Markiz bjuder på snabba rätter till Mello-kvällen

Markiz Tainton är Godares helgprofil

Publisert:

Dags för ännu en mellohelg! Matkreatören Markiz Tainton hejar på sin syster Loreen i årets tävling – och bjuder självklart på något gott till.

– Plockmat och en god drink är perfekt till Mello, säger Markiz som är Godares helgprofil.

Mellohelg! Hur ser den ut för dig?

– Det är lite olika och beror på vem jag ska kolla tillsammans med. Den här helgen blir det mat och drinkar med vänner. Med barnen blir det popcorn, chips och godis. Den gemensamma nämnaren för varje helg är att vänner, barn eller familj samlas. Alltså, många människor och något gott att stoppa i munnen.

Vilken mat är bäst till Mello?

– Bästa maten är helt klart plockmat som går snabbt att laga och mat som man kan snacksa på, inte en sittande middag. Pizza, spett och sallader för att ha lite variation och en god drink som kan blandas med eller utan alkohol.

Här hittar du Markiz goda recept

Vad dricker du till helst?

– En GT eller en fruktig drink. I mitt recept på melonslush kan du byta melonen mot frysta jordgubbar och addera fyra centiliter gin eller vodka om du vill.

Blir det lördagsgodis?

Ja! Lösgodis är bland det bästa jag vet. Sura och salt lakris. Men om jag måste välja mellan godis eller chips…

Det måste du!

… så blir det chips. Jag älskar SALT.

Din syster Loreen ska tävla i Mello i år, har du fått höra låten?

– Jag har inte hört låten. Men jag känner på hennes energi att hon är här för att ge oss något som vi ska ta med oss. Så jag ber och hoppas på vinst.

Kommer hon att vinna?

– Det är tufft för henne att kliva in i Melodifestivalen med den vinsten som hon har i ryggen. Förväntningar är höga och jag är rädd för att många inte kommer att rösta på henne för att de tänker att hon ändå får så många röster.

Lagar du lunch på helgerna?

– Absolut. Jag älskar snabba vällagade luncher. Jag är helt insnöad på rätter med bara fem ingredienser. Pasta, soppa, plåtmat (allt på en plåt) och grytor.

Planerar du eller förbereder du mat inför veckan som kommer? 

– Ja, jag har börjat med det för att engagera barnen och det är väldigt skönt. Vi gör en matsedel tillsammans. Jag kollar vad som finns hemma och gör kanske om lite utifrån vad vi har och sedan handlar jag det som saknas. Det är hållbart både för hjärnan och plånboken. Det är också ett bra sätt att plocka in nya rätter och variera de rätter som snurrar runt hos oss hela tiden.

Markiz Tainton är veckans helgprofil.
Markiz Tainton är veckans helgprofil.
Markiz bjuder på snabba rätter till Mello-kvällen

Markiz Tainton

Ålder: 36 år
Yrke: Matkreatör.
Bor: Stockholm.
Aktuell med: Godares helgprofil. Podden ”Food hacks” och ny bloggprofil på Elle.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.