Baka utan ugn med Camilla Hamid

 • Nina Kindbro
Publisert:
Camilla Hamid bakar utan ugn.

Baka utan ugn – går det ens? Jodå, Camilla Hamid med bloggen My kitchen stories har tagit bakandet utan ugn till en helt ny nivå. Tårta, småkakor, paj och mjuka kakor. Det finns inga gränser för vilka godsaker som går att laga till utan att ens behöva sätta på ugnen. Här delar Camilla Hamid med sig av fem smaskiga recept ur sin nya bok Baka utan ugn.

Rabarbermarängpaj

Rabarbermarängpaj – Första gången jag åt rabarber var jag sju år gammal, och tillbringade en av många somrar på lovfritids, säger Camilla Hamid. Jag var glad, för där kunde jag göra sånt som många andra barn gjorde – spela kubb, bada i sjön och äta färska rabarberstjälkar. Jag åt en hel stjälk utan socker. Vilken grej! Betongbrud som jag är har jag inte plockat en rabarberstjälk sedan dess, men jag köper fryst rabarber och bakar med året om. En favorit är denna rabarbermarängpaj.

Hallon- och lakritspannacotta

Hallon- och lakritspannacotta – Hallon och lakrits är en smakkombination som man antingen älskar eller hatar. Själv hör jag till den förstnämnda gruppen, och gör du också det så tycker jag att du ska testa den här förföriskt goda pannacottan. Snygg är den också!

Radiokaka á la My kitchen stories

Radiokaka á la My kitchen stories – Radiokaka är en äkta fikaklassiker som har bakats i de svenska hemmen i många decennier. Jag vill gärna lära mig de olika bakverkens historia, och hur man bakar originalen, innan jag börjar experimentera med nya varianter., säger Camilla hamid. Jag lärde inte känna radiokakan via en äldre släkting som kan allt om fikafavoriter från förr, för någon sådan släkting har jag inte. Däremot har jag en stor portion nyfikenhet och internet till min hjälp när jag studerar svensk fikahistoria.

Glassbomb med chokladtopping

Glassbomb – Dessa glassbomber är lätta att göra, men det är lite pyssligt med glass och smält choklad. Man får jobba snabbt, och vänta med dekoration och servering tills det är dags att äta. Till glassen har jag använt halvsfäriska silikonformar, men man kan också använda en rektangulär form, cirka 20–35 cm, och stansa ut rundlar ur den frysta glassen.

Nutellapaj

Nutellapaj – Med sin magiskt lena nutellafyllning och sitt spröda pajskal är det här en paj så god att jag ibland vill äta upp hela härligheten själv. Var bara noga med att inte röra i fyllningen med för kraftiga rörelser – den skär sig nämligen lätt. Skulle det hända så behöver du inte göra en ny, du behöver bara köra några varv med en stavmixer i blandningen, så blir den fin igen.

Camilla Hamids nya bok Baka utan ugn.

Läs vidare

 1. Johanna Westmans bästa baktips

 2. RECEPT

  Läckra kladdkakor och cheesecakes

 3. Här är bästa recepten till grillen

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare.

decoration divider

Mer på Godare

 1. Unika sommarkrogar i Stockholm

 2. Äppelkaka med smuldegstopp

 3. Så minskar du matsvinnet från frukosten

 4. Friterade äppelskivor med äppelkolasås

 5. Skaldjursrisotto

 6. Renskavsburgare med skogssvamp

 7. Helstekt kyckling med vitlök och timjan

 8. Biffwok med ingefära och sesam

 9. Foliegrillad öring med vitlökssmör

 10. Pulled pork i ugnen