Bjud på nostalgisk 1970-talsmeny

Klassisk 3-rätters med fylld avokado, plankstek och persikohalvor med grädde

Publisert:
Avokado med räkor, planksteknoch persikohalvor med grädde, en middag värdig vilken 1970-talsnostalgiker som helst.
Avokado med räkor, planksteknoch persikohalvor med grädde, en middag värdig vilken 1970-talsnostalgiker som helst.

Hawaiikassler, ostfondue, flygande Jacob, mandelfisk och smörgåstårta. Många av de klassiska 70-talsrätterna håller än i dag och är riktigt goda. Bjud på en nostalgitripp med fylld avokado till förrätt, plankstek som huvudrätt och konserverade persikohalvor till efterrätt.

Snabbt, enkelt och praktiskt var ledorden i 1970-talets matlagning. Då var det fritt fram för både hel- och halvfabrikat. Konserverad frukt till efterrätt var standard och ingen skämdes för att använda burkskinka, ja det är sant, skinka på burk. Men faktum är att många av rätterna står sig än i dag.

På 1970-talet börjar vi använda frukt i maten och nu skapas de klassiska rätterna hawaiikassler, kassler i ugn med en ananasskiva, från burk så klart, under en ostskiva och flygande Jacob med kyckling, bacon, jordnötter och skivad banan. Pizzeriorna spred sig över Sverige och med dem hawaiipizza med ananas och currydoftande bananpizza. Kinarestaurangernas intåg bidrog med fyra små rätter och friterad banan till efterrätt. Ökningen av charterturister påverkade också vår mat och paellan tog plats på de svenska middagsborden.

Baguetten blev populär men under namnet pain riche vilket orsakade en del förvirring för turistande svenskar i brödaffären i Frankrike. Varma mackor och pulversoppa var en välsignelse för familjer där båda föräldrarna numera arbetade heltid.

Ville man snofsa till det ordentligt bjöd man in vännerna på fondueafton med en riktigt härligt seg ostmassa att doppa bitar av formfranskan i. Ville man imponera ytterligare på gästerna serverade man Glace au four till efterrätt, glass på sockerkaka, täckt med maräng bakades på hög värme i ugnen så att marängen stelnade men glassen förblev kall.

3-rätters meny för 1970-talsnostalgikern

Fylld avokado med räkor och majonnäs
(63)

Fylld avokado med räkor och majonnäs

Avokado fylld med  räkor och majonnäs
Avokado fylld med räkor och majonnäs

Den exotiska avokadon dök upp i Sverige på 1970-talet och kallades först för alligatorpäron. 1978 klöv vi 715 ton av den gröna godbiten och fyllde den oftast med räkröra. Guacamole hade ingen hört talas om än.

Plankstek – så gör du den goda klassikern
(23)

Plankstek – så gör du den goda klassikern

Plankstek.
Plankstek.

Källarmästare Tore Wretman på Stallmästaregåreden i Stockholm tog hem en bunt hickoryplankor från USA och började servera plankstek men blev snart efterapad på mängder av andra restauranger i Sverige. Succén var ett faktum.

Persikohalvor med grädde och mandel
(78)

Persikohalvor med grädde och mandel

Persikohalvor med grädde och rostade mandelspån
Persikohalvor med grädde och rostade mandelspån

Frukt på burk var en av de vanligaste efterrätterna på 1970-talet. Fruktcocktail, mandarinklyfotr, persikohalvor och inte minst ananas. Päronhalvor i ugn med smältande after eight på toppen, enklare kunde det inte bli.

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.