de bästa varianterna som passar just i långpannan. I sin nya bakbok ”Baka i långpanna” har hon samlat sina bästa recept på kakor, godis, tårtor och matbröd.
– Jag brukar oftast göra bakelser och mindre bakverk med dekorationer så att baka i långpanna kändes som en kul utmaning. Jag ville ändå göra det lite mer dekorativt än vad man kanske brukar göra, säger Cecilia.
Cecilia har utgått från den vanliga djupa plåten med måtten 30x40 centimeter som finns till de flesta ugnar.
– Recepten är anpassade för en hel eller en halv långpanna, det är ju inte alltid man vill baka så mycket.
Du har bland annat inspirerats av klassiker som mazariner, biskvier och dammsugare och anpassat dem till långpannan men var det något du provade som inte funkade?
– Det mesta går att göra i långpanna, det gäller bara att göra mycket smet. Bakning i långpanna ska vara ganska lätt, snabbt och lättillgängligt så det gäller att inte krångla till det med för många lager. Jag har nog tre lager som mest.
Om något inte fungerade så upptäckte Cecilia det ganska tidigt och valde bort det redan innan hon började baka.
– Efter den här boken har jag nästan blivit lite lat när det gäller bakning, det var så skönt att baka i långpanna. Ambitionsnivån sjunker lite när man fått barn.
Är det något särskilt man ska tänka på just när man bakar i långpanna?
– Det som är svårt när man skriver recept är att alla ugnar är så olika. Vi har två ugnar på landet och den ena gräddar på ett sätt och den andra på ett annat sätt, trots att det är samma smet. Så mitt tips är att vara uppmärksam på värmen i ugnen och att man ser gräddningstid och temperatur mer som en guidning.
Du väljer ofta över- och undervärme i stället för varmluft, varför då?
– Varmluft kan bete sig mycket mer annorlunda i olika ugnar. Jag tycker att över- och undervärme är enklast och ger en jämnare värme. Men ska jag grädda fler plåtar samtidigt använder jag varmluft.
Vilka av dina bakverktyg vill du inte vara utan?
– De bästa är nog assistenten, vågen och termometern. Och så klart alla dekoreringsverktyg, mina tyllar är en egen liten kärlek.
Mäta eller väga, det är frågan. Vilket är bäst?
– Det blir bäst resultat när man väger och man slipper alla kladdiga mått, till exempel sirap som kan vara svårt att få ur måtten. Jag tror det är en vanesak eller att många kanske inte har en våg.
Har du någon favorit i boken?
– Jag har fått många nya favoriter när jag bakade. Jag älskar ju choklad så kladdkaka med fudge är en favorit. Rågsiktsfrallorna blir supermjuka, luftiga och goda. Snickersrutorna har jag bakat i många år så de är också en favorit. Jag har många favoriter.
Mandelmassekaka med kaffeganache och daim
Kakan har en seg botten på mandelmassa och är toppad med en len kaffeganache, ringlad vit choklad och knapriga bitar av daim.
Chokladgrottor med körsbärssylt
Choklad och körsbär är en klassisk smakkombination, här som chokladgrottor med en läcker liten överraskning i mitten.
Kardemummagifflar i långpanna
Här kan du snabbt och enkelt baka många i en långpanna utan att ens behöva skära eller snurra. Och saftigare än så här blir det inte!
Cecilia H Larsson
Bor: Rådmansö
Yrke: Bakbloggare, receptkreatör och bakboksförfattare.
Instagram: @homemade_by_cecilia
Aktuell med: Nya boken ”Baka i långpanna”.
Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.
Mer på Godare
Mamma mia! Dante Zias pasta med tomat och mozzarella
- Snabblagat
Pasta med gorgonzola och salsiccia
- Snabblagat
Krämig carbonara med knaperstekt pancetta
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
DRYCKER
Därför ska du dricka den här ölen i påsk
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter