Rädda brödkanterna – bakbloggarens bästa tips

Linda Andersson använder brödet till sista smulan

Publisert:
Linda Anderssons bästa tips för torrt bröd.
Linda Anderssons bästa tips för torrt bröd.

Brukar du slänga den torra limpan eller de tråkiga kantbitarna som alltid blir kvar sist i påsen? Proffsbakaren Linda Andersson med bloggen Lindas bakskola tipsar om bästa sätten att minska på brödsvinnet ner till sista smulan.

Varje år slängs 80 000 ton bröd. Det mesta är bröd som inte ens når konsumenterna utan returneras direkt från butikerna när det inte sålts i tid. Men även hemma i våra kök slängs det en hel del bröd. För handen på hjärtat, trots att vi vet att vi måste minska på matsvinnet så är det lätt hänt att de där tråkiga brödskalkarna i botten av påsen eller limpan som blivit alldeles för torr åker i soporna.

Men det finns faktiskt en hel del du kan hitta på med det tråkiga brödet. Linda Andersson med bloggen Lindas bakskola har inga problem med brödrester.

– Man får försöka göra något annat av det där sista på brödet. Man kan till exempel göra brödkrutonger, fattiga riddare, ströbröd eller rosta till skorpor, säger Linda Andersson.

Linda Andersson uppskattar att hon bakar ungefär åttio procent av det bröd familjen äter.

– Jag bakar väldigt mycket olika bröd, till exempel vitt eller något med mer fibrer. Har vi gäster bakar jag gärna baguetter eller hamburgerbröd. I bland låter jag degen kalljäsa över natten och så bakar jag det på morgonen så vi får nybakat till frukost.

Om allt bröd inte gått åt så skivar hon upp det och fryser in. Då är det enkelt ta fram så mycket bröd som behövs och hela limpan går åt utan att den blir torr och tråkig.

– Hembakat bröd smakar ju allra bäst nybakat, säger Linda Andersson. Men gör du till exempel varma mackor så smakar de som nybakat även om brödet varit i frysen. Överblivna baguetter kan du skära sneda springor i och fylla med vitlökssmör och låta dem få en rostad yta i ugnen, det är supergott.

Linda Andersson fastnade tidigt för bakning.

– Jag gillar det kreativa i att baka. Det går fort och du får ett resultat. Det är också kul att följa hela processen, från att blanda ingredienserna till en deg, jäsningen och sedan förvandlingen i ugnen till en ny form.

Familjen är bortskämd med hembakat och barnen hjälper gärna till. Men de har fått lära sig skillnaden mellan jobbkaka och privatbak.

– Ja, är det till bloggen så vill jag baka utan hjälp, då måste det blir bra och snyggt och det är noga med receptet. Annars får de gärna vara med, säger Linda Andersson. Jag har jobbat som hemkunskapslärare och jag tror att om man får lära sig att laga mat och baka så blir man en mer medveten konsument. Det blir lättare att bedöma hur mycket som går åt om du är van att stå i köket och på så sätt kan du också minska på ditt matsvinn.

Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Lindas fem bästa tips för tråkigt bröd

  1. Varma smörgåsar – brödet smakar nybakat igen när man gratinerar det i ugnen med ost, skinka och en skiva tomat. Krydda gärna med lite oregano.
  2. Bruchetta – rosta brödet i ugnen och lägg på en röra med hackad tomat och hackad lök blandat i vinägrettdressing.
  3. Fattiga riddare – doppa brödskivor i en blandning av ägg och mjölk. Stek dem i en stekpanna med smör.
  4. Gör eget ströbröd – rosta brödet i ugnen tills det blir torrt och mixa sönder det i småsmulor.
  5. Vitlöksbaguette – skär sneda snitt i en torr limpa eller baguette. Lägg ner smörklickar blandat med vitlök i snitten. Grädda på hög värme i ugnen till ytan blir frasig och smöret smälter.

Linda Andersson

  • Bor: Huddinge.
  • Titel: Bakboksförfattare, bakbloggare.
  • Aktuell med: Nya bakboken Lindas julbak (Semic) som kommer ut i höst.
  • Blogg: Lindas bakskola.
  • Instagram: @lindasbakskola
Rädda brödkanterna – bakbloggarens bästa tips

Annons

Fynda köksredskapen

Gör så här