Godaste vinerna till midsommarmaten

Vinexperten väljer 6 favoriter

Publisert:

Sill, lax, grillat och jordgubbstårta – det kan vara svårt välja vin till det smaksprakande midsommarbordet. Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge tipsar om goda viner till klassiska midsommarrätter.

På midsommarbordet är det mycket mat med olika smaker, det bjuds ofta både på sill och grillat under dagen, så vad ska man egentligen dricka till?

Här kommer tips på viner som passar perfekt till några av favoriterna som brukar finns på midsommarbordet.

Gonzalez Byass

Tio Pepe Fino

Härligt nötigt som möter friska äpplen. Det här är en sherry som är helt torr, som känns lätt i munnen och har ett fräscht avslut. Här finns en komplexitet som ger en lager-på-lager känsla med ett långt avslut, alltså att nötigheten från vinet håller i sig länge.

Tio Pepe Fino Sherry
Tio Pepe Fino Sherry

Kloster Eberbach

2021 Riesling Kabinett

Ett vitt vin med sötma och tydliga inslag av mogen vindruva, gröna toner och honungsmelon. Livfullt och lekfullt vin med en fräsch syra som kickar in på slutet.

  • Passar till: Gravad lax med hovmästarsås
  • Systembolaget nr 5810, 109 kronor

Kloster Eberbach Riesling Kabinett är ett sötare vin
Kloster Eberbach Riesling Kabinett är ett sötare vin

Château Minuty

2021 M de Minuty

Härligt fräsch och somrig rosé med en ljus laxrosa färg. Här går det att hitta smultron och blodapelsin och en angenäm grön ton som efterföljs av en trevlig syra.

  • Passar till: Salladerna på midsommarbordet
  • Systembolaget nr 2590, 145 kronor

Minuty rosé
Minuty rosé

Casa Relvas

2021 Segredos de São Miguel

Ett tätt, intensivt vin där det går att hitta mycket mörka bär - och lite inslag av fatkaraktär. Här finns en trevlig tanninstruktur och en angenäm syra i ett vin som samtidigt går att beskriva som stort och kraftigt. Vinet är dessutom ekologiskt.

  • Passar till: Grillmat
  • Systembolaget nr 2603, 95 kronor

Segredos är ett kryddigt vin som passar till grillat
Segredos är ett kryddigt vin som passar till grillat

Michele Chiarlo

2021 Nivole

Härligt pärlande sött vin med mycket inslag av fläder och somrig, exotisk frukt. Låg alkoholhalt och barnsligt gott gör att detta vin är extra lättdrucket i slutet av midsommarmiddagen.

Nivole är ett pärlande sött vin som passar till midsommartårtan
Nivole är ett pärlande sött vin som passar till midsommartårtan

Pettersson & Munthe

Sparkling Tea

Mousserande te direkt från öjn. Drycken är nyanserad och det går att hitta bergamott, rabarber och en trevlig kryddig örtighet i både doft och smak. De många dofterna vägs upp av en trevlig liten sötma som samspelar med en pigg syra.

Mousserande te till det vegetariska
Mousserande te till det vegetariska
Godaste vinerna till midsommarmaten
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.