Zeina gör saffransbullens Rolls Royce

”Risgrynsgröt med saffran ger mig julvibes”

Publisert:
Zeina gör saffransbullens Rolls Royce.
Zeina gör saffransbullens Rolls Royce.

Helt ärligt, vanliga saffransbullar är rätt tråkiga.

Det säger Zeina Mourtada som är Godares helgprofil.

– Det blir svårt att uppskatta en vanlig lussekatt efter att du testat den här, säger hon om sin egen variant av bullen.

Det har varit en fullspäckad vecka för Zeina Mourtada. Efter sin medverkan som jury i Svenska Hjältargalan och tv-inspelningar i Umeå är det en trött Zeina som kommer hem till familjen på fredagen.

– Den här helgen vill jag verkligen inte göra någonting, jag vill inte lämna huset. Så det kommer att finnas mycket tid till att laga mat och låta något puttra länge, medan barnen frågar mig 78 gånger ”när är maten klar?”.

Vad blir det för mat?

– Det är ruggigt kallt så det blir helt klart något värmande. Mina barn älskar långkok så det blir en mustig chiligryta med högrev, bönor, jalapeño, cheddarost och tortillabröd.

Vad dricker ni till?

– Vi dricker inte alkohol så det blir ofta Coca cola och vatten till maten. Inget roligare än så.

Bästa helgfrukosten?

– Det är julvibes och tredje advent, så det får bli risgrynsgröt med lite saffran i. Jag brukar alltid ha i en mandel och säga till familjen att ”den som får mandeln får TIO PUSSAR AV MIG!”. Till och med min man blir ivrig att hitta mandeln.

Zeina Mourtada är aktuell i Svenska Hjältars jury och hon berättar att det känns fantastiskt.
Zeina Mourtada är aktuell i Svenska Hjältars jury och hon berättar att det känns fantastiskt.

Du älskar saffransbullar – vilket är ditt bästa recept?

– Folk kanske blir kränkta nu men vanliga lussebullar är ju tråkiga, det händer inte så mycket. Så en dag experimenterade jag lite i köket och ville göra en roligare variant av lussebullen.

Resultatet blev Zeinas mest populära recept – någonsin. Receptet på saffransbullen, som fått namnet ”Zeinabullen” har tusentals besökare på hemsidan varje dag.

– När jag tog fram det här receptet trodde jag aldrig att det skulle vara på den här nivån. Det är helt galet nu vid juletid. Det är hundratals som taggar mig varje helg och visar bilder att de bakat bullarna.

Varför är Zeinabullen så speciell?

– Jag skippar russinen och fyller den med lite vaniljkräm. Det ska inte ta över utan bara ge den lite saftighet. Jag har på mycket smör och lite socker på toppen. Det blir svårt att uppskatta en vanlig lussekatt efter att du testat den här, en Rolls Royce av saffransbullar, haha.

Firar du jul?

– Nej det gör jag inte. Men jag har tre barn som som blir jättekränkta om vi inte gör något på julafton. De vill göra som sina vänner, så jag brukar ändå bjuda hem min mans familj och laga ett klassiskt julbord. Vi tittar på Kalle Anka, men vi gör ingen ”big deal” av det.

Någon rätt du inte kan vara utan på julbordet?

– Jag brukar göra kalkon, och så älskar jag sill och köttbullar. Favoritdesserten är ris à la Malta, det är helt fantastiskt gott.

Ris à la malta
(14)

Ris à la malta

Ris à la Malta.
Ris à la Malta.

Du har en podd om högtidsmat från hela världen – vilket land har godast julmat?

– Det polska julbordet är helt fantastiskt. Det är otroligt generöst med pierogi, surkålsgryta och sallader. Även chilenarnas julbord är magiskt. Och ett romskt julbord är något utöver det vanliga. Jag glömmer det aldrig, speciellt deras insalata russa med kokt potatis, ärtor och majonnäs. Magiskt.

Zeina Mourtada

  • Ålder: 40
  • Familj: Man och tre barn som är 9, 11 och 17 år
  • Gör: Tv-kock, kokboksförfattare och driver den prisbelönta bloggen Zeinas Kitchen – en av Sveriges största matbloggar.
  • Aktuell: Som jury i Svenska hjältargalan.
Zeina gör saffransbullens Rolls Royce

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.