”Gottigheters” råd för bättre självförtroende i köket

"Jag vägrar uppmuntra till att recept är den enda rätta vägen"

Publisert:
Jennifer Eriksson är aktuell med en ny kokbok.
Jennifer Eriksson är aktuell med en ny kokbok.

Hon tackar nej till recept och håller matfilosofin enkel: Mat är mat. Och mat är gött. Nu är Jennifer ”Gottigheter” Eriksson aktuell med sin första kokbok.

– Jag är ingen kock eller gastronomiexpert. Jag är bara en matälskare, det kommer man också långt med, säger hon.

Hur lagar man ens mat egentligen? Det frågade sig Jennifer Eriksson när hon först flyttade från barndomshemmet i Göteborg. Matintresset var obefintligt och hon hade i stort sett aldrig lagat mat.

– Det blev som en chock när jag skulle börja laga mat åt mig själv, eftersom ja... annars blev det ingen mat, säger hon och skrattar.

I dag är situationen en helt annan. Nästan 70 000 personer hejar på i köket och gillar, delar och följer hennes matlagning på sociala medier.

När Godare träffar Jennifer Eriksson har hon precis släppt sin första kokbok ”Gottigheter”. På releasefesten var hennes mamma fortfarande i chock, berättar hon.

– Hon kan inte förstå det, att jag har skrivit en bok! Det är faktiskt helt sjukt att det blev av, det har egentligen aldrig varit en dröm, men nu känns det jättekul att ha förevigat sina godaste grejer i en fysisk bok.

Det ska vara enkelt och kul att laga mat. Inget är så noga, tycker Jennifer Eriksson.
Det ska vara enkelt och kul att laga mat. Inget är så noga, tycker Jennifer Eriksson.

I köket vill hon bara öppna kylskåpet och laga efter filosofin att ”det får bli lite som de blir”. Inga pekpinnar. Inga måsten. Man tillsätter lite mer citron, låter en vardagsmiddag bli till en helgmåltid, friterar fetaost i stället för kyckling. Lägger till, tar bort och byter ut.

– Du fattar grejen! Det finns inget som är rätt eller fel. Jag vägrar uppmuntra till att recept är den enda rätta vägen.

Många känner sig ängsliga i sin matlagning, hur blir man mer som du?

– Nu kommer en riktigt farsig kommentar, men det gäller att bara öva, öva, öva. Många är till exempel rädda för att fritera, man tror att hela lägenheten ska brinna upp. Men då tycker jag att man kan börja med att bara fritera små örter i lite olja i en stekpanna.

Börja smått, testa dig fram och skala upp.

Jennifer Eriksson
Jennifer Eriksson
Folk tyckte att det var helt revolutionerande.

Jennifer Eriksson startade sitt konto på Instagram 2018, mest för att kunna spara recept som hon själv blivit nöjd med.

– Mina kompisar tyckte att jag skulle börja dela med mig av allt det göttiga. Tajmingen med pandemin när folk lagade mer mat hemma gjorde att mitt konto växte så snabbt.

Inspirationen hittar hon genom att planlöst vandra i matbutiker för att se vad hon hittar. Men också på andra instagramkonton.

– Jag brukar ligga och scrolla menyer på kvällarna i stället för att läsa böcker.

Boken Gottigheter (Tukan förlag)
Boken Gottigheter (Tukan förlag)

Ett av hennes mest virala recept är det hon själv kallar ”Ove Sundberg-burratan”. Mozzarella mixas med grädde för att efterlikna innanmätet av en burrata. Billigare – och minst lika gott!

– Det är superlätt men folk tyckte att det var helt revolutionerande.

Just ost är en av Jennifers stapelvaror hemma. Det finns alltid någon form av ost i kylskåpet. I den nya boken har hon bland annat ett recept på vad hon själv kallar en ”glutenfri ostmacka”.

– Det är nästan exakt vad det är. Ost plus smör minus bröd. 100 procent glutenfritt. Jag bryner smör med pinjenötter. Skär upp osten och häller över det brynta smöret och toppar med krasse. Vad o-svårt.

Hur är det att på så kort tid få så många ögon på sig när man lagar mat?

– Det är klart att det blivit en business av det, jag gör samarbeten och lagar lite mer kommersiell mat än tidigare. Jag väljer mina tillfällen när jag lagar mat, det gjorde jag ju absolut inte förut. Det är den stora skillnaden. Men jag lagar ändå det jag vill laga, och hoppas att andra ska tycka att det är gött.

Kan du försörja dig på din matlagning?

– Jag jobbar fortfarande heltid på mitt ”riktiga” jobb som kommersiell uthyrare i fastighetsbranschen. Matlagningen är en rolig hobby, och så vill jag att det ska fortsätta vara.

Är du trendkänslig i din matlagning?

– Jag vill säga nej, men är nog omedvetet det ändå. I höstas när alla gjorde hemgjord buljong, började jag också göra det. Men det är ingen trend just nu som jag spanat in faktiskt, jag är mest taggad på att det ska bli ute-säsong så att man kan börja grilla.

Inte långt kvar nu, vad är det första du lägger på grillen?

– Det blir en grillad kyckling extra allt. Med marinerad kyckling (eller halloumi), grillad kålsallad och krämig melon- och gurksallad med matvete. Den blir väldigt krämig, matig och supergod till grillad.

Här delar Jennifer med sig av receptet på den grillade kycklingen, och tre andra goda rätter!

(7)

Grillad kyckling med melon- och gurksallad

Fakta: Jennifer Eriksson

  • Ålder: 29
  • Bor: I Göteborg med sambon August.
  • Gör: Jobbar i fastighetsbranschen på dagarna, matkreatör och kokboksförfattare på kvällarna.
  • Favoritmat: Spaghetti och köttfärssås, jag är en simpel kvinna. Första portionen tar man utan ketchup, andra portionen med ketchup.
(2)

Burrata med ljummen aprikosmarmel­ad

En underbar liten rätt att servera till fördrinken eller som tillbehör till en saftig, grillad kyckling, kummel eller spetskål. Färska aprikoser är svårslaget på sommaren och är en riktig drömkombination med salvia, ost och lufttorkad skinka. Aprikosmarmeladen går givetvis utmärkt att förbereda dagen innan.

(6)

Friterade räkor med picklad chili

Var det någon som sa att man inte kunde ha parmesan till skaldjur? Nä, bra. Här har vi en rätt med krisp, hetta, syra, ost och ört. Ta varsin gaffel och ät rätt ur skål!

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.