”Jag hade två ton popcorn hemma i lägenheten”

Fira popcornets dag den 19 januari!

Publisert:

Knapriga, smakrika och med flera lager av tuggmotstånd – popcornälskaren Bruno Lindberg har gjort det till sin livs gärning att lyckas med helt perfekta popcorn.

– Jag tror att jag äntligen har lyckats, säger han.

Popcorn har alltid fascinerat Bruno Lindberg, 40, i Arvika. Små hårda korn som skulle knäcka dina tänder om du försökte bita i dem, men som förvandlas till stora väldoftande vita popcorn med hjälp av värme.

– Det är som magi. Jag har varit intresserad av de soltorkade majskornen sedan jag var liten och mamma gjorde mig ansvarig för kastrullpoppandet på fredagar inför Disneydags. Jag satte en stor stolthet i att kunna göra de perfekta popcornen, säger han.

På den tiden använde då sjuåriga Bruno en aluminiumkastrull, satte full effekt på plattan och hällde i alla popcorn direkt.

Då kastrullen var tunn och plattan av det gamla slaget var han tvungen att kontinuerligt skaka för att popcornen inte skulle brännas, minns han.

– Det var väldigt mycket hantverk. Jag blev som beroende av att ta reda på hur den här helt rena råvaran som du kan poppa hemma blir stora, fluffiga och fantastiskt goda.

Du behöver en bra kastrull. Rätt sorts popcorn, och att bra olja för att få till perfekta popcorn, enligt Bruno.
Du behöver en bra kastrull. Rätt sorts popcorn, och att bra olja för att få till perfekta popcorn, enligt Bruno.

Men intresset stannade inte där. Under Brunos studier i kemiteknik med inriktning livsmedel på Chalmers i Göteborg började han experimentera med metoden för att poppa popcorn.
– Resultaten skilde sig kraftigt åt från gång till gång, trots att processen såg likadan ut. Det visade sig att popcornkärnan hade större betydelse än jag först trott.

Drömpopcornkärnan heter Babe Ruth, ett stort rundkornigt popcorn med mycket smak och tuggmotstånd som kommer från USA.

– Jag kontaktade producenten och sa att jag villa köpa kärnorna. Men de sålde inte till privatpersoner och det minsta de kunde tänka sig att sälja var två ton popcorn.

Inga problem – de två ton popcornen fraktades hem till Brunos lägenhet i Göteborg.

– Som tur är har jag en förstående fru, haha.

Vita, lila, blå, gröna, röda – pocornkränor kommer i många färger.
Vita, lila, blå, gröna, röda – pocornkränor kommer i många färger.

Några år senare har Bruno hunnit skriva en hel bok om popcorn ”Popcornboken”, och startat företaget WePoPoP som han driver tillsammans med sin fru Mirjana Lindberg.

Så med all din samlade kunskap – hur poppar du ultimata popcorn?

  1. Sätt plattan på cirka 80 procents effekt.
  2. Häll tre skedar matolja i kastrullen och lägg i fem popcornkärnor.
  3. Vänta tills popcornen poppat, lyssna efter ljudet för att avgöra när detta skett. Räkna till fem popp.
  4. Täck botten av kastrullen med opoppade popcorn, cirka en deciliter.
  5. Lyssna åter efter ljudet. När poppandet avtar och det är mer än tre sekunder mellan poppen, stäng av plattan. Ta upp locket för att släppa ut vattenångan så att dina popcorn håller sig krispiga. De är nu färdiga att avnjutas!

Obs! Den här metoden gäller för en kastrull på två till tre liter. För andra
storlekar är det en bra riktlinje att använda nog med olja för att täcka
kastrullens botten och anpassa mängden popcorn därefter.

Hur får man extra krispiga popcorn?

– Ställ in den färdiga kastrullen i ugnen på 100 grader i fem minuter för att få bort den sista vattenångan. Se till att salta först då saltet har svårt att fästa på popcornen när de torkat.

Popcornleverans till lägenheten.
Popcornleverans till lägenheten.

Olika sorters popcorn

Många tror att “popcorn är popcorn” men i verkligheten finns det en
stor variation av olika typer, precis som det finns olika sorters vindruvor,
kaffebönor och äpplen.

Alla popcorn är antingen gulaktiga eller vita när de har poppat, men kärnornas skal kan ha en mängd olika färger som sträcker sig mellan gul, blå röd, svart och mer.

De kommer även i olika former som runda, dropp- och risformade.

Vilka popcorn ska man välja i en vanlig mataffär?

– Jag tycker att de ekologiska alltid är bättre. De är lite dyrare men har högre kvalité och är inte besprutade.

Bruno experimenterar.
Bruno experimenterar.

Vilken är den bästa oljan för popcorn?

Olja är en smaksak och man kan använda många olika sorter, vissa föredrar majsolja då den inte tillför några nya smaker medan andra föredrar olivolja som tillför mycket olivsmak. Det viktiga är att den klarar höga temperaturer.

– De flesta biografer använder kokosolja då det är ett klart fett som inte bränner fast och som har en hög rökpunkt, säger Bruno.

Själv använder han helst neutral svensk rapsolja som finns i de flesta matvarubutiker.

– Men jag brukar variera, ibland använder jag indisk ghee också, för att få en smörsmak.

Man kan inte poppa direkt i smör?

– Nej det blir för varmt så då bränner smöret. Men man kan köra hälften olja, hälften smör. Ett annat tips är att bryna smör och ha på i efterhand.

Ska man tänka på nåt speciellt med saltet?

– Jag brukar finmala saltet så att det blir som ett mjöl som jag har i oljan. Då blir det jämt fördelat över popcornen.

Vad tycker du om micropopcorn?

– Jag har missionerat för kastrullpopcorn i tio års tid och min förhoppning är att nästa generation bara ska poppa i kastrull. Det är så pass lätt och är både bättre för dig för att du vet exakt vad du stoppar i dig, och dessutom mycket godare i kastrull.

Det är popcornets dag den 19 januari, hur ska du fira?

– Vi äter redan popcorn flera gånger i veckan hemma hos mig, men vi ska absolut fira lite extra på torsdag, säger han.

(7)

Dill- & parmesanpopco­rn

Ett lättlagat recept som passar perfekt för den som vill spela det safe med sina popcornsmaker men som tycker att bara salt känns lite “meh”. Dill- & parmesanpopcorn går alltid hem!

(5)

Tacopopcorn

Tacos, kärnan i det svenska helgmyset! Hur fantastiskt låter då inte Tacopopcorn? Har du ont om tid funkar färdig tacokryddmix, men vi rekommenderar varmt att göra din egen. Håll noga koll på popcornen när de väl är i ugnen då osten gärna klumpar ihop popcornen. Knepet är att röra ofta!

(4)

Hallonlakrits­popcorn

Hallon och lakrits är en svårslagen kombination som adderar en spännande smak till popcorn. Lakritspulver finns i nästan alla större mataffärer. Om du inte får tag på hallonpulver blir det lika gott att torka hallon på egen hand i stället.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.