De vill rädda världen med sina bästa svinntips

”Kan spara tusentals kronor”

Publisert:

Varje månad räddar organisationen Ätbart tonvis med mat från att slängas. Nu delar de med sig av sina bästa svinntips i en ny kokbok.

– Tänk vad mycket pengar du sparar genom att bara ha det här lilla redskapet hemma, säger Mickaël Gayet om ett av knepen.

Förra året fick de utmärkelsen ”Årets hållbarhetshjältar” på Aftonbladets Svenska hjältar-gala för organisationen Ätbart som delar ut matkassar till behövande.

Nu har Mickaël Gayet, 19, och Gabriel Johansson, 27, samlat sina bästa tips och recept i ”En svinnbra handbok”. Med konkreta tips i alla led – från planering och inköp till förvaring, tillagning och konsumtion, hoppas de att fler ska få upp ögonen för svinnet.

– Det är det absolut enklaste du kan göra för klimatet. En enda chokladkaka som slängs innebär 7000 liter vatten som går åt i onödan, säger bokens författare Gabriel Johansson.

Dessutom kan du spara tusentals kronor på att slänga mindre mat. Varje hushåll skulle spara mellan 3 000 och 6 000 per år om vi äter upp all den mat som vi köper hem, enligt Livsmedelsverket.

– Och det är siffror som kom innan matpriserna ökade. I dag handlar det säkert om mycket mer, tillägger Mickaël.

Mickaël Gayet och Gabriel Johansson
Mickaël Gayet och Gabriel Johansson

Sockerkaka på överblivet te

Frukt och grönt är de varor som oftast hamnar i soptunnan. Det handlar både om att vi kanske inte förvarar de på bästa sätt, men också att vi köper mer än vi behöver.

– Jag brukade köpa grönsaker utan att ha en plan, på extrapris eller nappa på erbjudanden som ”två broccoli till priset av en”. Då hamnar de lätt i soptunnan. Så mitt första tips är att planera måltiderna, säger Gabriel.

– Min värsta bov är istället te som kallnar. Nu har jag det i sockerkakor i stället för att hälla ut det i slasken. Responsen har varit jättefin! Alla blir glada av att få fika som får en egen karaktär av överblivet te.

Det vanligaste vi slänger

 • Frukt och grönsaker 38 %
 • Matrester 27 %
 • Bröd 15 %
 • Kött 10 %
 • Övrigt 7 %
 • Mejeriprodukter 3 %

FIFU – ”Först In, Först Ut”

Så hur gör man för att minska sitt svinn? Det första steget är att börja tänka enligt principen FIFU, alltså ”Först In, Först Ut”, säger killarna.

– Grundtanken är att det som köpts först äts först. Prova att till exempel ställa filen med längst hållbarhet längst in i kylen. Om du handlat men redan har fil hemma, ställ då den gamla framför den nya.

De tycker också att man ska börja göra svinn-pytt av överblivna rester.

– Ta tillvara på exakt allt, även om det bara handlar om en enda köttbulle. Lägg allt överblivet i en liten låda i frysen – efter tre veckor har du en pyttipanna, säger Mickaël.

Mickaël Gayet och Gabriel Johansson
Mickaël Gayet och Gabriel Johansson

”Slickepotten är din bästa vän”

Ytterligare ett förslag för att spara både mat och pengar är att köpa hem en vanlig slickepott. Vissa förpackningar kan vara svåra att tömma och slängs därför med mat kvar i.

– Slickepotten är verkligen din bästa vän! Det är ett jätteviktigt redskap i köket. När du tror att yoghurtförpackningen är slut kan du få ut en hel deciliter extra med hjälp av en slickepott. På tio yoghurt-paket blir det ett extra, det är ju jättemycket pengar man kan spara på ett år!

Gör så här:

 • Öppna förpackningen så att du kommer åt – en yoghurtförpackning kan med fördel klippas på mitten – och skrapa ut yoghurten.
 • Konsistensen kommer att vara lite tjockare men brukar bli som vanligt om den blandas. Det är inte farligt att äta den tjockare yoghurten.

Ett enkelt sätt att spara både mat och pengar är genom att ta hjälp av en vanlig slickepott.
Ett enkelt sätt att spara både mat och pengar är genom att ta hjälp av en vanlig slickepott.

Vill du lära dig mer om matsvinn? Här kan du läsa vidare om hur du minskar på svinnet och slänger mindre mat:

Nolla svinnet – spara 1 180 kr i månaden

Om du är en genomsnittlig svensk:

 • Omkring en tredjedel av den mat du köper hem blir svinn.
 • Din månadslön är 36 100 kronor, en nettolön på 28 100 kronor (medianlönen i Sverige för 2020 var 32 400 kronor).
 • Av inkomsten lägger du cirka 12,6 procent på livsmedel, det är 3 540 kr. Om du slänger en tredjedel av den maten motsvarar det en kostnad på 1 180 kr.
 • Omräknat till bruttolön innebär det att du – om du lyckas minska ditt svinn till noll – får ett tillskott i plånboken som motsvarar en löneökning på 1 475 kr i månaden.

Källa: ekonomifakta.se, vadvivet.se.(Källa: ekonomifakta.sevadvivet.se.

Mickaël Gayet bär matsvinn.
Mickaël Gayet bär matsvinn.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.